Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.05.2021 г.

Градинарско изкуство е да закалявате зеленчуците

Практика
Градинарско изкуство е да закалявате зеленчуците

sinor

Приспособимостта на растенията към непрекъснато променящите се условия се осъществява с помощта на човека. Това е особено необходимо при наличието на температурни колебания. Бавната и постепенна температурна закалка в млада възраст може да осигури на редица растения (включително и оранжерийни) възможност да оживеят при много екстремни температури – например краставиците могат да оцеляват в диапазона от 5 до 45 градуса по Целзий.

Кратковременните и бързи процедури не дават добри резултати.

Светлинното закаляване при отглеждане на растенията има относителен характер. Това се дължи на факта, че разсадът, а също и възрастните растения при включване на допълнително осветление незабавно задействат фотосинтезните процеси.

Не така стоят нещата със закляването на плодовете, картофите и лука преди съхранение, а също на картофите преди засаждане – там процесът на закаляване е много ефективен.

Съвсем естествено е, че що се отнася до хранителните и водни режими, а също и до киселинността на почвата, за закаляване не може и да става дума. Нарушаването на границите на тези параметри водят много често до катастофални последици. Излизането отвъд горните граници на оптималните стойности  на хранителните вещества и водата може да бъде полезно само за процесите на растеж на самите растения, но не и за реколтата. Всяко понижение под долните граници на стойностите със сигурност е вредно за растенията.

Зависимостта на добивите от оптимизиране на външните фактори за даден сорт от една и съща култура може да бъде ясно проследена тогава, когато се отглежда при различни условия. Провеждани са експерименти с домати и кореноплодни.

При отглеждането на домати от даден сорт на открито, в полиетиленова оранжерия и в специална камера (в камерата се подържат оптимални условия за отглеждане), се получава добив в съотношение 1:2:4 за един квадратен метър. При селекцията на различните сортове се изхожда от това – при какви условия ще се отглежда и коя е най-благоприятната среда.

Още по-очебиен е резултатът с бавнорастящите моркови. В градината за дългия вегетационен период се получават примерно 6 кг/м2 за даден сорт, а в камера само за два месеца (или по-малко) –  до 20 кг/м2. При кореноплодните условията на отглеждане оказват влияние и върху продължителността на вегетационните периоди.

Постоянството на светлинните и температурни режими, ненарушеният ритъм на подхранване и поливане значително ускоряват процесите на растеж и развитие, увеличават продуктивността на всяка плодна и зеленчукова култура.

Органично минералните торове

Понятието – оптимален интервал на жизнените условия на растенията, е известен за всяко едно от тях. Очевидно е, че в този случай трябва да се изхожда от факта, че средните стойности на всеки интервал са „най-оптимални“: например при киселинност (рН) от 5,5-6,5 – 6,0; при температура 22-28 градуса – 25 градуса; влажност на почвата 70-85% – 77% и др.

Според природните и физически закони е невъзможно да се създадат тези най-благоприятни условия на околната среда за живот и развитие на  растенията. Енергийните загуби през вегетационния период намаляват потенциалните нива на добив на различните култури.

Градинарско изкуство е да закалявате зеленчуците
8994
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
След застудяването
Установете минималната температура, на която доматите могат да издържат
Закаляване на разсада преди засаждане на открито
Закаляване на пшеницата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини