Начало » Новини » Страната
09.02.2021 г.

Фермери имат шанс да станат планински водачи като алтернативна професия

Министерство на теризма
Фермери имат шанс да станат планински водачи като алтернативна професия

sinor

Министерството на туризма обявява обществена поръчка с цел да се подпомогнат екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез професионалните организации, в които те членуват. В необрагодетелстваните райони, където има фалити на земеделски производители, планинските водачи са алтернативна професия, която биха могли да упражняват.

Предметът на поръката е „Избор на външни експерти за популяризиране на МСП и ОУТР по проект BG16RFOP002-2.010-0002 „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на организациите за управление на туристическите райони“, като тя е предназначена за неправителствените организации, обединяващи екскурзоводите и планинските водачи.

Възложителят – Министерството на туризма, е публикувал обявата в системата за електронни обществени поръчки на 8 февруари. Заявленията/офертите за участие ще могат да се подават чрез системата за електронни обществени поръчки ЦАИС ЕОП, като документацията за обществената поръчка ще бъде достъпна чрез платформата по чл. 39а, ал. 1 от ЗОП, и видима на профила на купувача от датата на публикуване на обявлението в „Официален вестник“ на Европейския съюз.

Предметът на обществената поръчка предвижда наемане на външни експерти за популяризиране сред малките и средни предприятия за период от 9 месеца. Те ще отговарят за изпълнение на дейности, заложени в техническата спецификация на търга.

Дейност 1 се отнася до онлайн презентации на забележителности /исторически, културни, природни и др./, находящи се в географските рамки на дадена ОУТР, и представяне на местни продукти на МСП, местни места за настаняване, хранене и развлечение, както и интересни факти, свързани с тях. Брой на изпълнените онлайн презентации – 5 хиляди.

Дейност 2 - изпълнение на онлайн турове на забележителности /исторически, културни, природни и др./, находящи се в географските рамки на дадена ОУТР, и представяне на местни продукти на МСП, местни места за настаняване като къщи за гости например, както и интересни факти, свързани с тях. Брой на изпълнените онлайн турове – 5 000 бр.

С реализацията на проекта се цели насърчаване на вътрешния туризъм и привличане на повече пътувания към районите на страната.

Срокът за изпълнение на предмета на обществената поръчка е до 9 (девет) месеца от датата на влизане в сила на договора за съответната обособена позиция, но не по-късно от 23.05.2023 г.

Финансирането на поръчката ще се осъществява със средства от ЕС по проект BG16RFOP002-2.010-0002 „Предоставяне на институционална подкрепа на Министерство на туризма за дейности, свързани с повишаване капацитета на МСП в областта на туризма“ на обща стойност 3 млн. лв. Изпълнява се по процедура чрез директно предоставяне BG16RFOP002-2.010 „Предоставяне на институционална подкрепа на Министерство на туризма за дейности, свързани с повишаване капацитета на МСП в областта на туризма”, финансиран по ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

Министерството на туризма допълнително ще информира за началната дата, от която заинтересованите страни могат за подават своите предложения.

Фермери имат шанс да станат планински водачи като алтернативна професия
6616
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Наредба - обществено обсъждане
Списък с планинските села, където за минимум 1 декар ще се дават компенсаторни плащания
Финансиран по европроект
Горските изграждат край Кресна водоеми срещу пожари
За предприемчивите
Високопланинската паша край Добринище е съчетана с крупно фермерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини