Начало » Новини » Коментари
13.10.2021 г.

Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври

Календар до края на годината
Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври

sinor.bg

Областните дирекции по земеделие в страната припомнят сроковете, в които регистрираните земеделски производители могат да сключват споразумения по прилагане на разпоредбите на чл.37ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Според датите, вписани в календара, до 31 октомври тази година масиви за ползване на пасища, мери и ливади може да се създават по споразумение между собственици и/или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Лицата по чл.37ж, ал.1 от ЗСПЗЗ, които отговарят на условията по чл.37и, ал.4 от ЗСПЗЗ, подадат в общинската служба по земеделие по местонахождение на пасищата, мерите и ливадите заявление по образец за участие в споразумението, утвърден от министъра на земеделието. Заявлението се подава лично или чрез пълномощник и при възможност се представя и на оптичен носител. Към заявлението лицата прилагат декларация, че нямат задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7, както и задължения към държавния и общинския поземлен фонд и не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с лица, които имат подобни задължения.

До 5 ноември директорът на ОД „Земеделие” е длъжен да издаде заповед за назначаване на комисия, чийто състав се определя по реда на чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ. Тя ръководи изготвянето на споразумението за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади.

За изготвянето на споразумението комисията предоставя до 10 ноември тази година на лицата по 37ж, ал. 1 от ЗСПЗЗ данни за регистрираните в общинската служба по земеделие договори за ползване и/или документи за собственост на пасища, мери и ливади, заявени или декларирани за:

а) ползване в реалните им граници;

б) участие в споразумение;

Комисиятапредоставя също и актуална справка по ал. 9; данни за задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7 и данни за размера на средното годишно рентно плащане за землището.

За таваните на плащанията

До 10 декември се изготвя и самото споразумение по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, като се прилагат съответно и чл. 37в, ал. 2, изречения първо, второ и трето от ЗСПЗЗ.

До 20 декември 2021 г. комисията изготвя доклад до директора на областна дирекция "Земеделие", който съдържа данни за площите, за които са сключени споразумения, техните собственици, дължимото рентно плащане, площите по ал. 7, т. 1, както и данни дали са налице условията по чл. 37и, ал. 4. Към доклада се прилагат споразумението и декларациите по чл. 37ж, ал. 8 от ЗСПЗЗ.

До 30 декември, въз основа на доклада по чл.37ж, ал. 10 от ЗСПЗЗ директорът на областна дирекция "Земеделие" издава заповед по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, за одобряване на споразумението и разпределението на масивите за ползване. Заповедта се обявява незабавно, като чл. 37в, ал. 5 и 6 от ЗСПЗЗ се прилагат съответно. Тази заповед се обявява незабавно в кметството и в сградата на ОСЗ и се публикува на интернет страницата на съответната община и ОД „Земеделие“.

Лицата, сключили споразуменията за ливадите, пасищата и мерите, внасят по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция "Земеделие" сума в размер на средното годишно рентно плащане за съответното землище, като чл.37в, ал. 7 от ЗСПЗЗ се прилага съответно.

Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври
25917

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
В МЗХ ще се проведе втори Консултативен съвет по поземлени отношения
Хиляди декари земя за животни предлага Агрион
Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша
Сакар планина
След пожара край Свиленград е забранено чистенето на пасища и мери
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини