Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.07.2020 г.

Можем да се справим с върховото гниене при доматите

Полезни съвети
Можем да се справим с върховото гниене при доматите

Върховото гниене при доматите е заболяване, което поврежда върховете на плодовете. Те потъмняват, петната отначало са малки, но постепенно се разрастват, хлътват, като могат да обхванат голяма част от плодовете и те престават да растат. Болните домати не са подходящи за консумация, те узряват преждевременно и се променят вкусовите им качества. В сухо и горещо време плодовете остават твърди, а при висока влажност омекват и изгниват. Характерно е за домати, пипер и патладжан.

Особености на върховото гниене

Върховото гниене на доматите е физиологично заболяване, което може да се появи на различни етапи от развитието им. Започва още с  формирането им, но по-често при достигане на 30-50% от оптималния размер.

Заболяването не се разпространява от растение на растение и от плод на плод. Наскоро учените установиха, че върху поразените тъкани се заселват вторични патогени, най-често бактерии, предизвикващи мокро гниене на тъканите. Те могат да се разселват и да заразяват. При определени условия може да се появи и вътрешно върхово гниене, невидимо от външната страна на доматите, но  образуващо във вътрешността им участъци с увредена черна тъкан.

Освен бактерии, върху заразените места може да има и сапрофитни гъбички, причиняващи фитофтора, алтернария и др. Дълго време се е считало, че те са причина за заболяването.

Има съществени различия по отношение чувствителността на отделните сортове и хибриди към върховото гниене. Най-силно възприемчиви са хибридите, чиито домати имат удължена форма (сливовидна или форма на чушка), което е свързано с по-дългия път на преместване на калциевите йони по проводящите тъкани – от дръжката до върха на плода. По същата причина по-често се разболяват и едроплодните сортове и хибриди. Към тази група спадат и розовоплодните домати, които имат тънка, фина кожица.

Причини за появата на върхово гниене

Най-честите причини за поява на болестта са:

1. Излишък или недостиг на хранителни вещества – има големи количества азот, но не достигат фосфор и калий. Най-силно влияние оказва недостигът или слабото усвояване на калций и се проявява още с формирането на плодовете, а по-късно се задълбочава при наличието на други благоприятни фактори. При силни колебания на влажността на въздуха калцият става слабо достъпен.

2. Повишена киселинност на почвата.

3. Повишена засоленост на почвата, което се случв на леки, предимно песъчливи почви, и недостатъчно поливане в горещо време. Тези почви обичайно съдържат и малки количества калций.

4. Почвата не изсъхва между поливанията или се полива често, но с малки количества. Рядкото и обилно поливане на глинести и глинесто-песъчливи почви предпазва от върхово гниене.

5. Увреждане на кореновата система, което може да настъпи по различни причини (обработване, болести, вредители и др), но препятства усвояването на хранителни вещества и влага от почвата и се появява недостиг.

6. Стресови ситуации – поливане с много студена вода в горещо време или резки промени на метеорологичните условия, при което корените временно губят способността си да абсорбират хранителни вещества и влага.

Борба с върховото гниене

Борбата с върховото гниене протича в няколко направления:

– баланс на хранителните вещества, комплексно подхранване и достъпност на калция;

– правилно поливане, съобразено с почвените особености, температурните условия и стадия на развитие – преполиването в началото на вегетацията е вредно за растенията;

– оптимално количество листа – отделянето на долните листа не се отразява негативно на фотосинтезата, но не трябва да се забравя, че оптималното количество е 15-16 броя, а в летните горещи дни се увеличава до 20-22 броя.

Ако количеството на заболелите плодове е до 5 броя – те трябва да се отстранят, но при по-голям брой заразени домати на една китка се оставят, защото в противен случай се нарушава плодовото натоварване на растението и заразените домати ще се увеличат.

За ограничаване на болестта растенията се обработват листно с един от следните разтвори:

– 30 г. калциев хлорид на 10 л. вода;

– 5 г. калциева селитра на 1 л. вода;

– 5 супени лъжици суперфосфат се разтварят в 1 л. гореща вода – 100 г. от този разтвор се добавя към 10 л. вода и 20 г. азотен тор.

Народно средство за справяне с върховото гниене е използването на пепел – по 2 шепи на всяко растение и следващо поливане, или предварително приготвен разтвор.

Можем да се справим с върховото гниене при доматите
292635
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини