Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.03.2019 г.

В очакване на голите охлюви

В очакване на голите охлюви

sinor

Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи поражения на кълновете и младите растения. Водят нощен начин на живот. В хладно и влажно време се срещат и през деня. Зимуват като яйца и възрастни. Хермафродити са. Всеки снася до 300 яйца годишно. Излюпват се след 2-4 седмици. Развиват 2 поколения годишно. Нападат зърнено-бобовите култури, ягодите, зеленчуковите (зеле, салати, моркови, лук, чесън, картофи), украсните растения. През деня се скриват под растителните остатъци, под камъните, буците почва на засенчени влажни места, а се хранят през нощта.

При засушаване или застудяване те отново пропълзяват над земята. При ниски минусови температури загиват. Охлювите правят ямички с различна форма и големина по плодовете на ягодата, картофите, цвеклото, морковите и други култури. Навлизат между листата на зелето, салатата, спанака, марулите

Отвари срещу болести и неприятели в градината!

и ги нагризват. Слузестата ивица, която оставят по своя път, ги издава. Пренасят се от един район в друг най-често с посадъчния материал или чрез пресни плодове и зеленчуци.

Капаните са ефективни

За примамки могат да се използват части от картофи, загнили домата, парчета краставица или кори от грейпфрут. По този начин могат да бъдат прочистени в значителна степен лехите за разсада. Но може да направите и капани с бира. Една чаша се заравя в земята. В нея се поставя втората чаша и се налива бирата. Тази чаша може лесно да се постави и извади от първата, без да е необходимо всеки път да се копае нова дупка. Трябва да се внимава ръбът на втората чаша да е точно на нивото на почвата. Редовно доливайте с бира. Негасената вар има много силно действие, да се използва само при голяма плътност на охлювите и когато са нанесли големи поражения, тъй като ще замърси почвата. Достатъчни са 20 г на квадратен метър. Варта да се разпръсква два пъти през 30 минути сутрин и вечер, за да могат охлювите да бъдат поразени директно. Пепелта и саждите при сухо време са сигурна защита, ако се разпръснат около растенията.

Експериментирайте с настойка от бегония

Листата и цветовете от едно клонче бегония се нарязват на малки парчета и се оставят да киснат 1-2 часа в 10 л вода. Преди засаждането растенията се потопяват в този извлек или се поливат обилно с него след засаждането. В лейка се събират охлюви и се нарязват. Добавя се вода и се оставя да престои, докато парчетата се разложат. С този течен тор профилактично се поливат всички застрашени растения и посеви преди поникването, както и всички лехи. След поливане съдържанието на лейката трябва да се допълва непрекъснато. При дъждовно време поливането да е по-често.

В очакване на голите охлюви
15407
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
Запазва се тенденцията за окрупняване на свинефермите
Поголовието от свине в Германия нарасна за пръв път от 3 години
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Женските за разплод са в основата на тенденцията
Поголовието от овце в Англия се срина до 12-годишно дъно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини