Знаете ли какво е „органолептика“? А „сензорен анализ“? Да, двете означават едно и също – определяне на качеството на хранителните продукти с помощта на сетивните органи (зрение, вкус, обоняние, осезание, слух). В рамките на изложението МЕСОМАНИЯ 2021 под вещото ръководство на д-р Даниела Данаджиева ученици и преподаватели от 4 професионални гимназии направиха „Сензорен анализ на месо и месни продукти“. В тестовете участваха Софийската професионална гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ в Плевен и Професионалната гимназия по хранително-вкусви технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София.Събитието бе организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) като част от програмата на „Дни на българското месо“ на МЕСОМАНИЯ 2021 и се проведе хибридно – едновременно се предаваше онлайн в платформа и на живо с участието на специалисти от лаборатория.
„Изследването на сензорните характеристики на даден продукт играе важна роля за цялостната оценка на качествотому“, обясни д-р Данаджиева. Прави се от специалист с изпитана чувствителност на сетивните органи, който оценява текстурата/съдържанието, външния вид (форма и цвят), мириса и вкуса на продукта. Прилагат се методи и условия, които гарантират точност и възпроизводимост на резултатите. „Този анализ е научна дисциплина, тъй като използва човешките сетива и следователно съответства на тестването на продукта от крайнияп отребител. Затова и положителната оценка на анализираните параметри при сензорния тест влияе значително върху решението на потребителя за закупуване на продукта“, посочи д-р Данаджиева.
„Дните на българското месо“ и „Маратонът на вкусовете” в Интер Експо Център продължават, като с продукти на месопреработвателите ежедневно шеф-готвачи създават кулинарни щедьоври с нови продукти, нови съставки и здравословни продукти, приготвени по нова технология. Посетителите могат да намерят рецепти в специалната книжка „Направи си сам“, която АМБ издаде специално за изложението.
Не пропускайте МЕСОМАНИЯ и в утрешния ден, когато има още повече събития и вкусни изненади за посетителите на изложението. Програмата е част от проект „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България, реализиран с подкрепата на министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.