Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.12.2003 г.

Закаляване на пшеницата

В развитието си през есенно-зимния период пшеницата преминава през фазите покълване, поникване, образуване на втори и трети лист и братене. При спазването на нормалния срок за сеитба и при дневна температура около 15 градуса образуването на втори и трети лист и на възела на братене става около 15-20 дни след поникването на пшеницата. Колкото по-късна е сеитбата, толкова повече се удължава този срок. При много късно поникналите растения, когато средната дневна температура е под 6 градуса, възелът на братене се залага чак през пролетта. Свойството на пшеницата да издържа на ниски температури, т.е. нейната студоустойчивост, зависи преди всичко от вида и сорта, също и от възрастта на растенията. Когато кълновете са по-малки от половината дължина на зърното, те безопасно могат да понесат температури до минус 6-7 градуса. Най-чувствителна към ниските температури е току-що поникналата пшеница с лист, по-малък от 2 см. С нарастването на листа до 2-4 см студоустойчивостта се увеличава. След образуването на първия лист и по-нататък във фазата на братенето студоустойчивостта на пшеницата зависи от закаляването й. Рано през есента пшеничените растения може да загинат при температури минус 9-10 градуса, но по-късно през есента, в резултат на закаляването, те може да оцелеят при температури минус 15-17 градуса, а през зимата - при минус 20-25 градуса и повече.

Но големите студове през пролетта също може да нанесат поражения. Причината за това е, че към края на есента пшеницата се е закалила, докато рано наесен още не е, а към пролетта вече е загубила закалката си. Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса, а задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса. Закаляване е пряко свързано с метеорологичните условия.

Ясните и слънчеви дни през есента, редуващи се със студени нощи, благоприятстват закаляването, а облачното и дъждовното време го възпрепятстват. За закаляването са важни също и агротехническите мерки като например правилното торене, полета да са чисти от плевели, навременната сеитба, недопускане на излишна влага в почвата, което става с отводнителни бразди, прокарани през време на сеитбата, и други. (от в. Фермер новият)

Закаляване на пшеницата
21314
 

Последни материали
Виж
Съвети навреме
Важни съвети за поливане на растенията в горещини като сегашните
Парламентът одобри законодателни промени
До 10 пъти в месеца може да теглите без такси пари от банкомат
Важно за жителите на малките населени места
Ще открият по два клуба за компютърни обучения във всяка
Председател на Съюза на зърнопроизводители от Пловдивско
Работов: Ако 40-градусовите жеги се задържат, след седмица ще жънем слънчогледа
Първа част от графика на НССЗ
И през август службата за съвети организира срещи с фермерите
Икономистите в Европа очакват значително по-високо ниво на митата върху вноса от САЩ до края на годината
Свързани материали
Виж
Йордания отмени насрочения през седмицата и го прехвърли за следващата
Цената на меката пшеница се повиши на търга в Тунис
За днес е насрочен международен търг за 100 000 тона мека пшеница
Реколтата от зърно в Тунис нарасна значително, но това няма да спре вноса
Министърът на земеделието на Русия Оксана Лут потвърди прогнозата за реколтата от зърно
Агростатистика
Всички есенници се оказват с по-добри добиви от миналата година
При ечемика жътвата приключи с близо 700 килограма от декар
Средният добив от пшеницата в Добричко гони 650 килограма от декар
И при останалите зърнени култури е отчетен спад в началото на сезона
Темпото на износ на мека пшеница от ЕС е доста под миналогодишното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини