Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.02.2021 г.

Лъжещитоносните въшки са много опасни вредители

Лъжещитоносните въшки са много опасни вредители

Лъжещитоносните въшки, наричани още памукови или брашнести са вредител, който напада зеленчуковите и декоративни растения в оранжериите и градините, а също и стайните. Те са ненатрапчив вредител, който се размножава много бързо – особено ако не се вземат навременни мерки. Атакува всички части на растенията – плодове, стъбла, листа, цветове и пъпки. Изсмуквайки соковете от растенията, лъжещитоносните въшки отделят захарни секрети, които са любима храна на мравките, но върху тях се развиват и патогенни гъби.

Особености на лъжещитоносните въшки

Лъжещитоносната въшка е доволно голямо насекомо, притежаващо характерен външен вид и лесно забележимо с невъоръжено око. Мъжките и женските са съвсем различни на външен вид – тялото на женските има овална форма и са покрити с бял прахообразен восък, наподобяващ памучна вата, имат дълги нишковидни мустаци и голям брой къси крака. Личинките са като женските, но са много по-малки. Мъжките са крилати насекоми, които на външен вид приличат повече на дребни мухи или комари. Те нямат смучещ апарат и не нанасят вреда на растенията.

С какво са опасни тези въшки?

Лъжещитоносните въшки са смучещи вредители, които използват за храна клетъчния сок на растенията, които в началото на нападение забавят своето развитие, а по-късно съвсем престават да растат. Медената роса, която отделят по време на жизнената си дейност е благоприятна среда за развитие на различни патогени. След по-продължителен престой на въшките на едно място се появяват черни точки или саждиви петна, отделяни от гъбите, които вече са се настанили там.

Лъжещитоносните въшки травмират всички органи на растенията – кореновата система и надземните части, а освен това лесно преминават на съседните растения.

Според предпочитанията им се разпознават различни видове (в Европа са разпространени около 330 вида), а най-често се срещат: оранжерийна пластинчата, цитрусова, лозова, набраздена, коренова и четинеста (космата).

Кой растения са най-уязвими от лъжещитоносната въшка?

Сред градинските растения най-често се среща при лоза, киви, ягода, декоративни храсти и тревисти декоративни растения, но няма застраховани и устойчиви сортове. Зимува под кората или пазвите на връхните части при ягодата. В оранжериите всички са уязвими. От стайните най-много страдат цитрусовите, при които започва с надземните части, но напада и корените. Същото се случва с африканската теменужка и каланхоето – след навлизане в кореновата система положението е почти неспасяемо. Въшката напада орхидеи, кактусови, сукуленти, мушкато, амарилис, драцена и още много други стайни растения.

Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан

Профилактика

За предпазване на растенията от лъжещитоносни въшки са нужни профилактични мерки, а забавянето усложнява борбата с тях.

1. Регулярно оглеждане на растенията, а преди всичко листните пазви, обратната страна на листата и пъпките, където се настаняват най-рано.

2. Навременно отстраняване на засъхналите части на растенията.

3. Правилно поливане – редовно и достатъчно.

4. За стайните растения е добре да се прави топъл душ.

5. Всяко ново стайно растение е добре да се поставя под карантина (за 15 дни далече от останалите, като се обработва с инсектицид).

Борба с лъжещитоносните въшки

Народни средства за защита

В началните етапи на развитие помага измиването със сапунена вода. Сухото и топло време създава благоприятни условия за намножаването им, а освен това, колкото са по-стари – толкова борбата е по-трудна.

Спиртен разтвор 10%, смесен с малко течен сапун се справя успешно с въшките, когато са в начален стадий на развитие. За тази цел може да се използва и денатуриран спирт (100 мл на 1 литър и 10 мл течен сапун).

Чеснова инфузия се приготвя от 7-8 големи скилидки, които се нарязват и заливат с 0,5 л вряща вода, престояват 5-6 часа, прецежда се и се пръскат растенията. Прилага се и чеснов спиртен извлек, като 70%-ен спирт се смесва с чеснова паста в съотношение 3:1. Нанася се с тампон върху въшките.

Настойката от хвощ е също ефикасно средство, но когато се нанася директно върху вредителите.

Настойка от невен (календула) се приготвя от 100 г сух цвят, който се залива с 1 л вода, престоява 24 часа, прецежда се и се пръскат растенията.

Народните средства са ефективни само в началните стадии на поражения, както и с профилактична цел.

До използването на инсектициди трябва да се прибягва само в краен случай. Когато не можем да се справим по друг начин – тогава влиза в сила „тежката артилерия“. Те се прилагат в интервал от една до две седмици – многократно. Факт е, че лъжещитоносни въшки от различни възрастови групи съжителстват на едно растение и младите са по-чувствителни от възрастните.

Химичните средства не действат върху яйцата и това налага продължителното третиране. При градинските растения борбата трябва да започне в ранна пролет. Подходящи са Актара, Конфидор. Моспилан, Актелик, Фитоверм или друг препарат, но трябва да се спазват стриктно условията за ползване.

Лъжещитоносните въшки са много опасни вредители
86691
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини