Много фактори оказват влияние върху това колко и с каква скорост ще покълнат семената. Нито един от тях не е независим и оказва влияние върху останалите, но сред най-важните се счита температурата на околната среда и почвата.
От какво зависи?
Подходящата температурата за покълване на семената е различна. Тя зависи от конкретните изисквания на дадената култура – едни се нуждаят от повече топлина, а други от студ.
Как температурата влияе върху покълването на семената?
Оптималната температура за покълване на семената е един от основните фактори, влияещи върху процеса. Повечето култури покълват по-бързо при температури от +24 до +27 градуса по Целзий.
Според параметъра „температура“ се разграничават 3 групи култури, които имат своите специфични особености.
Първа група – те са устойчиви на ниски температури и разсадът се развива успешно дори при 13-15 градуса. Към нея спадат всички видове зеле, включително колраби.
Втора група – това са растения, които са умерено взискателни към топлина. За тях са подходящи температури 16-18 градуса. Тази група включва лук, праз, маруля, салати, целина, цвекло, картофи и др.
Трета група – тя е най-многобройна и това са култури, изискващи топлина. Разсадът се нуждае от температури над 18 градуса. Към топлолюбивата група спадат: доматите, пиперът, патладжанът, фасулът и всички култури от семейство Тиквови (краставици, тиквички и патисони, тикви, дини, пъпеши).
Оптимални температури за покълване на семената
Докато не са се отворили котиледоните, растенията обикновено не се нуждаят от светлина (контейнерите се държат на тъмно), но в този период семената се нуждаят от по-висока температура и влажност. Това означава, че тези параметри трябва да се поддържат в рамките на оптималните стойности. Скоростта на поникване зависи пряко от температурата на почвата. Ако тя е студена, тогава семената поникват неравномерно и процесът се удължава, а някои могат и да изгният напълно, тъй като престояват на влажно и студено по-дълго време. Напротив, при оптимални температури дори по-бавно поникващите ускоряват този процес значително. Семената с по-висок запас от енергия могат да поникнат и при по-ниски температури, но тук оказва допълнително влияние друг фактор.
Температурният режим за различните култури е както следва:
– домати 20-25 градуса;
– пипер 25-30 градуса;
– патладжан 25-30 градуса;
– краставици 25-28 градуса;
– всички видове зеле 18-20 градуса;
– целина и лукови (лук, праз) 18-18 градуса;
– ароматни билки: чубрица, мащерка, исоп, естрагон, мента, градински чай, риган и майорана се нуждаят от 20-25 градуса, а босилекът – от 24-26 градуса;
– ягоди 22-25 градуса.
След поникване на семената контейнерите трябва да се преместят незабавно на по-хладно, но добре осветено място за около една седмица (7-10 дни). Температурата трябва да бъде 17-18 градуса. Ако ги оставим на топло и тъмно, тогава младите растения се издължават катастрофално само за няколко дни, а стъблата се превръщат в тънки бели нишки.
Установено е, че при „малък стрес“ растенията се закаляват, прохладата стимулира развитието на кореновата система, а това способства за по-добро бъдещо израстване и плододаване.