Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Проблем ли е киселата почва за растенията?

Съвети към градинаря
Синор.БГ / 24.08.2021 г.
Проблем ли е киселата почва за растенията?

sinor.bg

Често наблюдаваме ситуация, при която грижите за плодните и зеленчукови култури са правилни и навременни, но те не се развиват добре. В този случай е необходимо да се потърсят причините за лошия им растеж. Определянето на киселинността (рН) на почвата може да даде навременен отговор на проблема.

В киселите почви концентрацията на соли на алуминия, мангана и желязото са значително по-високи и блокират усвояването на фосфора, калия и магнезия от кореновата система на растенията. Повечето култури  не могат да се развиват нормално в кисела среда, защото постоянно изпитват недостиг на хранителни вещества.

Има и растения, които имат предпочитания към “киселичкото”. Те са известни като ацидофилни култури и растат добре при рН между 3 и 6. рН е показател, отчитащ концентрацията на водородни йони. Киселинният водород може да се намира както в почвения разтвор във вид на разтворими киселини и соли, така и в твърдата почвена част под формата на обменен водород.

Да предотвратим върховото гниене при тиквичките

Киселинно-алкалният баланс се смята за неутрален при рН 6,5-7,5.

Най-точно той се измерва в лабораторни условия, но може да се определя с помощта на уреди, лакмусова хартия или растения-индикатори.

Биоиндикаторите са растителни видове, които имат предпочитания към почви с точно определени нива на киселинна реакция и в зависимост от това се определят като слабо, средно или екстремно ацедофилни.

На кисели почви растат: киселец (обикновен или конски), мъх, лютиче, хвощ, дива мента, трицветна теменуга, детелина (полска и декоративна), очиболец, цариче, живовлек и др.

Но повечето култури не се развиват добре на кисели почви, защо?

В киселите почви растенията не могат да получат най-важния елемент за израстване – азот. В тези почви няма нужните бактерии, отговарящи за него. Алкално-киселинният баланс е много важен, защото болшинството полезни микроорганизми предпочитат неутрална или много слабо алкална почва, което създава проблем не само за растежа и развитието, но и за плододаването на градинските култури. При повишена киселинност има дефицит и на азот, и на фосфор, калий и сяра.

Рецепти как да подобрим киселата почва

Добре е киселинността на почвата да се сведе до слабо кисела или неутрална. Това трябва да се извършва постепенно – в продължение на 2-3 години.

Разкисляването на почвата може да се осъществи по различни начини:

1. Разкисляването с помощта на дървесна пепел може да помогне при слабо и средно киселите почви. Тя не само разкислява почвата, но я обогатява с различни хранителни елементи – фосфор, калий и калций, както и с някои микроелементи.

2. Доломитово брашно – отличен разкислител, който допълнително обогатява почвата с калций и магнезий. Внася се при обработването на почвата, а необходимите количества са между 350 и 600 грама на квадратен метър.

3. Варуване на почвата – след тази процедура рН се увеличава постепенно 4-6 години, след което постепенно се връща в изходно положение. Това налага варуването да се извършва регулярно и се проследява изменението.

Не бива да бързаме с разкисляването на почвата, защото има зеленчукови култури, които проявяват по-висока лоялност към киселинността – картофи (установено е, че при по-ниски стойности на рН стават устойчиви на ризоконтия), домати, пипер, краставици, салати, тикви, тиквички, моркови. Те могат да се развиват и плододават добре в по-широк диапазон на рН – от слабо кисели до неутрални почви.

На кисели почви (слабо и средно кисели) могат да се отглеждат почти всички ягодоплодни култури: ягоди, малини, къпини, френско грозде (бяло и червено), цариградско грозде – може да се каже, че тези почви им харесват. Някои култури, в частност горските боровинки (червени, сини и черни), растат само на кисели почви.

Проблем ли е киселата почва за растенията?
24546
 

Последни материали
Виж
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
С над 150-процентов ръст на фермерите и площите в сектора за година
Област Шумен показва отлични резултати в биологичното производство
Продължава предлагане на стара пшеница и търсене на фуражна
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Свързани материали
Виж
Киселата почва е рай за плесени и заразни гъби
Най-подходяща за зеленчуците е неутралната реакция
При кисела почва внесете вар или пепел
Можете да използвате и сатурачна вар и пепелина
При кисела почва – варувайте
Да създадем гадина на кисела почва
Празници
Тържествено се отбелязват 110 години от откритието на българската млечна бактерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини