Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.08.2024 г.

Леопардовият гол охлюв е нов враг в градината

Полезни съвети за борба с нашествениците
Леопардовият гол охлюв е нов враг в градината

Сред коремоногите, тези разнообразни безгръбначни мекотели, голите и черупчестите охлюви са най-многобройни. Те са познати предимно от неприятната им страна – като опасни вредители по растенията.

Неотдавна се появи опасен инвазивен вид – голям червен гол охлюв, който има завиден апетит, висока скорост на възпроизвеждане, устойчивост на засушаване и замръзване, както и липса на естествени врагове.

Леопардовият гол охлюв надминава своя роднина по размер, достигайки в зряла възраст дължина 13-20 см и има много пъстра окраска. Предвид големината му той е способен да нанесе много сериозни щети на различни растителни видове.

Как изглежда, къде живее и с какво се храни леопардовият охлюв?

Мекотелото е сред най-големите по нашите географски ширини. Най-често срещаният вариант има тъмни „леопардови” петна, обилно разпръснати върху светъл фон – почти бял, пепеливо сив или бежово-кафяв. Тези петна често са събрани в надлъжни ивици, които могат да бъдат с различна форма, размери и окраска – понякога се сливат с фона и създават илюзията за един цвят.

Тялото е голо с набръчкана повърхност. Пипалата са доста дълги, розово-кафяви на цвят, без тъмни петна, а слузта е гъста, безцветна и не много лепкава.

В естествена среда този вид голи охлюви живеят в смесени и широколистни гори, но отдавна се е адаптирал за живот в култивираните насаждения, като през деня предпочита по-закътани, влажни и защитени от ярко слънце места. Активен е предимно след залез слънце и на зазоряване.

Както всички голи охлюви, леопардовите не понасят високи температури и ниска влажност. При продължително високи температури над 25 градуса по Целзий мекотелите могат напълно да загубят способността си да се възпроизвеждат, а при намаляване нивата на влажност те активно търсят укритие. Тези големи охлюви могат да преживеят до 50% загуба на телесна влажност, но след това ако не намерят подслон, умират.

Продължителността на живот на леопардовия охлюв е 2,5-3 години, като през първата само растат, но не се размножават. През втората те започват да снасят яйца след чифтосване, но ако това не се случи, не е проблем, защото голият охлюв е хермафродит. Между другото, чифтосването също се случва през нощта или в облачни дни по доста необичаен начин – мекотелите висят с главата надолу на дълги слузести шнурове.

Групички яйца се появяват в края на пролетта до средата на лятото. За разлика от повечето голи охлюви яйцата на представителите на този вид не са белезникаво-жълти, а кръгли и напълно прозрачни. Снасят ги на порции на няколко места недалеч едно от друго – в почвени пукнатини, в основата на тревисти растения и други убежища, защитени от слънчева светлина и достатъчно влажни.

Количеството на яйцата зависи от възрастта на индивида, храненето, физиологичното състояние и климатичните условия, като средната плодовитост на голям охлюв е 100-500 броя.

Излюпването на младите индивиди обикновено се случва масово в началото на есента. Охлювите започват веднага да се хранят активно и растат бързо. Присъствието им се забелязва по блестящите пътечки, които оставят от своята слуз. Поотрасналите вече и възрастните индивиди зимуват в подходящи укрития.

Как да се избавим от леопардовия охлюв?

Този вид вредител е повсеместно разпространен. Храни се с растителни тъкани и сериозно уврежда различни видове растения в паркове, зеленчукови и овощни градини, оранжерии, както и плодове и зеленчуци в складове. Имат предпочитания към сочните и меки растителни части, но са в състояние да изядат цялото растение, като оставят след себе си само гол скелет. Вискозната слуз, която обгръща листата, пречи на развитието на младите разклонения.

Разпръскването на натрошени яйчени черупки, пепел или засаждане на репелентни растения не са от голяма полза при леопардовите охлюви. Използването на ароматна стръв (бира, квас, гнили плодове и др.) е по-удобно, ефективно и екологично за борба с голите охлюви от всякакъв вид и размер.

Редовното унищожаване на яйчените гнезда също е от голяма полза, но ако тази процедура по отношение на други видове голи охлюви се извършва в късна есен и ранна пролет, то за леопардовия охлюв се прави от началото на лятото.

Когато количеството е голямо, тогава трябва да използваме биологични продукти, които са безопасни за хората и околната среда като цяло. Ефективни препарати са: Bio Plantella, Aгриметал (Вениш ГБ), Homeoplant lumache, Мезурол шнекенкорн 4Г, Лиматак и др.

Леопардовият гол охлюв е нов враг в градината
2736
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
В Системата за мониторинг площ ще се проследява наличие на оран във всички декларирани затревени площи
С цел популяризиране на местното производство и туризма
В събота се провежда празникът на самоковския картоф
Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Август е, а растенията са в шок и молят за помощ
Често допускани грешки при отглеждане на пипер
Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини