Начало » Новини » Страната
29.06.2023 г.

Петровден е, време за жътва!

Християнски празници
Петровден е, време за жътва!

Базиликата "Свети Петър" във Ватикана Снимка: sinor.bg

На 29 и 30 юни християнската църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел, получили званията „първовърховни първопрестолници и вселенски учители”. Свети Петър е един от дванадесетте апостоли (ученици) на Иисус и е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим. А свети апостол Павел е еврейски проповедник и един от най-важните апостоли на християнството, изиграл решаваща роля в неговото разпространение извън еврейската общност. Свети Павел извършва мисионерски пътувания и създава многобройни християнски общини на териториите на Мала Азия и Балканския полуостров около средата на първи век от Хр.

Трудно е да се намерят в света двама души, които до такава степен да не си приличат. Петър бил рибар от Галилея, а Павел е ученик на велики книжници и по възпитание – фарисей. Петър е женен, докато Павел запазва девството си. Петър е ученик на Христос още от първите дни на общественото служение на Спасителя, а Павел го среща едва след неговото възкресението. И двамата са евреи, но въпреки това Павел проповядва словото божие предимно на езичниците, докато Петър проповядва Евангелието главно на обрязаните, т.е. на сънародниците си.

Различието между двамата апостоли идва да покаже, че всички сме различни, но въпреки това различие истинско благословение е, ако запазим единство във вярата си. Неслучайно апостолите Петър и Павел се честват заедно, защото твърдата вяра без смирение поражда крах и разрушение, а смирението без вяра е безполезно саморазрушение. Това е още една поука за нас от на пръв поглед съвсем незабележимата тема за новите имена на апостолите.

Празникът на светите Петър и Павел е най-почитаният ден в летния календар на християните, а в народните обичаи той е свързан с началото на жътвата. В църквата се носят ябълки петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. По стара българска традиция на днешния ден във всеки дом се прави курбан от най-младото пиле в името на светеца.

На трапезата се слагат характерното за този ден ястие "бял мъж" или "кутмач", приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно.

Днес имен ден имат българите, именувани Петър, Павел, Камен, Камена, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана и Преслава.

Петровден е, време за жътва!
5592
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Петровден е!
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Петровден е празникът, дълбоко свързан с жътвата
Народни празници
Петровден е, най-почитаният летен празник!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини