Начало » Новини » Коментари
27.09.2021 г.

Анализът за размера на стопанствата ще бъде готов до 1 октомври

Служебният кабинет е разработили плана за интервенциите в бъдещата ОСП
Анализът за размера на стопанствата ще бъде готов до 1 октомври

sinor.bg

През лятото заместник-министърът на земеделието Явор Гечев даде обширно интервю за Синор.бг, с което обеща до началото на септември служебният кабинет да прекатегоризира земеделските стопанства, така че да има ясно за точния брой на микростопанствата, малките, средните и големите ферми, както и мегаструктурите, за които се знае, че досега поглъщаха основната част от директните плащания. Земеделците отдавна очакваха този анализ, затова и Синор.бг повторно попита ведомството защо той се бави.

Единствената конкретика в отговора, предоставен ни от зам. министър Гечев чрез пресцентъра, беше, че „в края на тази седмица, която приключва на 1 октомври, се очакват първите резултати от анализа за структурата на стопанствата по сектори, на база на които да програмираме инструментите за преразпределяне на подкрепата”. „След изготвянето на икономическите модели ще можем да направим и финансовия план по интервенциите, като акцентът ще бъде върху подкрепата на малките и средни земеделски стопанства. За много малките земеделски стопанства ще приложим интервенция за „Дребни земеделски стопанства”, която ще включим в Стратегическия план. Резултатите от анализа ще представим и на заинтересованите страни”, четем в отговора.

Зам. министър Гечев съобщи още, „че продължаваме интензивната работа по Интервенционната стратегия, както и по изготвянето на Индикаторния и Финансовия план за интервенциите, които считаме за готови”. Това вероятно означава, че скоро фермерите ще бъдат информирани за направеното от администрацията.

Първата част от интервюто на Гечев

В останалата част от отговорите си Гечев припомня, че „изготвянето на Стратегическият план е основен акцент на работата на служебното правителство. В рамките на неговия мандат бяха завършени преговорите по базовото законодателство и заедно с останалите европейските министри на земеделието трябваше да вземем  решения по ключови въпроси от прилагането на политиката, включващи - зелената архитектура и завишената екологична амбиция,  преразпределянето на плащанията към малки и средни стопанства, чрез прилагането на различни инструменти, в това число намаления и тавани плащанията и прилагането на  социалната условност при плащанията по Първи стълб”.

„За да можем да определим някои важни на политика акценти и приоритети,  възложихме и допълнителни анализи, резултатите от които ще ни послужат за вземането на национални политически решения, обяснява още зам. министърът. И припомня, че във връзка с преразпределяне на плащанията към малките и средни стопанства най-напред трябва да знаем каква е структурата на земеделието у нас по сектори, за да приложим по най-ефективния начин този инструмент. Изготвянето на такъв анализ е свързан с изработването на методика за определяне на структурата на стопанствата и създаване на икономически модели, които да ни послужат за база при сегментиране на стопанствата и балансирано насочване на подкрепата при изготвяне на индикаторния и финансовия план,  които са част от Стратегическия план на България за ОСП за периода 2023-2027.

Очакванията на земеделците

„Решенията, взети по тези ключови въпроси, дадоха възможност да продължим работата по Стратегическия план, като направихме нов преглед на идентифицираните потребности по приоритети, разработените и представени на ТРГ интервенции до момента по двата стълба и изготвихме нова пътна карта  за работата ни по Стратегическия план, с фиксиран график за изпълнението на отделните дейности.

Възстановихме работата на Координационната работна група за изготвянето на Стратегическия план, като включихме в екипите експерти от ДФ „Земеделие“ като прилагащи интервенциите в обхвата на ОСП.  За да можем да определим някои важни за политиката акценти и приоритети, възложихме и допълнителни анализи, резултатите от които ще ни послужат за вземането на национални политически решения.

В последния месец септември работата по Стратегическия план беше с акцент върху  екологичната архитектура, като екипът работещ по тази тема, разработи нови инструменти, които напълно съответстват на изискванията на Зелената сделка по отношение на биоразнообразието, запазване на почвени потенциал,  запазване и възстановяване  на ландшафтните елементи като зони на местообитанията, намаляване на употребата на препарати за растителна защита и торовете. Гечев обещава много скоро да представи новите документи на ТРГ. Паралелно с това ведомството работи и по интервенциите, свързани с екологията по Втори стълб с цел постигане на консистентност на екологичната политика в сектор „Земеделие“.

Съгласно предварителния график за работата по  Стратегическия план имаме разумната увереност, че в рамките на определения в Проекта за регламент срок ще изготвим проект на Стратегическия план на България за ОСП за периода 2023-2027г.

Анализът за размера на стопанствата ще бъде готов до 1 октомври
10572
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Анализ към стратегията
За 35 години парниковите газове от агросектора са намалели с 54 процента
БАБХ
Не откриват тежки метали в умрели щъркели, намерени в Разградско
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Срещи с бранша
Или 3,60 лв. на декар, или 60 лв. на тон ще са компенсациите за производителите на слънчоглед
Според последен анализ на ЕК
Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини