Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.12.2003 г.

Закаляване на пшеницата

В развитието си през есенно-зимния период пшеницата преминава през фазите покълване, поникване, образуване на втори и трети лист и братене. При спазването на нормалния срок за сеитба и при дневна температура около 15 градуса образуването на втори и трети лист и на възела на братене става около 15-20 дни след поникването на пшеницата. Колкото по-късна е сеитбата, толкова повече се удължава този срок. При много късно поникналите растения, когато средната дневна температура е под 6 градуса, възелът на братене се залага чак през пролетта. Свойството на пшеницата да издържа на ниски температури, т.е. нейната студоустойчивост, зависи преди всичко от вида и сорта, също и от възрастта на растенията. Когато кълновете са по-малки от половината дължина на зърното, те безопасно могат да понесат температури до минус 6-7 градуса. Най-чувствителна към ниските температури е току-що поникналата пшеница с лист, по-малък от 2 см. С нарастването на листа до 2-4 см студоустойчивостта се увеличава. След образуването на първия лист и по-нататък във фазата на братенето студоустойчивостта на пшеницата зависи от закаляването й. Рано през есента пшеничените растения може да загинат при температури минус 9-10 градуса, но по-късно през есента, в резултат на закаляването, те може да оцелеят при температури минус 15-17 градуса, а през зимата - при минус 20-25 градуса и повече.

Но големите студове през пролетта също може да нанесат поражения. Причината за това е, че към края на есента пшеницата се е закалила, докато рано наесен още не е, а към пролетта вече е загубила закалката си. Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса, а задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса. Закаляване е пряко свързано с метеорологичните условия.

Ясните и слънчеви дни през есента, редуващи се със студени нощи, благоприятстват закаляването, а облачното и дъждовното време го възпрепятстват. За закаляването са важни също и агротехническите мерки като например правилното торене, полета да са чисти от плевели, навременната сеитба, недопускане на излишна влага в почвата, което става с отводнителни бразди, прокарани през време на сеитбата, и други. (от в. Фермер новият)

Закаляване на пшеницата
17434
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини