Листата на всички растения изпълняват визнено важна функция, свързана с фотосинтезата и ако се отстранят всички – ще загинат. Те отговарят и за други процеси като усвояването на хранителните вещества, дишането, регулирането на температурата и изпаряването на влагата.
Отстраняването на излишната зелена маса обаче прави плодовете по-едри и намалява времето за съзряване. Съществуват различни теории и методики за формиране на растенията, при които се отстранява част от зелената маса – странични израстъци (колтуци) и листа.
В процеса на израстване, първите листа в основата започват да стареят, влизат в контакт с повърхността на почвата, пожълтяват и се покриват с петна. Именно те провокират развитието на различни заболявания, а освен това не дават нищо на растенията, а потребяват хранителни вещества. Отстраняването им не само предотвратява развитието на болестни процеси, но подобрява циркулацията на въздуха. Процедурата помага на растенията да пренасочат силите си от развитие на зелена маса към формиране на плодове.
Кога е правилно да се отстраняват листата
При отстраняване на „старите“ листа не всичко е еднозначно. В процеса на развитие на доматите всъщност долните листа могат да се премахнат на всеки етап и по всяко време, но не трябва да се забравя, че като живи организми те преживяват стрес при всяко действие и отстраняването на голямо количество листа може да доведе до гибел.
Садене на два корена домати в едно гнездо
1. Най-напред се отстраняват старите листа при доматите, които започват да жълтеят или се покриват с петна, а това способства за развитие на гъбични заболявания.
2. Листата, растящи в затъмнената част на растенията, вземат слабо участие във фотосинтезата и могат да се отделят.
3. Отделяне на листата, растящи под първата плодоносна китка – тази процедура винаги влияе положително на развитието и качеството на плода.
4. При наличието на повече листа може да се намали листната маса и над плодовете, защото те сами започват да участват във фотосинтезата и засенчване не им е необходимо.
5. Може да се отстрани и част от един лист, когато той се намира в сянка или сам засенчва плодовете.
6. Заедно с отделяне на листата се отделят и новите колтуци, които черпят много сили от растенията и водят до неправилно развитие на плодовете.
Някои производители практикуват отстраняване на листа още при пикиране на разсада, като с това стимулират развитието на кореновата система. Това се прави и за забавяне на израстването на разсада – периодично се отделят по един или два листа.
Процедурата по отстраняване на листата е важно да се провежда правилно:
– използват се обеззаразени ножици или секатори;
– раните е добре да се обеззаразят с диводороден пероксид, активен въглен или калиев перманганат;
– периодичността на провеждане на процедурата зависи от скоростта на развитие на растенията, а пожълтелите и слаби листа се отстраняват след появата им;
– отстраняването на основната листна маса започва след формиране на плодовете;
– при растенията на открито е добре да се провежда в утринните часове и в слънчево време, за да се предотврати развитие на гнилостни процеси, а в закрити съоръжения може по всяко време;
– не трябва да се отделят повече от три листа едновременно, а това е допустимо да се прави два пъти седмично;
– след прибиране на плодовете от първата китка се отстраняват листата до втората, но строги правила не съществуват, а ако растенията са застрашени от гъбични заболявания е допустимо отделянето на повече листа.
Формирането на доматените растения зависи предимно от сорта и неговите особености, но старите, завършили жизнения си цикъл, пожълтяващи и покрити с петна листа е задължително да се премахнат.
Съществуват различни методики за отглеждане – метод на Маслов, два корена в една ямка, четири корена в една ямка, методът на Браян, методът на Казарин и др. Всеки един от тях има своите особености и подходът по отстраняване на листата ще бъде различен.