Начало » Новини » Страната
01.10.2021 г.

Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021

Под вещата организация на асоциацията на месопреработвателите
Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021

Знаете ли какво е „органолептика“? А „сензорен анализ“? Да, двете означават едно и също – определяне на качеството на хранителните продукти с помощта на сетивните органи (зрение, вкус, обоняние, осезание, слух). В рамките на изложението МЕСОМАНИЯ 2021 под вещото ръководство на д-р Даниела Данаджиева ученици и преподаватели от 4 професионални гимназии направиха „Сензорен анализ на месо и месни продукти“. В тестовете участваха Софийската професионална гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ в Плевен и Професионалната гимназия по хранително-вкусви технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София.Събитието бе организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) като част от програмата на „Дни на българското месо“ на МЕСОМАНИЯ 2021 и се проведе хибридно – едновременно се предаваше онлайн в платформа и на живо с участието на специалисти от лаборатория.

„Изследването на сензорните характеристики на даден продукт играе важна роля за цялостната оценка на качествотому“, обясни д-р Данаджиева. Прави се от специалист с изпитана чувствителност на сетивните органи, който оценява текстурата/съдържанието, външния вид (форма и цвят), мириса и вкуса на продукта. Прилагат се методи и условия, които гарантират точност и възпроизводимост на резултатите. „Този анализ е научна дисциплина, тъй като използва човешките сетива и следователно съответства на тестването на продукта от крайнияп отребител. Затова и положителната оценка на анализираните параметри при сензорния тест влияе значително върху решението на потребителя за закупуване на продукта“, посочи д-р Данаджиева.

„Дните на българското месо“ и „Маратонът на вкусовете” в Интер Експо Център продължават, като с продукти на месопреработвателите ежедневно шеф-готвачи създават кулинарни щедьоври с нови продукти, нови съставки и здравословни продукти, приготвени по нова технология. Посетителите могат да намерят рецепти в специалната книжка „Направи си сам“, която АМБ издаде специално за изложението.

Не пропускайте МЕСОМАНИЯ и в утрешния ден, когато има още повече събития и вкусни изненади за посетителите на изложението. Програмата е част от проект „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България, реализиран с подкрепата на министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021
5050
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Анализ към стратегията
За 35 години парниковите газове от агросектора са намалели с 54 процента
БАБХ
Не откриват тежки метали в умрели щъркели, намерени в Разградско
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Срещи с бранша
Или 3,60 лв. на декар, или 60 лв. на тон ще са компенсациите за производителите на слънчоглед
Според последен анализ на ЕК
Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини