Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.12.2020 г.

Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки

Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки

В овощарството се използват различни практики за ускоряване на плододаването. Това е възможно най-вече при ябълките и крушите. Управлението на процеса се постига със специфични операции, но зависи също от други фактори – биологичните особености на вида, подложките, на които са присадени, а също и сортовите особености.

Методи за ускоряване на плододаването

Познати са различни овощарски практики, които позволяват на нетърпеливите производители да опитат плодовете на своя труд по-рано. Правилната резитба и формиране също допринасят за ускорявне на плододаването.

Кислородната вода – фунгицид, бактерицид, източник на кислород

Използването на слабо растящи подложки при круши и ябълки е важен фактор. Това е особеност на тези видове овощни дървета, които поради слабо растящата подложка формират много рано цветни пъпки и често дават плод на втората година след засаждане.

Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците

Важен елемент за по-бързо встъпване в плододаване е минималната резитба на младите дръвчета – не се допуска съкращаване на едногодишния прираст и полускелетните клони.

Промяна на наклона на по-силните леторасли и клонки

Тази техника е основна в арсенала на овощарите и чрез нея се регулира растежа и плододаването на дървото. С увеличаване на наклона растежът на клона се забавя, пробуждането на цветните пъпки се увеличава, броят и мястото на растеж на силните клони се променя. Наклонът на силно растящите клони до пложение, близко до хоризонтално ги превръща в полускелетни и допринася за по-бързо навлизане в процес на плододаване. Това може да се постигне по различен начин: използване на разпонки, прикрепване към по-ниски клони или ствола, колчета, забити под короната и др.

Деформация на клоните чрез огъване (превиване)

Клоните се огъват в основата, където пъпките не са добре оформени, а най-добре на границата на годишния прираст. По този начин сокодвижението се забавя и връхните пъпки се поставят в неблагоприятно положение. В резултат на преразпределението на хранителните вещества ш короната на дървото се стимулира образуване на плодни пъпки и ускоряване на плододаването.

Най-благоприятното време за превиване е лятото, когато растежът на летораслите е завършил, а клоните са най-еластични и лесни за огъване.

Техниката е приложима и за летораслите от предходната година, но в края на зимата и началото на пролетта.

Превиването е най-успешно при плоско формиране на короната и дава отлични резултати.

Пензиране

Пензирането е добре позната овощарска практика, прилагана при силно растящи леторасли. Това е „зелена“ операция, при която се отстранява растежния връх, заедно с 2-4 недоразвити листа. При ограничаване на нарастването по дължина започва процес на преразпределяне на хранителните вещества. Така една част от пъпките, заложени като листни се трансформират в плодни, а резултатът е ускоряване на плододаването.

Пензирането се прилага предимно при костилковите, но при крушите и ябълките също дава задоволителни резултати.

Известни са и други практики за ускоряване на плододаването:

– пристягане на ствола, което се прави в началото на вегетацията;

– отстраняване на част от кората около пъпките и летораслите, с което се ускорява не само растежа, но се увеличава значително количеството на цветните пъпки;

– отстраняване на кората в основата на клоните, като оптималното време за това е 10-14 дни след цъфтежа.

Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки
88536
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Заради силната конкуренция от преработващите заводи за малката реколта
Ябълките за износ от Украйна поскъпнаха рязко през сезона
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Сухо ябълково вино
Плодово-зеленчукова сурова туршия
95 години от създаването на института
Институтът по земеделие показа 95 сорта ябълки и круши на празника в Кюстендил
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини