Овощните растения могат да се засаждат през есента – след листопада или през пролетта, но преди настъпване на вегетационния период. При климатичните условия на страната ни по-добри резултати дава есенното засаждане – от ноември до средата на декември и преди настъпване на зимните студове.
Защо есенното засаждане на овощните култури е за предпочитане?
Основният аргумент, отдаващ предимство на есенното засаждане се дължи на факта, че по време на листопада корените имат най-висока възстановяваща способност – тогава овошките се подготвят за зимните условия и преминават към състояние на покой. Натрупаните хранителни вещеста по време на вегетацията благоприятстват растежа на кореновата система. Есенното засаждане позволява по-бързо зарастване на раните след опресняване на корените – почвата стяга и прилепва плътно, а това от своя страна създава оптимални условия за по-лесно адаптиране и своевременно развитие на младите растения през пролетта.
Какво трябва да гледате, като купувате фиданки
Листопадът при растенията е своеобразен защитен механизъм, благоприятстващ презимуването им, като ги предпазва от прекомерно изпаряване.
Критичните температури по време на дълбок покой, над които е възможно да има поражения за отделните овощни видове и сортове са различни и това трябва да се има предвид.
Важно е да отбележим и още нещо – изборът през есента е по-голям, а посадъчният материал обикновено е по-свеж.
За повечето овощни култури есента е по-добър сезон за засаждане, а за пролетта нека останат “нежните южняци“.
Ако почвата е тежка и глинеста или вече е станала много студена, тогава специалистите съветват да се изчака пролетта. В тези случаи е добре подготвителната работа да се извърши предварително в есенните дни, а да остане само засаждането.
Избор на посадъчен материал
Основните правила при избора на посадъчен материал са няколко:
1. Колкото по-млади са фиданките, толкова по-лесно и безпроблемно се приспособяват и прихващат. По-възрастните растения се адаптират бавно и боледуват повече – за предпочитане е двугодишни пред тригодишни или едногодишни пред двугодишни.
2. Препоръчва се височината на фиданките да е около 1 м, но това не е най-важно. Размерът на разсада не оказва влияние върху размера на короната на бъдещото дърво, но подложката безспорно е много важна.
3. Кореновата система е определяща за качеството на младите растения – колкото е по-запазена при изваждането, толкова по-безболезнено ще се прихване. Важно е да има минимум три корена с дължина над 30 см. Те трябва да бъдат влажни и свежи и да им се осигури подходяща защита до засаждане на фиданките, а най-добре е да се засадят по-скоро. Колкото повече малки влакнести корени има, толкова по-добре. При отрязване те трябва да бъдат отвътре бели или светложълти, но не и кафяви.
4. Кората на ствола (основното стъбло) на фиданките не трябва да бъде сбръчкана. В противен случай растенията са извадени отдавна и това е сигнал, че вече започват да съхнат. Пълноценният посадъчен материал има равно, чисто, гладко и ясно изразено стъбло с 3-5 скелетни клони, разположени равномерно в различни посоки. Ъгълът на наклон на разклоненията спрямо основното стъбло трябва да бъде близък до 90 градуса, но в никакъв случай не по-малък от 45. При остър ъгъл клоните са слабо прикрепени към основното стъбло и лесно се чупят под тежестта на зимния сняг и плодовете.
Важно е да се обърне необходимото внимание на местоположението и качеството на присадката.
5. Фиданките не трябва да имат листа по клоните. От друга страна, ако листата са свежи е добър сигнал за това, че разсадът не е престоял, но е желателно да се отстранят незабавно.