Начало » Новини » Страната
24.06.2015 г.

Тържествено се отбелязват 110 години от откритието на българската млечна бактерия

Празници

Farmer.bg

Тази година се навършват 110 години от  забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроб с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко –

Lactobacillu sbulgaricus- Grigoroff.  През 1905 година българинъг Стамен Григоров  като асистент на проф. Леон Масол в лабораториите на  Медицинския университет  в  Женева успява  да открие и  изолира  пръчковидния бацил за подквасването на млякото. Години по-късно учени микробиолози потвърждават наличието на  млечнокиселия бацил, койте е наречен  „българска млечна бактерия” на името на родината на откривателя  му – Lactobacillus bulgaricus- Grigoroff. 

През годините бившето държавно оединение „Млечна промишленост” е притежавало патента върху бактерията. В наши дни приемникът „Ел Би Булгарикум” поддържа най-ценните за киселото мляко комбинации от полезни бактерии – L. bulgaricus и Str. thermophiles. 

В продължение на десетилетия в Центъра за научно-изследователска и развойна дейност при „Ел Би Булгарикум”  се съхраняват  и изследват  генетичното  разнообразие от  щамове, изолирани от домашно приготвени кисели млека и растения от различни региони на страната , техния имуносимулиращ ефект.

За да отбележат международната значимост на откритието на  д-р Стамен Григоров, фондация „Д-р Стамен Григоров“  с активното участие  на „Ел Би Булгарикум”, община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България организират тържествено отбелязване празника в Трън. На 26 юни с Софий пък  ще се проведе научно-практическа конференция.

Гости на събитията  са представители на държавната администрация от България и чужбина, научни работници, млекопреработватели  и млекопроизводители,  чуждестранни партньори.

Всички те ще имат възможност да осъществят обмен на информация за добри практики и открития в областта на микробиологията, да се запознаят с функционални и иновативни  продукти както на Ел Би Булгарикум , така и на другите фирми производители в бранша, да се осведомят за важни за млечната индустрия нормативни уредби , да получат актуална информация за проблемни ситуации.

За да се популяризира традиционното българско  кисело мляко, производството и консумацията на български млечни продукти, на 27 юни от 11 часа в град Трън, участниците в  Научно-практическата конференция и любителите на гурме кулинарията ще имат възможност да участват в традиционния празник на млякото ЕКОМИЛК  2015 , да дегустират автентични български млечни продукти и ястия., както и най-новите продукти на големите български фирми производителки. 

Традиционно празникът ще завърши с посещение на музейната сбирка на българското  киселото мляко в село Студен извор в близост до родното място на д-р Стамен Григоров. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с другите  природните и културни забележителности на Трънския край .

Събитията се отбелязват с медииното партньорство на БНТ 2, които са и инициатор на  инициативата „купувай българското”.

Тържествено се отбелязват 110 години от откритието на българската млечна бактерия
9990
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини