Френската компания Aviwell е разработила перспективна техника за етично производството на гъши дроб без принудително гушене на птиците, съобщава списанието "Наше птицевъдство". Основен елемент е оралното поемане на специален микробиологичен препарат, когато гъшетата са на възраст 2 седмици, а той стимулира отлагането на мазнини в черния им дроб. По-нататък птиците се отглеждат на свободна паша, но през есента през последните 10 седмици, преди да бъдат заклани, започват да ги хранят с биологична царевица.
По този начин те набират мазнини по естествен начин. При достигането на необходимото живо тегло на около 6-месечна възраст гъските се изпращат за клане. Етично произведеният гъши дроб тежи от 300 до 450 грама и струва доста по-скъпо от получения с обичайната техника – до 1000 евро на килограм при 300-400 евро за получения с гушене на птиците. Той се предлага преди всичко в държави, където е забранено производството и продажбата на гъши дроб, получен чрез гушене – САЩ, Великобритания, Германия и др.
От компанията Aviwell планират в близко бъдеще да разработят техника и за получаване на етичен мазен патешки дроб.