Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.04.2020 г.

Закаляване на разсада преди засаждане на открито

Закаляване на разсада преди засаждане на открито

Отглеждането на разсад в домашни условия и закрити съоръжения е свързано със създаване на оптимална среда за развитие на растенията. Рязката промяна на тези условия оказва негативно въздействие върху състоянието им. При пресаждане на постоянно място разсадът изпитва стрес – страда не само кореновата система, но и надземната част. Нужно е време за възстановяване на младите растения.

Разликата в интензитета на светлината, температурните условия на почвата и въздуха, теченията и влажността водят до нарушаване процесите на обмяна и развитие. За да се съкрати времето на адаптиране към новата среда и възстановяване е необходимо разсадът постепенно да се подготви и приучи към новите условия.

Разсадът от краставици се изтегля – причини и мерки

За растенията всички режими са важни – температура, слънце, влага, вятър и др. За отглеждане на здрав и нормално развит разсад е необходимо закаляването да се провежда през целия период на израстване и развитие на културите в закрити съоръжения, защото така ще се приучат по-лесно да живеят на открито, но не винаги това е възможно.

Закаляване преди засаждане на открито

Независимо от условията на отглеждане (в домашни условия, оранжерии, парници, временни тунелни укрития и др.), разсадът обезателно трябва да се подложи на предпосадъчно закаляване.

За 1-2 седмици (не повече) до засаждането на открито температурата на въздуха в нощните часове се намалява до 12-14 градуса по Целзий за домати, патладжан, пипер и тиквени, а по-студоустойчивите култури (зеле, салата айсберг, главеста салата) – до 6-8 градуса.

Ако се увеличи периодът на активно закаляване до три и повече седмици, ще се затормози нормалното развитие и израстване на растенията, което впоследствие ще се отрази върху добивите – могат да се намалят до 30%.

Намаляването на температурите за 3-5 дни преди засаждане на открито до температурата на околната среда е задължително. Разсадът се изнася навън, като времето за престой се увеличава постепенно. Ако разсадът се отглежда в оранжерия или парник се отваря така, че температурата в съоръжението да се изравни с околната.

Едновременно със закаляване на надземните части на растенията е необходимо и кореновата система да се приучи към по-сурови условия. Заедно с понижаване на температурата на въздуха се ограничава и поливането. Поливната норма не се намалява, но се увеличават интервалите между поливанията. По-продължителните периоди на засушаване водят до изсъхване на почвата на повърхността, но в зоната на кореновата система е по-влажна. Засушаването в отделни случаи се провежда като самостоятелно мероприятие, но по-често се явява като елемент на комплекса от мероприятия, свързани със закаляването на разсада.

Промяната на режимите води до преустановяване на израстването на стъблената част на растенията, но за сметка на това се разраства кореновата система и листният апарат, а при зелето листата се покриват с восъчен налеп. Много важно е да се ограничи поливането, но да не се допуска пресушаване на почвата, защото ще започнат да опадат бутоните и тургора на листата ще се промени до болезнено състояние, а като цяло ще се понижи жизнеспособността на растенията.

Преди пресаждането (1-2 дни) е желателно да се подхранят растенията, като за целта се използват: амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат в съотношение 10:40:60 (за 10 л вода се използват съответно по 10, 40 и 60 г). Може да се използва и NPK – 60-70 г на 10 л вода. За подхранване могат да се използват и течни торове. Това подхранване е важно, защото съкращава периода на адаптация и увеличава количеството на оцелелите растения след пресаждането до 100%. Някои специалисти предлагат това подхранване да се направи до 2 седмици по-рано.

Преди пресаждането разсадът трябва да остане на открито по цяло денонощие – под открито небе или под навес, но навън.

Добре закалените, наторени и подготвени за пресаждане растения по-добре се справят със стресовата ситуация и активно продължават своето развитие. При некачествена подготовка културите изостават в развитието си до 10-15 дни, а една част от тях заболяват и загиват.

Закаляване на разсада преди засаждане на открито
21833
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини