Начало » Новини » Страната
01.10.2021 г.

Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021

Под вещата организация на асоциацията на месопреработвателите
Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021

Знаете ли какво е „органолептика“? А „сензорен анализ“? Да, двете означават едно и също – определяне на качеството на хранителните продукти с помощта на сетивните органи (зрение, вкус, обоняние, осезание, слух). В рамките на изложението МЕСОМАНИЯ 2021 под вещото ръководство на д-р Даниела Данаджиева ученици и преподаватели от 4 професионални гимназии направиха „Сензорен анализ на месо и месни продукти“. В тестовете участваха Софийската професионална гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ в Плевен и Професионалната гимназия по хранително-вкусви технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София.Събитието бе организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) като част от програмата на „Дни на българското месо“ на МЕСОМАНИЯ 2021 и се проведе хибридно – едновременно се предаваше онлайн в платформа и на живо с участието на специалисти от лаборатория.

„Изследването на сензорните характеристики на даден продукт играе важна роля за цялостната оценка на качествотому“, обясни д-р Данаджиева. Прави се от специалист с изпитана чувствителност на сетивните органи, който оценява текстурата/съдържанието, външния вид (форма и цвят), мириса и вкуса на продукта. Прилагат се методи и условия, които гарантират точност и възпроизводимост на резултатите. „Този анализ е научна дисциплина, тъй като използва човешките сетива и следователно съответства на тестването на продукта от крайнияп отребител. Затова и положителната оценка на анализираните параметри при сензорния тест влияе значително върху решението на потребителя за закупуване на продукта“, посочи д-р Данаджиева.

„Дните на българското месо“ и „Маратонът на вкусовете” в Интер Експо Център продължават, като с продукти на месопреработвателите ежедневно шеф-готвачи създават кулинарни щедьоври с нови продукти, нови съставки и здравословни продукти, приготвени по нова технология. Посетителите могат да намерят рецепти в специалната книжка „Направи си сам“, която АМБ издаде специално за изложението.

Не пропускайте МЕСОМАНИЯ и в утрешния ден, когато има още повече събития и вкусни изненади за посетителите на изложението. Програмата е част от проект „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България, реализиран с подкрепата на министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021
5648
 

Последни материали
Виж
Проведе се мащабно обучение за разследване на отравяния на диви животни
Забраната за внос не е целяла подпомагане на местните производители
Турция се мъчи да пласира огромни запаси скъпа пшеница
Актуални данни за болестите и неприятелите
Заради сушата пшеницата е на втори лист, а ранната рапица – фаза „розетка“
Твърдата пшеница е изключението през сезона
ЕК сви рязко оценките за реколтите от мека пшеница, царевица и слънчоглед в ЕС
До 12 ноември
Само седмица да се запознаете с насоките при кандидатстване за млади, малки и нови фермери
Класическо кьопоолу
Свързани материали
Виж
Център за оценка на риска по хранителната верига
БАБХ икономисва от анализи за качеството на меда
Бялата книга - първа част
ИПИ: С рамката на бюджета за 2025 г. фискалната устойчивост е под риск
БАБХ
При 1 701 проверки в животновъдни ферми БАБХ не е открила чума по овцете
Преференции
Членовете на НАЗ ще проверяват продукцията си в Аграрния университет на по-ниски цени
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Преди сезона
Лабораторни анализи показват, че водата по Черноморието е чиста
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини