Тази година се навършват 110 години от забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроб с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко –
Lactobacillu sbulgaricus- Grigoroff. През 1905 година българинъг Стамен Григоров като асистент на проф. Леон Масол в лабораториите на Медицинския университет в Женева успява да открие и изолира пръчковидния бацил за подквасването на млякото. Години по-късно учени микробиолози потвърждават наличието на млечнокиселия бацил, койте е наречен „българска млечна бактерия” на името на родината на откривателя му – Lactobacillus bulgaricus- Grigoroff.
През годините бившето държавно оединение „Млечна промишленост” е притежавало патента върху бактерията. В наши дни приемникът „Ел Би Булгарикум” поддържа най-ценните за киселото мляко комбинации от полезни бактерии – L. bulgaricus и Str. thermophiles.
В продължение на десетилетия в Центъра за научно-изследователска и развойна дейност при „Ел Би Булгарикум” се съхраняват и изследват генетичното разнообразие от щамове, изолирани от домашно приготвени кисели млека и растения от различни региони на страната , техния имуносимулиращ ефект.
За да отбележат международната значимост на откритието на д-р Стамен Григоров, фондация „Д-р Стамен Григоров“ с активното участие на „Ел Би Булгарикум”, община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България организират тържествено отбелязване празника в Трън. На 26 юни с Софий пък ще се проведе научно-практическа конференция.
Гости на събитията са представители на държавната администрация от България и чужбина, научни работници, млекопреработватели и млекопроизводители, чуждестранни партньори.
Всички те ще имат възможност да осъществят обмен на информация за добри практики и открития в областта на микробиологията, да се запознаят с функционални и иновативни продукти както на Ел Би Булгарикум , така и на другите фирми производители в бранша, да се осведомят за важни за млечната индустрия нормативни уредби , да получат актуална информация за проблемни ситуации.
За да се популяризира традиционното българско кисело мляко, производството и консумацията на български млечни продукти, на 27 юни от 11 часа в град Трън, участниците в Научно-практическата конференция и любителите на гурме кулинарията ще имат възможност да участват в традиционния празник на млякото ЕКОМИЛК 2015 , да дегустират автентични български млечни продукти и ястия., както и най-новите продукти на големите български фирми производителки.
Традиционно празникът ще завърши с посещение на музейната сбирка на българското киселото мляко в село Студен извор в близост до родното място на д-р Стамен Григоров. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с другите природните и културни забележителности на Трънския край .
Събитията се отбелязват с медииното партньорство на БНТ 2, които са и инициатор на инициативата „купувай българското”.