Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.04.2021 г.

Плюсовете на органоминералните торове!

В градината
Плюсовете на органоминералните торове!

sinor

Органоминералните торове съчетават полезните свойства на органичните и минерални хранителни вещества, което влияе на растенията по най-благоприятния начин. Това е нова стъпка в земеделието, целяща повишаване на ефективността от торенето. Производителите заемат различни позиции – едни са радетели за органичните, други за минералните, а трети се отказват от  използването на  всякакви торове. Трудно е да се направи категорична оценка – кой от всички тях е прав.

Предимства и недостатъци на минералното торене

Минералните торове са мощно оръжие в борбата за получаване на високи добиви. Високото съдържание на активни вещества и лесното приложение ги прави желани.

Яйчените черупки като биотор

Завишаване на дозите и торенето „на око“ може да доведе до нежелани резултати. Важно е да знаем, че процентът на усвояемост на хранителните вещества от минералните торове е 20-30%. Останалото количество или се излугва в почвата, или образува неразтворими съединения, които я засоляват. Фосфатите и нитратите, внесени в по-големи количества, се отнасят от повърхностните води в почвените и трайно ги замърсяват.

Плюсове и минуси на органичното торене

Органичните торове съдържат значително по-малко хранителни вещества и се внасят в по-големи количества. С оборския тор може да внесем не само семена на плевели, но също болести и неприятели. Той намалява киселинността  (рН) на почвата, но подобрява нейната структура.

Глухарчето като инсектицид

При внасянето на високи дози оборски тор плодовете често са с повишено съдържание на нитрати.

Органичните торове безспорно повишават плодородието и структурирането на почвата. Компостът е ценен органичен тор и ни помага да се отървем от растителни и други отпадъци, но е важно да спазваме установените правила прикомпостирането и използването му.

Ако съвсем преустановим внасянето на торове, тогава обработването на почвата и отглеждането на каквито и да било култури ще бъде неоправдано.

Дълготрайното поддържане на почвеното плодородие изисква внасяне и баланс на хранителните вещества, което е възможно само чрез използване на торове. В условията на интензивно земеделие това е неотменна част от производството.

С какво са полезни органоминералните торове и как действат?

Стараейки се да примирят защитниците на минералното и органично торене, учените създават органоминералните торове. Най-перспективните от тях са тези, които са създадени на основата на оборски тор или торф, преминали специална обработка. Смесването с минералните съставки най-често се извършва механично.

Известно е, че азотът и калият са много подвижни и лесно се отмиват от почвата, а фосфорът, от друга страна се свързва с почвата и става недостъпен за растенията.

Органоминералните гранулирани торове имат свойството да намаляват подвижността на азота и калия и правят фосфора много по-достъпен за растенията. Благодарение на това степента на усвояемост на хранителните вещества може да достигне 90%.

В търговската мрежа могат да се намерят много разновидности на органоминерални торове в гранулирана или течна форма.

Плюсовете на органоминералните торове!
11574

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини