Начало » Новини » Коментари
16.11.2021 г.

Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти

Очакванията на бранша
Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти

Къщата за гости на Петър в Съботковци Снимка: sinor.bg

Въпреки че окончателните данни за състава на 47-о Народно събрание все още не са обявени, бизнесът е силно притеснен за това как ще протекат преговорите между 7-те формации, преминали четирипроцентната граница – „Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”.

За бизнеса основният проблем, чието решение задължително трябва да се постави за решение от политици и бъдещ кабинет, са страховито растящите цени на електоренергията. Въпреки че по време на служебния кабинет се приложи частична компенсация за фирмите със 110-те лева покритие за мегават от цената за тока, хората от агросектора масово закриват бизнеси.

Тежка зима за бранша предричат и братя животновъди от Ихтиманско

И това особено ярко се изразява при животновъдите, които продават стадата си и заминават за северните европейски държави, където биха получавали достойни приходи за своя тежък труд, посочи за Синор.бг председателят на Националната асоциация на младите фермери Петър Петров.

„Предложенията за работа в Дания или други европейски държави са за 20 евро на час във фермите. Близко до ума е, че младите колеги  биха предпочели да разпродадат кравите си и да заминат от България, вместо да изнемогват в тази криза”, с тъга обяснява младият животновъд, чието стопанства се намира в Габровския Балкан, до Боженци. Много преди него представители от бранша сигнализираха за масовите продажби на цели стада, с които преливат интернет групите.

Друга част от животновъдите пък бракуват по-старите си животни, за да намалят разходите за храна на стадата през зимата. Кланиците преливат от български говеда, но поради свръхзапасяемост на месопреработвателите с вносна суровина, търсенето на българското говеждо месо е слабо, цените падат. А стопаните очакват с 3-4 продадени крави да платят част от растящите си сметки.

Лично Петър с огромно притеснение очаква следващата си сметка за ток, която ще скочи три пъти, след като е подписал последния си договор с доставчика Енерго-про. „Очаквам месечната сума за изразходваната енергия да скочи тройно – около 3-4 хил. лв. Как бихме могли да се оправим при тази ситуация...”, риторично пита животновъдът.

През последните 2 години Петър, който от 40-те крави, отглеждани в стопанството, произвежда качествени млечни продукти, прадлагани в Габрово, не е вдигал цената на своята продукция. Сега обаче ще се наложи да я повиши поне с 5%, за да остане на пазара. Като в същото време се надява да има приходи и от семейната къща за гости в село Съботковци, чиито приходи миналата година спаднаха заради затварянето на туристическия бизнес.

Зърнопроизводителите държат сектора над водата

На въпроса какво очаква от новия кабинет, Петър като повечето негови колеги е категоричен, че политиците трябва да намерят общ език в крайно тежката за страната ни ситуация. Въпросът е от изключителна важност за сектора на селското стопанство, който до момента сякаш остава в периферията на икономическите държавни програми. Надежда все пак има и фермерът я вижда в новата политическа партия, спечелила първо място в изборите на 14 ноември.

Екаътерина Стоилова

Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти
11922
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Примката около младите фермери се затяга
Животновъди отчаяно търсят работници от Индия и Непал
Позиция на Петър Петров
Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Агробизнесменът за 2000-та година
Петър Байчев: Големият удар за сектора е блокираният пазар, не екомерките в новата ОСП!
Интервю с младия фермер от габровското село Съботковци
Петър Петров: При подобна криза малките ферми се нуждаят от помощ за фуражи и горива
Християнски празници
Петровден е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини