Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.10.2021 г.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Растенията ще се справят по-лесно със зимните студове и променящите се метеорологични условия, ако са подготвени правилно. Един от важните моменти е есенното торене. Нарича се така, но за някои култури започва още в края на лятото. То не трябва да се отлага за много студените месеци, защото при късното торене ефективността намалява.

В повечето случаи торенето се извършва преди сеитба или засаждане на културите. По принцип това е правилно, но някои торове е по-добре да се внасят в края на сезона.

Сортът е важен, подложката също!

Минерално торенето

Минералните торове позволяват да се увеличат запасите от хранителни вещества в почвата, подобряват се физико-химичните и свойства и се създават благоприятни условия за по-интензивна дейност на почвените микроорганизми.

Предимствата на минералното торене са в това, че хранителните елементи се намират в по-висока концентрация и са по-лесно усвоими.

Фосфорното торене е много важно, защото наличието на фосфор в почвата е ниско, а той може много бързо да се трансформира от достъпни за растенията форми в недостъпни. В сухите си форми торовете са много по-ефикасни, отколкото в течните, но в сухи почви почти не реагират.

В практиката се използват фосфорни торове, чийто фосфор е разтворим във вода. Обикновеният суперфосфат (прахообразен или гранулиран) съдържа 16-18% фосфор, двойният е с 35-40%, а тройният има съдържание 48-55%.

Гранулирането на фосфорните торове позволява да се улесни транспортирането, съхраняването и внасянето му в почвата. Обикновеният суперфосфат не се измива от валежите и поливните води и е подходящ за есенно торене, а внасянето му на по-голяма дълбочина позволява да се осигури за растенията фосфор през целия вегетационен период.

Фосфорното подхранване е ефективно върху кисели почви, защото ги алкализира и доближава до неутрални.

Калиев сулфат

Добре е да се внася през есента, защото увеличава зимната издръжливост на многогодишните растения. Може да се използва само на неутрални и алкални почви, защото силно подкиселява почвата.

Калиев хлорид

Основният проблем на този тор е наличието на хлор, който е вреден за растенията. Съдържанието на калий е високо – 50-60%. За някои култури (картофи, цвекло, тютюн и др.) при непосредственото му внасяне преди засаждане може да влоши значително качеството на продукцията. Това се дължи на високата концентрация на хлор. При есенното внасяне се създават условия за отстраняване на вредните хлорни аниони.

Патенткали е калиев тор, съдържащ още магнезий и сяра и е подходящ за есенно торене.

Амониев нитрат и амониев сулфат

Много производители са убедени, че азотът е необходим на растенията само за активен растеж. По принцип да, но не съвсем. След падане на листата при многогодишните култури метаболизмът се забавя, но не спира съвсем и голяма част от тези растения продължават да консумират азот, както и да го съхраняват за началото на активен растеж.

Повечето азотни форми се отмиват бързо от почвата, но амониевият нитрат и амониевият сулфат могат да се съхранят на едно място по-дълго и работят по-добре в студена почва. Подходящи са за алкални и неутрални почви, защото ги подкиселяват.

Пепел за есенно подхранване

Пепелта съдържа калий, фосфор и почти всички микроелементи – безопасна е за почвата, растенията и хората. Може да се внася по всяко време, но е наложително да се вгради добре, защото останала на повърхността ще образува почвена кора.

Важно е и още нещо – пепелта не трябва да се смесва с оборски и птичи тор при внасянето, защото това води до загуба на азот – внасят се последователно.

Торене с пресен оборски тор

Пресният оборски тор може да се внася есенно на участъци, на които ще се отглеждат култури от сем. Тиквови (краставици, тиквички, тикви, пъпеши), както и копър, целина или късно зеле.

Пресният оборски тор се насища с влага през зимата, започва да гние и се смесва добре с почвата. Той съдържа семена на плевели, а голяма част от тях ще поникнат и при пролетното разхлабване ще бъдат унищожени. Ако оборският тор съдържа груби органични материали (слама, дървени стърготини) през първата година след торенето ще има нужда от допълнително торене, защото те се свързват с азота при затопляне.

Угнил оборски тор и компост

Угнил оборски тор и компост могат да се внасят по всяко време. Всеки метод има своите предимства и недостатъци – при есенното торене част от хранителните вещества се отмиват с водата, но органичните материали поемат максимално влага и се смесат добре с почвата.

Обикновено при малини, френско грозде, цариградско грозде, ягоди и овощни култури се прилага торене след прибиране на реколтата. В този случай може да не се обработва почвата, а да се остави като мулч.

Как да торим правилно през есента?

Всички торове се внасят по един и същи начин – разпръскват се равномерно по повърхността на участъка, а след това се вграждат на дълбочина 25-30 см. За пепелта са достатъчни и 10 см.

При овощните култури се изкопават канали на разстояние 1-2 м от ствола (зависи от големината на короната), торът се разпределя и се покрива със земя. Вместо канали могат да се направят 10-12 дупки и се процедира по същия начин.

Това есенно подхранване е добре да се комбинира с влагозарядно поливане.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?
45709

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Практично
Особености на септемврийското подхранване на доматите
В последния момент
ДФЗ дава точни указания по екосхемата за възстановяване на почвите (ЕКО-ЗВПП)
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Фонд „Земеделие”
Готови са електронните образци на 3 важни документа, които ще подавате в СЕУ след 21 юли
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини