Много е важно в периода на наливане на плодовете – ябълки, круши и дюли, да се извърши калциево подхранване на овошките. Това не само повишава качеството на съхранение на реколтата, но предотвратява редица заболявания като например горчивите петна, мекото гниене и др.
Калцият е “строителен” материал и много важен микроелемент за растенията. Без него е невъзможно развитието на кореновата система, изграждането на клетъчните стени, мембранната пропускливост, ензимната активност, секрецията, клетъчното делене и не на последно място съхранението на плодовете.
Първите видими белези при недостиг на калций са деформации и усукване на листата, първоначално изсветляват краищата им, а по-късно почерняват, а по плодовете се появяват различни петна.
За листно подхранване се използва калциев хлорид. Той е неорганично съединение, което представлява бяло кристално вещество, което е високо разтворимо във вода.
Дозировка на разтворите за пръскане
Дозировката на разтвора зависи от периода на подхранване. Ако то се извършва през юни, когато листата са все още млади и чувствителни, дърветата се пръскат с разтвор на 30 г калциев хлорид в 10 л вода. През юли и началото на август дозата на калциевия хлорид се увеличава на 50 г за 10 л вода, а при по-късното подхранване достига 70 г на 10 л вода.
Обработването на дърветата не трябва да се извършва в слънчеви и горещи дни. Ако няма друга възможност, тогава се пръска вечер, след залез, когато температурите намаляват.
Кореново или листно торене - изберете
Когато не превалява след пръскане, следващата обработка се провежда след 20-25 дни, а ако се пръска на всеки две седмици, тогава концентрацията се намалява наполовина. При чести превалявания дърветата се третират на всеки две седмици (може и по-често при интензивни валежи). Пръсканията се прекратяват две седмици преди беритбата на плодовете.
Важно е да се пръскат не само листата, но и плодовете, защото калцият не притежава способността да се премества в тях по време на развитието им.
Горчивите ядки (петна) по плодовете на семковите култури се появяват през периодите на наливане и узряване, но проблемът идва от това, че тогава са все още трудно забележими. Това е неинфекциозно заболяване, което се среща най-често при ябълката, крушата и дюлата, а последващата проява се изразява в загиване и хлътване на кората. Тогава плодовете стават грапави.
Картината е по-ясно изразена около чашката на плода. Плодът може външно да изглежда здрав, но при разрязване се виждат кафявите горчиви ядки, разпръснати вътре. Те са разположени главно по края на проводящите съдове, а консистенцията им е суха и горчива. Некротиралите клетки са богати на скорбяла.
Използването на високи дози азотни и калиеви торове обуславя израстването на по-едри плодове, но това води до по-силни прояви на зболяването.
При отделните култури блестта има различни прояви, а податливостта зависи и от сортовите особености. Не всички сортове семкови се засягат от болестта. Сред ябълките най-уязвими сортове са Червена превъзходна, Бауманова ренета, Тетовка, Джонатан, Канадска ренета, Грени Смит, Муцу, Айдъред, Калвил, Английска зелена и др. Сред крушите са масловките – Вилямова и Боскова масловка, а сред дюлите – Португалската дюля.
По време на прибиране на реколтата е добре плодовете да се потапят в 4%-ен разтвор на калциев хлорид за 1-1,5 минути, а след изсъхване са готови за лагеруване. Това ще гарантира по-добро съхранение и по-малко загуби. Тези плодове стават и по-устойчиви на различни гъбни патогени.