Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.10.2021 г.

Нов закон може да ореже субсидиите за ферми, неприлагащи мерки за биосигурност

Бъдещо законодателство
Нов закон може да ореже субсидиите за ферми, неприлагащи мерки за биосигурност

sinor.bg

Министерството на земеделието смята да изработи нов Закон за ветеринарномедицинската дейност и в тази връзка се обръща с въпроси към фермерите, които да оценят как предлаганите нови текстове биха се отразили върху малкия и среден бизнес. Едно от най-важното питане в него е дали е правилно земеделските стопани, които не са въвели мерките за биосигурност, да получават субсидии и помощи от държавния бюджет.  

До 15 ноември стопаните и браншовите организации могат да се запознаят с предложенията на администрацията, като попълнят съответния въпросник, качен за обсъждане на интернет страницата на министерството на земеделието.

От агроведомството припомнят и на какви изисквания отговарят в групата на малките и средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средни предприятия. Категорията малки и средни предприятия включва предприятията, които имат средносписъчен брой на персонала, по-малък от 250 души, и годишен оборот, който не превишава 97 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 84 000 000 лв.

Малки предприятия са тези, които имат средносписъчен брой на персонала, по-малък от 50 души, и годишен оборот, който не превишава 19 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 19 500 000 лв.

Микропредприятия са тези, които имат средносписъчен брой на персонала, по-малък от 10 души, и годишен оборот, който не превишава 3,9 млн.лв., и/или стойност на активите, не превишаваща 3,9 млн. лв.

По отношение на административното регулиране, което засяга въпросите, отнасящи се до режима на обектите, в които ще се отглеждат животни, администрацията предлага са има два режима – регистрационен и одобрителен.

С цел намаляване на административната тежест за животновъдните обекти тип „лични стопанства“, където се отглеждат животни за нуждите на домакинствата да не се изискват проверки на място от страна на контролния орган. Тези стопанства ще се регистрират само чрез подаване на заявление и няма да се плаща такса.

За получаване на одобрение на останалите животновъдни обекти, независимо от вида на животните, които ще се отглеждат и капацитета им, освен предварително изпратени документи задължително ще има проверка на място за съответствие на всички ветеринарномедицински изисквания в посочената сграда - за пълна проследяемост на дейността на обекта.

Споразуменията за ливадите и пасищата се подписват до 31 октомври

С цел подобряване процесите на събиране на страничните животински продукти (СЖП), добити от лични стопанства, се обсъжда възможността за изграждане на събирателни пунктове за събиране на умрели животни, отглеждани и заклани в лични стопанства и СЖП и предназначени за лично домашно потребление във всяка община. За всички собственици на такива животновъдни обекти ще отпадне задължението да търсят начин за тяхното унищожаване и обезвреждане. С регламентацията на кое точно място ще се събират посочените СЖП ще намалят случаите на безконтролното им изхвърляне навсякъде и ще се повиши ангажираността на обществото за опазването на околната среда, тъй като всеки пункт ще бъде одобряван съгласно съответните критерии, се посочва в мотивите към бъдещия закон.

Регламент (ЕС) 2019/6 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 година относно ветеринарните лекарствени продукти и за отмяна на Директива 2001/82/ЕО (OВ L 4, 7.1.2019 г.) (Регламент (ЕС) 2019/6) предопределя необходимостта от събиране на данни за продажба и употреба на антимикробни ветеринарни лекарствени препарати, така че да се постигне целта на Европейския зелен пакт за намаляване на продажбите на антимикробни средства, предназначени за селскостопанските животни и за използване в аквакултурите с 50 % в срок до 2030 г.

Заложените цели са обвързани с новата правна и финансова рамка на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период 2021 – 2027 г.

Ще се определи процедура и за търговия с ВЛП от разстояние само на продукти, за които не се изисква ветеринарна рецепта, но отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2019/6 и приложимото право на държавата членка, в която ВЛП се продават на дребно.   

Определени са изискванията за пускане на пазара, движение в рамките на Европейския съюз и въвеждане в съюза на ВЛП, инвитро диагностични ветеринарномедицински средства и козметични ветеринарни средства.

Предвижда се вносът, търговията, съхранението, употребата и предлагането на пазара на козметични ветеринарни средства да се извършва само след издаден валиден сертификат за търговия.

Ще се въведе възможност за регистрация на групова ветеринарномедицинска практика. Собственик на ветеринарномедицинско заведение може да бъде физическо или юридическо лице, а управител на групова ветеринарномедицинска практика може да е само ветеринарен лекар, избран на общо ѝ събрание. Изборът на управителя трябва да се удостовери с протокол от общото събрание подписан от всички участващи в практиката.

За регистрация на групова ветеринарна практика управителят на практиката ще подава заявление до директора на Областна дирекция по безопасност на храните, на територията, на която се намира практиката. Предвидено е изискванията за груповите ветеринарномедицински практики да бъдат определени с наредба на министъра на земеделието, храните и горите.

Ветеринарните лекари, които упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение или групова ветеринарномедицинска практика както и до момента, ще трябва да имат личен щемпел по образец, утвърден от изпълнителния директор на БАБХ и Български ветеринарен съюз.

Чрез обществената консултация се канят всички заинтересовани страни да дадат предложения и коментари по концепцията на новия ЗВД, която има за цел да представи основните направления на бъдещите нормативни предложения за реформа в областта на обществените отношения, свързани с ветеринарномедицинските въпроси, болестите по животните, зоонозите и ВЛП, се посочва в мотивите.

Нов закон може да ореже субсидиите за ферми, неприлагащи мерки за биосигурност
46799
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини