Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.12.2003 г.

Закаляване на пшеницата

В развитието си през есенно-зимния период пшеницата преминава през фазите покълване, поникване, образуване на втори и трети лист и братене. При спазването на нормалния срок за сеитба и при дневна температура около 15 градуса образуването на втори и трети лист и на възела на братене става около 15-20 дни след поникването на пшеницата. Колкото по-късна е сеитбата, толкова повече се удължава този срок. При много късно поникналите растения, когато средната дневна температура е под 6 градуса, възелът на братене се залага чак през пролетта. Свойството на пшеницата да издържа на ниски температури, т.е. нейната студоустойчивост, зависи преди всичко от вида и сорта, също и от възрастта на растенията. Когато кълновете са по-малки от половината дължина на зърното, те безопасно могат да понесат температури до минус 6-7 градуса. Най-чувствителна към ниските температури е току-що поникналата пшеница с лист, по-малък от 2 см. С нарастването на листа до 2-4 см студоустойчивостта се увеличава. След образуването на първия лист и по-нататък във фазата на братенето студоустойчивостта на пшеницата зависи от закаляването й. Рано през есента пшеничените растения може да загинат при температури минус 9-10 градуса, но по-късно през есента, в резултат на закаляването, те може да оцелеят при температури минус 15-17 градуса, а през зимата - при минус 20-25 градуса и повече.

Но големите студове през пролетта също може да нанесат поражения. Причината за това е, че към края на есента пшеницата се е закалила, докато рано наесен още не е, а към пролетта вече е загубила закалката си. Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса, а задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса. Закаляване е пряко свързано с метеорологичните условия.

Ясните и слънчеви дни през есента, редуващи се със студени нощи, благоприятстват закаляването, а облачното и дъждовното време го възпрепятстват. За закаляването са важни също и агротехническите мерки като например правилното торене, полета да са чисти от плевели, навременната сеитба, недопускане на излишна влага в почвата, което става с отводнителни бразди, прокарани през време на сеитбата, и други. (от в. Фермер новият)

Закаляване на пшеницата
20700
 

Последни материали
Виж
Косвени данъци
Близо 40% от германските граждани подкрепят задължителната застраховка срещу природни бедствия
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Цените в горското стопанство за първото тримесечие на 2025 година
Прогнозни данни
Икономиката на ЕС е с умерен растеж, на фона на световната несигурност
Саудитска Арабия закупи 621 хил. тона мелничарска пшеница
Прегледите на БАБХ са удължени до 31 май
След 31 май МЗХ ще прецени нуждата от подпомагане на пчеларите
Свързани материали
Виж
Саудитска Арабия закупи 621 хил. тона мелничарска пшеница
Намалява обработваемата площ за почти всички други зърнени култури
Германия увеличи значително площите със зимна пшеница и овес за реколта 2025
Очаква се фермерите да предпочетат слънчогледа пред царевицата и соята
Сушата може да натисне добивите от есенното зърно в Украйна с 10 на сто
След като само преди 3 седмици изоставаше с 37 на сто от миналогодишния график
Изкупената пшеница от египетските фермери достигна нивото от май 2024 г
С 12,5% протеин и доставка между 15 август и 15 октомври в 4 пристанища
Саудитска Арабия обяви търг за внос на 655 000 тона хлебна пшеница
В Украйна са засяли 87% от пролетните зърнени и бобови култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини