Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Оптимални температури за покълване на семената

Полезни съвети
Синор.БГ / 01.03.2025 г.
Оптимални температури за покълване на семената

Много фактори оказват влияние върху това колко и с каква скорост ще покълнат семената. Нито един от тях не е независим и оказва влияние върху останалите, но сред най-важните се счита температурата на околната среда и почвата.

От какво зависи?

Подходящата температурата за покълване на семената е различна. Тя зависи от конкретните изисквания на дадената култура – едни се нуждаят от повече топлина, а други от студ.

Как температурата влияе върху покълването на семената?

Оптималната температура за покълване на семената е един от основните фактори, влияещи върху процеса. Повечето култури покълват по-бързо при температури от +24 до +27 градуса по Целзий.

Според параметъра „температура“ се разграничават 3 групи култури, които имат своите специфични особености.

Първа група – те са устойчиви на ниски температури и разсадът се развива успешно дори при 13-15 градуса. Към нея спадат всички видове зеле, включително колраби.

Втора група – това са растения, които са умерено взискателни към топлина. За тях са подходящи температури 16-18 градуса. Тази група включва лук, праз, маруля, салати, целина, цвекло, картофи и др.

Трета група – тя е най-многобройна и това са култури, изискващи топлина. Разсадът се нуждае от температури над 18 градуса. Към топлолюбивата група спадат: доматите, пиперът, патладжанът, фасулът и всички култури от семейство Тиквови (краставици, тиквички и патисони, тикви, дини, пъпеши).

Оптимални температури за покълване на семената

Докато не са се отворили котиледоните, растенията обикновено не се нуждаят от светлина (контейнерите се държат на тъмно), но в този период семената се нуждаят от по-висока температура и влажност. Това означава, че тези параметри трябва да се поддържат в рамките на оптималните стойности. Скоростта на поникване зависи пряко от температурата на почвата. Ако тя е студена, тогава семената поникват неравномерно и процесът се удължава, а някои могат и да изгният напълно, тъй като престояват на влажно и студено по-дълго време. Напротив, при оптимални температури дори по-бавно поникващите ускоряват този процес значително. Семената с по-висок запас от енергия могат да поникнат и при по-ниски температури, но тук оказва допълнително влияние друг фактор.

Температурният режим за различните култури е както следва:

– домати 20-25 градуса;

– пипер 25-30 градуса;

– патладжан 25-30 градуса;

– краставици 25-28 градуса;

– всички видове зеле 18-20 градуса;

– целина и лукови (лук, праз) 18-18 градуса;

– ароматни билки: чубрица, мащерка, исоп, естрагон, мента, градински чай, риган и майорана се нуждаят от 20-25 градуса, а босилекът – от 24-26 градуса;

– ягоди 22-25 градуса.

След поникване на семената контейнерите трябва да се преместят незабавно на по-хладно, но добре осветено място за около една седмица (7-10 дни). Температурата трябва да бъде 17-18 градуса. Ако ги оставим на топло и тъмно, тогава младите растения се издължават катастрофално само за няколко дни, а стъблата се превръщат в тънки бели нишки.

Установено е, че при „малък стрес“ растенията се закаляват, прохладата стимулира развитието на кореновата система, а това способства за по-добро бъдещо израстване и плододаване.

Оптимални температури за покълване на семената
50356
 

Последни материали
Виж
Предвидени са предпазни клаузи
ЕС премахва митата за сливи, грозде и още 5 храни от Молдова
Допълват Закона за здравето
БАБХ ще поддържа списък на хранителните фирми, които работят с райски газ
Помощта е 16 лв. за животно
Компенсират овцевъдите в 4 области със затворени заради шарката стада
Тема с продължение трета част
Екосхемите с най-голям ръст през 2024: зелено торене и намалени пестициди
Магазин за хората все още не търси доставчици
Законът за агрохранителната верига се бави, оранжерийните производители чакат справедливи цени
Ползите
Лучени люспи за градината: естествен тор, инсектицид и стимулатор на растежа
Свързани материали
Виж
Систива® - Несравним фунгицид за третиране на семена, за устойчив добив при пшеница и ечемик
СИСТИВА® - твоята ПЪРВА ЗАЯВКА за ЗДРАВ ПОСЕВ, а сега и на по-добра цена - до 17 лева за литър
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
У нас се намира най-голямата семенна генетична банка в югоизточна Европа
МЗХ ще подкрепя опазването на разнообразието на сортовете зеленчуци и овошки
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини