Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Закаляване на пшеницата

Синор.БГ / 09.12.2003 г.

В развитието си през есенно-зимния период пшеницата преминава през фазите покълване, поникване, образуване на втори и трети лист и братене. При спазването на нормалния срок за сеитба и при дневна температура около 15 градуса образуването на втори и трети лист и на възела на братене става около 15-20 дни след поникването на пшеницата. Колкото по-късна е сеитбата, толкова повече се удължава този срок. При много късно поникналите растения, когато средната дневна температура е под 6 градуса, възелът на братене се залага чак през пролетта. Свойството на пшеницата да издържа на ниски температури, т.е. нейната студоустойчивост, зависи преди всичко от вида и сорта, също и от възрастта на растенията. Когато кълновете са по-малки от половината дължина на зърното, те безопасно могат да понесат температури до минус 6-7 градуса. Най-чувствителна към ниските температури е току-що поникналата пшеница с лист, по-малък от 2 см. С нарастването на листа до 2-4 см студоустойчивостта се увеличава. След образуването на първия лист и по-нататък във фазата на братенето студоустойчивостта на пшеницата зависи от закаляването й. Рано през есента пшеничените растения може да загинат при температури минус 9-10 градуса, но по-късно през есента, в резултат на закаляването, те може да оцелеят при температури минус 15-17 градуса, а през зимата - при минус 20-25 градуса и повече.

Но големите студове през пролетта също може да нанесат поражения. Причината за това е, че към края на есента пшеницата се е закалила, докато рано наесен още не е, а към пролетта вече е загубила закалката си. Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса, а задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса. Закаляване е пряко свързано с метеорологичните условия.

Ясните и слънчеви дни през есента, редуващи се със студени нощи, благоприятстват закаляването, а облачното и дъждовното време го възпрепятстват. За закаляването са важни също и агротехническите мерки като например правилното торене, полета да са чисти от плевели, навременната сеитба, недопускане на излишна влага в почвата, което става с отводнителни бразди, прокарани през време на сеитбата, и други. (от в. Фермер новият)

Закаляване на пшеницата
22174
 

Последни материали
Виж
Данни на Евростат
Стойността на селскостопанската продукция в ЕС е намаляла с 0,9% през 2024 г.
След скандала за измами
Атина представи на комисаря Хансен нова система за аграрни плащания
Компанията призовава за открит диалог по CBAM механизма на ЕС за корекции на въглеродни емисии
Агрополихим инвестира в устойчиво производство с нова доставка на нисковъглероден „син“ амоняк
Важно е да се знае
Ползи от засаждането на чесън между ягодите
ЦОР
Евродоклад с важни препоръки за здравословно отглеждане на свине
Закупени са 60 000 тона с доставка до 10 март 2026 година
Фуражната пшеница поскъпна на международния търг в Южна Корея
Свързани материали
Виж
Закупени са 60 000 тона с доставка до 10 март 2026 година
Фуражната пшеница поскъпна на международния търг в Южна Корея
Фитосанитарно състояние на земеделските култури в страната към 6 ноември 2025
Италия отпуска нови 10 млн. евро за производителите на твърда пшеница
При царевицата е отчетен срив от 63 на сто, почти не е изнасяна ръж
Спадът в износа на зърно от Украйна гони 40 на сто от началото на сезона
Агростатистика
Рекорд в сеитбата на рапица и силно изоставане – при останалите есенници
Статистическият институт понижи рязко оценките за пшеницата и ечемика
Очертава се спад в реколтите от основните зърнени култури в Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини