Начало » Новини » Интервю
26.03.2021 г.

Костадинов: Изоставаме с Кампанията за директни плащания, но след изборите ще наваксаме

Становище
Костадинов: Изоставаме с Кампанията за директни плащания, но след изборите ще наваксаме

sinor

За първи път земеделците си признават, че заявяването за директните плащания тази пролет се бави, но не по вина на администрацията, както беше досега, а на самите фермери. Пред Синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов посочи, че към момента има едва няколкостотин заявления, които са подадени електронно, а по отношение на чертането са декларирани само площите с есенници, докато тези с пролетните култури поизостават. И това е в година, когато за първи път министерството на земеделието приключи навреме с информационната система.

„Този път май ще се окаже валидна приказката, дето българинът все в последния момент си върши работата. Надявам се обаче, че след изборите колегите да наваксат, а и до момента имаме много добре координация с администрацията, така че не вярвам да има проблеми с кампанията”, обясни още шефът на асоциацията.

Само преди дни обаче фермери от Южна България съобщиха, че в техните общини правните основания все още не са качени, въпреки уверението на фонд „Земеделие”, че тази година системата е било в готовност още в средата на март. Според Костадинов, вероятно това са инцидентни случаи, при които е имало проблеми с правните основания и затова те са качени по-късно.

По отношение на състоянието на есенниците зърнопроизводителят изрази надежда, че тази година ще е по-различна от 2020 г. „Минусовите температури от последните дни не са опасни за есенниците. Проблем бяха студовете през февруари, когато посевите бяха леко попарени, но впоследствие те се възстановиха”, посочи още земеделецът. И допълни, че „независимо от обилните валежи, които тази пролет безспорно ще предизвикат болести в някои части от страната, целият бранш е силно обнадежден от възстановяването на влажността в почвите. Единственият проблем е с подготовката на площите в Южна България за пролетната сеитба, тъй като влажността ще принуди колегите да закъснеят със сеитбите.

Кампанията за младите фермери

Според председателя на НАЗ след критичната 2020 г. и сушата в Добруджа, която остави „на минус” много фермери, сега браншът има надежди за добра реколта. „А това е изключително важно, защото редица колеги взеха допълнителни заеми, които ще трябва да възстановяват през 2021 г.”, коментира още Костадинов.

На въпрос на Синор.бг дали в региона са отчетени много фалити, шефът на НАЗ обясни, че е рано да се прогнозира, тъй като „повечето стопани очакват да покрият задълженията си през тази и следващата година”. Ще припомним, че почти всички зърнопроизводители от Балчик, Шабла, Каварна и Генерал Тошево, чиято реколта миналата година падна до 180-200 кг от дка, намалиха рентите за ползването на земята от 100 на 30-40 лв. за дка. В други райони тези рента паднаха до 50 лв. на дка.

Работов за бъдещата ОСП

Стопаните получиха отсрочки и при погасяването на много от предишните си кредити, така че засега кризата е овладяна, смята Костадинов.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Костадинов: Изоставаме с Кампанията за директни плащания, но след изборите ще наваксаме
22847
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Браншовото обединение
Българската аграрна камара ще защитава всеки фермер, водейки преговори с Брюксел и София
Прогнози на зърнопроизводителите
По средата на жътвата очакванията са за 1 млион тона по-слаба реколта от миналогодишната
Жътвата в Добруджа ще закъснее с 2 седмици
Костадинов: Скъпите суровини ще „стопят” приходите от добрата цена при зърното
Браншовете под криза
Костадинов: Дано колегите с високи ренти отрезвеят, защото сушата продължава
Прогнози
Първите оферти „на зелено” при пшеницата се пробват на цена от 380 лв. за тон
В извънредно положение сме
Костадинов: Трудни са прогнозите за ефекта от корона вируса върху бизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини