На 6 август влиза в сила изключително важна наредба, свързана с проверките за вероятно наличие на вредни вещества в животинската продукция, която излиза от фермите. Наредбата регламентира мерките за контрол върху определени субстанции и остатъци от тях в живи животни и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора и е обнародвана в днешния брой нва „Държавен вестник”.
Ще се следи за остатъчни вещества от субстанции с анаболен ефект и неразрешени вещества, стилбени, стероиди; лактони и резорцинова киселина, включително зеранол, бета-агонисти, а също и за остатъци от ветеринарномедицински продукти или замърсители от околната среда като антибактериални вещества, багрила и др.
Въпреки че общият контрол се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), администрацията ще наблюдава и системите за самоконтрол, които ще прилагат собствениците на животни и храни от животински произход, кланиците и др. В наредбата са описани и подробно пробите, които всяка година тярбва да се взимат.
Изискванията на ЕС да не се гледат животни в клетки
При вземане на проби от говеда минималният брой животни, който ежегодно се контролира за остатъци, трябва да е равен най-малко на 0,4 % от животните, заклани през предходната година, като за Група А – 0,25 % половината от пробите се вземат от живи животни на мястото на отглеждане, а другата половина – в кланиците.
При свинете минималният брой животни, които всяка година се проверяват за остатъци, трябва да е равен най-малко на 0,05 % от животните, заклани през предходната година, като за Група А – 0,02%.
Ако пробите се вземат в кланиците, допълнително се правят анализи на ниво животновъден обект – на питейната вода и фуражите. В тези случаи минималният брой животновъдни обекти, от които се вземат проби, се определя от броя на закланите прасета през предходната година, като на 100 000 заклани прасета се проверява най-малко един обект.
При овце и кози минималният брой животни, които се проверяват за всички видове остатъчни и други субстанции, е равен на 0,5% от животните над тримесечна възраст, заклани през предходната година, като се следва следното разпределяне: Група А – 0,01 % - всяка подгрупа на група А ежегодно се проверява, като се използват най-малко 5% от общия брой проби, събрани за група А. Останалият брой проби се разпределя според установените остатъци в страната за предходната година.
За всяка категория птици (бройлери, кокошки, пуйки и други птици) минималният брой проби, които ежегодно се вземат, е равен на най-малко една проба на 200 t-годишна продукция (кланично тегло) с най-малко 100 проби за всяка група вещества, ако годишната продукция от разглежданата категория птици надвишава 5000 t, като за:
Група А – 50 % от общия брой проби е една пета от пробите се вземат на ниво животновъден обект.
Всяка подгрупа на група А се проверява ежегодно, като се използват най-малко 5% от общия брой проби, събрани за група А.
Остатъкът се разпределя според установените за предходната година остатъци в страната.
Група Б – 50 % от общия брой проби се проверяват, както следва:
30 % – за вещества от група Б1;
30 % – за вещества от група Б2;
10 % – за вещества от група Б3.
Останалите 30 % се разпределят според установените остатъци в страната за предходната година.