Начало » Новини » Коментари
22.07.2024 г.

Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща

БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща

Снимка: sinor.bg

След като Националната асоциация на зърнопрозводителите (НАЗ) поиска оставаката на заместник министъра на земеделието Таня Георгиева с мотива за огромни пропуски в прилагането на Общата селскостопанска политика, отрязали сектора от европейско финансиране, и за липса на диалогичност с бранша, към протестната декларация се присъедиха и членовете на Българска аграрна камара (БАК). С решение на управителния съвет на камарата от БАК изпратиха своя декларация, адресирана до президента Румен Радев, министър председателя Димитър Главчев и земеделския министър Георги Тахов, с която земеделците изразиха силната си критика и неудовлетворение от дейността на зам. министър Георгиева.

В интервю за синор.бг председателят на БАК Костадин Костадинов поясни, че извън мотивите, изложени от зърнопроизводителите, членовете на камарата остро критикуват зам. министър Георгиева, че не е провела нито една среща с браншовите организации, на която да бъдат обсъдени важните за фермерите изисквания, които те трябва да спазват от януари 2025 г. по така наречената „социална условност“. „Три са регламентите, свързани с тази условност, като всяка държава-членка трябваше задълбочено да ги обсъди с бранша една година преди прилагането им, тоест още от януари тази година трябваше да се организира работна група, но с бранша не е проведена и една среща“, поясни Костадинов. Социалната условност ще натовари фермерите с изключително много нови задължения – примерно, наетите лица да имат работни облекла с логото на стопанството, където работят. Има ред други нови изисквания, които трябва да се прилагат от Министерството на труда и социалната политика.

Миналата седмица се е провела среща между експерти от двете водещи министерства – на земеделието и на труда и социалната политика, но без да бъдат поканени браншови организации. И понеже тази практика администрацията да държи до последно земеделците в неведение, се прилага редовно, откакто зам. министър Георгиева е в това министерство, затова напрежението сред бранша расте.

Ето и пълният текст на декларацията на БАК, в която точно са представени всички мотиви защо се иска уволнението на този държавен чиновник.

Позицията на БАК за промените в Закона за земята

„Българска аграрна камара (БАК) изразява своето критично неудовлетворение от извършената работа от заместник-министър Таня Георгиева в ресорите управление и изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и интервенции в Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г.

Заместник-министър Георгиева демонстрира системна неспособност за справяне с професионалните си ангажименти, както и липса на воля, мотивация и активност за осигуряване и запазване на финансови средства за селскостопанския сектор. Заместник-министър Георгиева регистрира провали в няколко значими за земеделската общественост области, които водят до загуба на средства за земеделските производители в страната. БАК посочва като най-съществени следните неуспехи на заместник-министъра:

Провален прием по процедура „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ с бюджет 99.7 млн. лв. по компонент „Устойчиво селско стопанство“ от Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Същевременно не са защитени и прехвърлени определените за гореспоменатия прием средства към реализирания прием в края на 2023 г. прием по процедура № BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от инвестиция C6.I1 „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“, при който е отчетен висок интерес. По този начин селскостопанският сектор ще загуби безвъзвратно средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции в земеделските стопанства.

* В разрез с интереса на земеделската общественост, планираният прием по процедура по процедура № BG06RDNP001-4.017 „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води отново до риск от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г.

* Неадекватно бюджетиране на средствата за подпомагане в рамките на Кампания 2023 г. по интервенциите „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“, „Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ и по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (еко схеми), което води до неправомерно санкциониране и неизплащане на средства на кандидати по еко схемите, като са нарушени нормативни разпоредби на Регламент (ЕС) 2021/2116.

* От стартирането на прилагането на Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г. през януари 2023 г. не е стартирал прием по нито една от инвестиционните интервенции по Стратегическия план, лишавайки земеделските производители от подпомагане за инвестиции в трудни в пазарно и климатично отношение периоди.

* Закъснение в разписването на системата за предварителните условия в социалната сфера и санкционния механизъм, който следва да бъде въведен от 01 януари 2025 година., което би могло да доведе до негативни последствия за земеделските стопани.

* Професионалният неуспех в управлението на ресорния заместник-министър се дължи до голяма степен на липсата на ефективна, прозрачна и навременна комуникация със земеделския бранш.

С оглед на гореизложеното, БАК призовава Таня Георгиева да подаде оставка в качеството си на заместник-министър на земеделието и храните. Отговорните управленчески позиции изискват и поемане на отговорност за действията или бездействията“.

Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
3113
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Ел Би Булгарикум е с най-добри месечни показатели за юни и юли през последните пет години
Срещата е с начало 16 часа
Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка
Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини