Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.01.2021 г.

Зимоустойчивостта и устойчивостта на замръзване са две различни понятия

Провокирано от климатичните промени
Зимоустойчивостта и устойчивостта на замръзване са две различни понятия

sinor

Времето през последните години е твърде променливо и непредсказуемо, а изминалото десетилетие е най-топлото в световен мащаб за 170 години наблюдение. Ако няколко минали години климатитичната зима не идва такава, каквато я познаваме, това съвсем не означава, че няма да има както силни студове, така и обилни снеговалежи.

Опасни ли са зимата и мразовете за овощните и ягодоплодните култури

Зимната издръжливост и устойчивостта на замръзване са две различни понятия. Опитът показва, че не винаги устойчивите на  замръзване сортове са най-издръжливи при неблагоприятни зимни условия. Растенията могат да замръзнат и при сравнително мека зима. Това се дължи на неблагоприятни метеорологичи условия по време на вегетационния период. При дъждовно, облачно и по-хладно лято фотосинтезата значително отслабва, а това води до заболяване на листната маса – най-често струпясване и брашнеста мана. Засегнатите листа опадат рано. Дърветата и храстите, които не са натрупали достатъчни количества  хранителни вещества през вегетационния период, могат да замръзват дори при слабо понижаване на минусовите температури.

Устойчивостта на замръзване е критичната температура, при която пъпките на даден сорт могат да издържат и е посочена при описанието на сортовете. Има се предвид само температурата, но не и колебанията. Първоначалното закаляване формира устойчивостта на замръзване. Този процес, уви, е обратим – закаляването се губи и съответно устойчивостта  намалява. Тя започва да се формира много преди началото на студеното време – от втората половина на лятото, когато температурите са все още високи, но продължителността на деня започва да намалява.

Зимоустойчивостта е комплексната устойчивост на всички неблагоприятни зимни фактори – това са не само студовете, но и резките температурни промени, продължителни размразявания, слънчеви изгаряния, зимното засушаване, повратните студове, преовлажняването.

Продължителното размразяване през втората половина на зимата е особено опасно. При последващо затопляне растенията излизат от състояние на покой и са склонни към измръзване от сравнително незначителни минусови температури. Това е сериозен проблем за овощните култури и особено при отсъствие на снежна покривка.

Зимоустойчивостта е едно от най-важните изисквания при селекцията. Тя също не е постоянна – променя се с възрастта на растенията, зависи от преобладаващите ветрове, микроклимата, типа и влажността на почвата.

Необичайно топлото време през есента и зимата и внезапната смяна със застудяване има негативен ефект върху овощните култури. Особено податливи на температурните колебания са костилковите, крушите и по-топлолюбивите лози и храсти.

Кои са най-зимоустойчивите култури

Първенец е ябълката, а след нея се нареждат – вишня, слива, круша, череша, кайсия, праскова, бадем, лози. От ягодоплодните касисът е най-зимоустойчив. Костилковите овощни култури, които имат кратък период на покой страдат най-много от ниските температури – кайсия, бадем, праскова, афъзка, череша. При тях пъпките започват да се пробуждат още през февруари. Сортовете, които не са зонирани също не са готови генетично за резки промени в температурата – тези, предназначени за отглеждане в южните райони трудно се адаптират в северните и високите полета.

Зимоустойчивостта в най-голяма степен зависи от навременното и пълно навлизане на растенията в състояние на покой.

Това е физиологично състояние, при което метаболизмът и скоростта на растеж рязко намаляват и в клетките се извършват дълбоки физиологични и биохимични промени.

Има три вида покой – органичен, дълбок и принудителен. Органичният покой започва с появата на есенните багри на листата до началото на листопада. Този период е много кратък и зависи от хормоните на растеж и инхибиторите.

Състоянието на дълбок покой съответства на падането на листата, припокрива частично органичния и има различна продължителност – за ябълките, черешите, касиса и цариградското грозде е 140-145 дни, а за малините 120-125 дни. Най- дълбокият сън е през януари, когато обикновено температурите са най-ниски. Растенията излизат напълно от дълбокия покой по различно време и при различни средни денонощни температури на въздуха. За ябълките те са около минус 4 градуса по Целзий, за круша, череша и слива – при минус 7, за касис и цариградско грозде – минус 7,5-8, а малините при минус 9 градуса.

Състоянието на принудителен покой започва от момента, в който овощните и ягодоплодни култури излязат от дълбок сън –  до началото на набъбване на пъпките. За ябълките той е 29-23 дни, за череши, сливи, круши, цариградско грозде и касис е 38-40 дни, а за малините – 40-45 дни.

Зимната издръжливост е най-висока през първата половина на зимата (декември-януари).

Безснежните зими крият рискове за кореновата система – става уязвима при минус 13-16 градуса, а разположените по-близо до  повърхността корени умират и при минус 5-7 градуса.

За колонните (джуджета) ябълки и круши температури от минус 8-10 градуса вече са критични.

Факт е, че сортове, които са доказали висока студоустойчивост в едни райони, може да се окажат по-малко студоустойчиви в други.

Зимоустойчивостта и устойчивостта на замръзване са две различни понятия
9771
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини