Начало » Новини » Страната
09.02.2021 г.

Бизнесът предлага, а агроведомството одобрява наръчник за фермерските пазари

Важно за малките фермери
Бизнесът предлага, а агроведомството одобрява наръчник за фермерските пазари

sinor

За първи път министерството на земеделието приема два проекта на документи, предложени от бизнеса, които биха позволили да се изсветли пазарът за домашни и фермерски храни и да даде повече свобода за развитие на най-малките производители, въз основа на националното и европейско законодателство. За одобрението на двата проекта съобщава страницата си в интернет Гергана Кабаиванова, управител на фондация „Локалфууд.БГ” и създател на първия фермерски пазар у нас през 2013 година в Пловдив, която участва в организацията на редица фермерски пазари, включително и този в София, провеждан в парка „Владимир Заимов”.

Още в началото на ноември 2020 г. екипът на Кабаиванова „Пендара” е внесъл в министерството на земеделието двата проекта за „Правилник за ползване на фермерските пазари“ и „Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели“, които в продължение на 4 години са разработвани от бизнеса.

Вчера от министерството на земеделието са съобщили, че двата документа са одобрени от ведомството на 3 февруари и имат препоръчителен характер за бизнеса и организаторите на фермерски пазари в страната. На следващото работно заесдание на Националния съвет по храните те ще бъдат представени за обсъждане.

Правилникът за ползване на фермерски пазари включва правила за организацията и дейността им, изисквания към предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното оборудване, както и изисквания към хората, ангажирани с продажбите.

Европейските потребители се доверяват изцяло на фермерите

За първи път той въвежда у нас официални дефиниции за „фермерски пазар“, „местна храна“, „фермерска храна“ и „занаятчийска храна“. Новост в него е и понятието „граница на тривиалност“, което поставя предел между домашното приготвяне на храни за дейности и инициативи от естеството на нерегулярни събития и професионалното производство на храни.

Така на фермерските пазари ще могат да се организират събития, на които частни лица ще имат правото да продават ограничени малки количества домашно приготвена храна не повече от 3 пъти годишно за дейността на съответното лице. Дори и в този случай щандът на физическото лице ще трябва да бъде регистриран като обект за търговия или приготвяне на храна на място.

Наръчникът за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели описва начините, по които всичките малки обекти, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите клиенти и гости, могат да регистрират тип „домашна“ кухня по Закона за храните. Регулацията предлага подробни мерки за контрол върху безопасността на храните, съвети за подбор на продуктите и суровините, правила за съхранение и приготвяне на готовите храни. Разработени са и насоки за методите на готвене, за охлаждане на готовите храни, както и за повторното им затопляне. Наръчникът включва още: инструкции за обучение на персонала, изисквания за оборудването и зоната за приготвяне на храна.

Мерките са разработени по проект, финансиран от Фондация „Америка за България“, от инж. Гергана Кабаиванова и инж. Валери Савов от екипа на Фондация „Локалфууд.бг“, с участието на експерта по земеделие от Европейския парламент Георги Събев.

Бизнесът предлага, а агроведомството одобрява наръчник за фермерските пазари
7952
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини