Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.01.2022 г.

Канадец откри как кравите му да се телят предимно през деня

Американски изследвания потвърждават ефективността на метода
Канадец откри как кравите му да се телят предимно през деня

В САЩ приключи изпробването на метода, измислен от канадски фермер, за да накара кравите да се отелват предимно през деня, съобщи електронното издание HayAndForage. Периодът, в който кравите се телят, е винаги свързан с тревоги, особено заради непредсказуемостта кога ще започнат родилните мъки. На фермерите нерядко се налага да помагат в отелването на кравите през нощта и това е доста неприятно, особено ако стадото е голямо.

Времето на отелването обаче може да бъде донякъде контролирано от фермерите, ако използват метода за регулиране на времето на хранене.

Как да подобрим плодовитостта при кравите

Адел Харти, специализирала в отглеждането на крави и телета в университета на американския щат Южна Дакота, твърди, че прилагането на вечерно хранене при кравите може да доведе до голям брой телета, родени през деня. Харти не пропуска да припомни, че първият, който е приложил тази идея, е Гъс Коунфол, собственик на ранчо в канадската провинция Манитоба. Той хранел кравите си 2 пъти дневно – между 11 и 12 часа по обед и от 21,30 до 22 часа. Така открил, че около 80% от кравите му се отелии между 7 и 19 часа заради по-късното вечерно хранене.

Оттогава методът на хранене на канадския фермер бил проучен в изследване, проведено от университета на американския щат Айова. През двете седмици преди очакваното отелване на кравите учените ги хранели веднъж дневно в 16 часа. Резултатът – 82% от кравите родили теленцата си между 6 и 22 часа, а 91% - между 5 и 23 часа.

За да бъде проверено въздействието на системата за късно хранене било проведено проучване сред 15 собственици на едър рогат добитък в щатите Айова и Мисури, които я приложили в своите ферми. След хранене веднъж дневно между 17 и 22 часа производителите посочили, че почти 85% от кравите са се отелили между 5 часа и полунощ.

Междувременно 3-годишно изследване в щата Монтана показало близки резултати – във фермите, приложили канадския метод, кравите, родили между 22 и 6 часа сутринта, намалявали постоянно с 10-20%.

Харти препоръчва по-късното време за хранене да се прилага поне месец преди началото на отелването, за да могат животните да имат достатъчно време да се приспособят.

Постоянството също е важен момент. „Придържайте се към един график на хранене и еднакво количество фураж всеки ден, ако е възможно. Отклонение от над 15 минути или увеличаването на фуража ще елиминира част от желаните резултати”, съветва тя.

Макар системата на късно хранене да повишава вероятността кравите да родят през деня, тя не дава гарантиран резултат при всяко животно. Затова нощните проверки в обора през отговорния сезон няма как да бъдат пренебрегнати напълно, подчертава Харти. 

Канадец откри как кравите му да се телят предимно през деня
10852
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини