Това обикновено е първият въпрос, който си задава начинаещият свиневъд, решил да се занимава с производство на собствено месо. И ето няколко съвета от сайта agroxxi.ru. За да се хранят правилно прасетата, трябва още в началото да се реши каква е целта на отглеждането на животните - за угояване или за разплод? Планът за хранене е различен за всяка група.
Прасетата за угояване трябва да имат неограничен достъп до храна, докато прасетата за разплод трябва да се хранят само два пъти дневно, като количеството храна зависи от физическото състояние на прасето.
Фермерите сами ще проверяват за анаболи, стероиди и антибиотици в животинските продукти
За растящите животни е важен постоянният достъп до храна. А ако ги храните от време на време и оставяте коритото празно, ще забавите растежа им. Не е нужно да се притеснявате за преяждане. Прасетата естествено ограничават количеството храна, което могат да консумират през деня.
Важно е също така да се отбележи, че прасенцата имат по-малки стомаси и ако ги храните само веднъж дневно, рискувате да ги недохраните, тъй като бебетата могат да изядат само определено количество наведнъж.
Прасетата за разплод трябва да се хранят с ограничено количество храна, като се започне от телесно тегло от около 90 kg за мъжките и женските животни. Прекомерното тегло ще намали производителността им като възрастни.
Прекалено дебелите нерези буквално престават да бъдат полезни, тъй като стават прекалено тежки. А свинете майки с наднормено тегло произвеждат малко мляко, което не е добре за бъдещите прасенца. Прекалено многото фураж е равносилно на превръщането на прасетата в ходещи колбаси. Най-добрият начин за поддържане на свине за разплод е да се удължи продължителността на живота им, като се поддържа оптимално за породата тегло.
Границата на прием на фураж за растящо прасе е около 3,5 кг фураж на ден, като обичайната норма е 2,5 кг. Разбираемо е, че големите прасета ще ядат повече, а малките - по-малко.
Ако искате да намалите дневния прием на купени фуражи, помислете за извеждане на прасетата на паша.
Пасищното отглеждане на прасетата ще намали дневния прием на фураж с поне 30 %, въпреки че растежът на прасетата, хранени с трева, ще се забави в сравнение със стоковите прасета, които се хранят само с фураж. Алтернативният фураж включва и остатъци от дефектни зеленчуци, като моркови или тиква, или застоял хляб.
Ако ще давате отпадъчни продукти, уверете се, че те са безопасни за здравето на животните, например месните отпадъци могат да бъдат причина за заразяване с вируси на африканска чума по свинете. Храни или хранителни отпадъци, съдържащи или в контакт с месо или месни продукти, не трябва да се дават на прасетата!