Начало » Новини » Коментари
18.09.2023 г.

Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?

Позиция на Петър Петров
Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?

sinor.bg

Със свой пост във фейсбук един от достойните представители на малкия и среден бизнес – животновъдът Петър Петров от габровското село Съботковци, изрази позицията си по повод протестите на 26 от организациите в земеделието. Синор.бг държи са оповести становището му. Първо, защото плурализмът е едно от огромните плюсове на демокрацията, и второ – защото е необходимо да се чуе мнение, различно от това на мнозинството, без се насажда негативизъм. Ето и пълният текст на становището на младия фермер.

„Ще е дълго, но пък дано даде разяснения. Повечето, които ще го прочетете, знаете че съм земеделец. Земеделец, но не от “онези” (бел. ред. които притежават животни без пасища), а животновъд и то от много много отдавна.

Първо, прави ли ви впечатление, че животновъдите, оранжеристите, зеленчукопроизводителите и овощарите не подкрепят протеста?

Това е, защото досега зърнопроизводителите никога не подкрепиха другите браншове. И освен, че не ги подкрепиха, те изсмукваха вече почти 20 години огромна част от земеделските субсидии. В резултат на това те ставаха все по-малко, но пък с все по големи стопанства. А другите браншове, другите ИЗЧЕЗВАХМЕ…

Всички знаем, че допреди два дни имаше забрана за внос от Украйна?

Само че не всички знаем, че тя беше само за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ние, животновъдите се борихме за забрана и на вноса на мляко (под всичките му форми), но той не беше преустановен. Както директно, така и през трети страни, млякото продължаваше да тече към България и да ДАВИ българските млекопроизводители.

Тук трябва да вметнем, че в момента цените на фуражите са на много по-добри (за нас) цени. Но те са и съпоставими със световните борсови цени. Предполагам, че всички си спомняте за цените от миналото лято и как много фермери земеделци запазиха зърното си, с цел СПЕКУЛА, защото им обещаваха по-високи цени. А цените паднаха и точно преди жътва в България имаше задържани стотици хиляди тонове миналогодишно зърно. Което трябваше да се продаде преди жътвата, забраната спомогна за това и сега почти в цялата страна жътвата е в разгара си.

Последно, но не и на последно място. Аз разбирам, че много малки зърнопроизводители ще бъдат на загуба от тазгодишната кампания. Високи разходи и малки добиви обуславят това, че за жалост точно малките производители ще понесат товара на свалянето на забраната за внос.

Протестите винаги са нещо хубаво! Те са израз на гражданско самосъзнание. Но не позволявайте заради финансовия капацитет на група хора (за моделиране на общественото мнение) да ни разделят по още един въпрос.

Призовавам за разговори, призовавам за визия за защита на малките и средни земеделци!!! Не смятам, че украинско зърно трябва да влиза в България безусловно и безконтролно. Защото накрая фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лв. няма да напуснат земеделието на България! Ще го напуснат малките, ще напуснат тези, които всячески( ние като народ) трябва да браним!

Бъдете Българи! Не се борете за вдигане или оставане на забраната. Борете се за запазване на българските малки и средни фермери, животновъди и земеделци!”.

Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?
14872
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
В защита на бранша
Притиснати до стената, фермери ще протестират всеки ден заради ограничената паша в Стара планина
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини