След като подробно ви информирахме защо от 2022 година досега законодателството, което трябваше да позволи продажбата на местните и регионални традиционни български храни (наричани още занаятчийски или домашни) на фермерските пазари и сред туристическия бранш, но то необяснимо се бави, попитахме Министерството на земеделието и храните (МЗХ) кога ще бъдат готови промените на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
От промените в този закон зависи дали МЗХ ще изпълни заложеното в рамковата си програма, където се казав, че чрез този документ „ще бъде остойностен потенциалът на местните традиционни и регионалните традиционни продукти и ще се засили връзката на тези храни с общностите, с оглед развитие на местната икономика и агрохранителния отрасъл“. Все пак тази програма трябва да бъде изпълнена до 2032 година, като за нейното изпълнение освен от бюджета ще ползват е средства от европейските фондове.
В първия текст, публикуван вчера, синор.бг ви информира, че още през 2024 година обществените консултации с браншовици и останалите заинтересовани страни по Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
Вижте текста, посветен на Рамковата програма от 2022 до 2032 г.
От отговора на МЗХ, който получихме днес, обаче виждаме, че според законодателната програма Министерския съвет за периода юли – декември 2025 г. е предвидено през месец октомври да бъде извършено повторно съгласуване на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Предвижда се проектът да бъде внесен за разглеждане на заседание на МС през месец декември 2025 г.
Като гледаме колко тегаво върви и законодателната дейност на това Народно събрание, най-рано в средата на 2026 година може да очакваме придвижване по темата с продажбата на традиционните занаятчийски храни.
А иначе до 2032 година поне 20 на сто от българските храни на пазара се очакваше да са с традиционен характер.