Начало » Новини » Коментари
18.09.2023 г.

Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?

Позиция на Петър Петров
Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?

sinor.bg

Със свой пост във фейсбук един от достойните представители на малкия и среден бизнес – животновъдът Петър Петров от габровското село Съботковци, изрази позицията си по повод протестите на 26 от организациите в земеделието. Синор.бг държи са оповести становището му. Първо, защото плурализмът е едно от огромните плюсове на демокрацията, и второ – защото е необходимо да се чуе мнение, различно от това на мнозинството, без се насажда негативизъм. Ето и пълният текст на становището на младия фермер.

„Ще е дълго, но пък дано даде разяснения. Повечето, които ще го прочетете, знаете че съм земеделец. Земеделец, но не от “онези” (бел. ред. които притежават животни без пасища), а животновъд и то от много много отдавна.

Първо, прави ли ви впечатление, че животновъдите, оранжеристите, зеленчукопроизводителите и овощарите не подкрепят протеста?

Това е, защото досега зърнопроизводителите никога не подкрепиха другите браншове. И освен, че не ги подкрепиха, те изсмукваха вече почти 20 години огромна част от земеделските субсидии. В резултат на това те ставаха все по-малко, но пък с все по големи стопанства. А другите браншове, другите ИЗЧЕЗВАХМЕ…

Всички знаем, че допреди два дни имаше забрана за внос от Украйна?

Само че не всички знаем, че тя беше само за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ние, животновъдите се борихме за забрана и на вноса на мляко (под всичките му форми), но той не беше преустановен. Както директно, така и през трети страни, млякото продължаваше да тече към България и да ДАВИ българските млекопроизводители.

Тук трябва да вметнем, че в момента цените на фуражите са на много по-добри (за нас) цени. Но те са и съпоставими със световните борсови цени. Предполагам, че всички си спомняте за цените от миналото лято и как много фермери земеделци запазиха зърното си, с цел СПЕКУЛА, защото им обещаваха по-високи цени. А цените паднаха и точно преди жътва в България имаше задържани стотици хиляди тонове миналогодишно зърно. Което трябваше да се продаде преди жътвата, забраната спомогна за това и сега почти в цялата страна жътвата е в разгара си.

Последно, но не и на последно място. Аз разбирам, че много малки зърнопроизводители ще бъдат на загуба от тазгодишната кампания. Високи разходи и малки добиви обуславят това, че за жалост точно малките производители ще понесат товара на свалянето на забраната за внос.

Протестите винаги са нещо хубаво! Те са израз на гражданско самосъзнание. Но не позволявайте заради финансовия капацитет на група хора (за моделиране на общественото мнение) да ни разделят по още един въпрос.

Призовавам за разговори, призовавам за визия за защита на малките и средни земеделци!!! Не смятам, че украинско зърно трябва да влиза в България безусловно и безконтролно. Защото накрая фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лв. няма да напуснат земеделието на България! Ще го напуснат малките, ще напуснат тези, които всячески( ние като народ) трябва да браним!

Бъдете Българи! Не се борете за вдигане или оставане на забраната. Борете се за запазване на българските малки и средни фермери, животновъди и земеделци!”.

Защо животновъд от Габровския Балкан не подкрепя протестите?
14419
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини