Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.12.2020 г.

Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците

Пръскането не помага
Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците

sinor

Този вредител с неприятна миризма представлява много сериозна заплаха за почти всички култури – плодови, зеленчукови, бобови, зърнени, както горски и декоративни растения. Мраморната миризливка най-напред е забелязана в Югоизточна Азия, а оттам е проникнала в САЩ и по-късно в Канада. През 2007 г. е открита в Европа (Швейцария), а в нашата страна през 2016 г.

Тази сериозна напаст причинява огромни щети, унищожавайки реколта за милиони, но властва и в домовете ни – често я забелязваме да пълзи по прозорците, цветята и прането. Миризливката почти няма естествени врагове поради това, че отделя миризлив секрет тогава, когато усети опасност.

Опасният полифагичен вредител е включен в актуализирания списък на ЕС за инвазивните вредители.

Учените прогнозират, че популацията ще се увеличава, защото кафявата миризливка е инвазивен вид, а повечето такива имат мощни механизми за размножаване и оцеляване. Те се разпространяват лесно и без човешка намеса.

Цветът й я отличава от зелената, която живее у нас, но не е толкова агресивна. Всяка кафява женска снася по 300-400 яйца и се размножава много бързо – като всички инвазивни видове, които бързо изместват местните и стават доминиращи.

Външни белези

Възрастните насекоми са с дължина 12-17 мм, кафяви, но по  главата, предната част на краката и крилата имат светли петна, което визуално създава мраморен отенък. Яйцата са сферични или леко елипсовидни с размер от 1,3 мм до 1,6 мм, бяло-жълти или бледозелени. Прикрепени са върху обратната страна на листата и се развиват 3-7 дни.

Цикли на развитие на кафявата миризливка

Кафявата миризливка преминава през пет ларвни стадия (нимфи), всеки с продължителност около седмица. Нимфите от първата възраст са черно-оранжеви, от втората – черни, след това изсветляват и се различават по неравномерното оцветяване и липса на крила. Размерът на ларвите варира от 2,4 мм през 1-та възраст – до 12 мм през петата. Женските снасят по 15-40 яйца наведнъж с интервал 5-14 дни.

Кафявата миризливка е топлолюбив вредител и се развива в  температурния диапазон 15-33 градуса по Целзий.

Презимуване

С настъпване на неблагоприятните условия (от октомври) възрастните се събират на големи групи в търсене на места за зимуване. Това могат да бъдат всякакви сгради, тавани, гаражи, складове, превозни средства, които не са се движили дълго време, селскостопанска и друга техника. Тогава масово нападат и домовете ни. Възрастните зимуват и на сухи места в естествени условия – пънове, пукнатини и кухини в стволовете на дърветата или изгнили части в тях.

Не са в състояние да оцелеят на открито през зимата при ниски температури.

Оставете корените на зелето да презимуват в почвата

След прехода към зимна диапауза остават неактиви до април-май. Около две седмици след като напуснат местата за зимуване,  започва размножаването.

Признаци за увреждане на растенията

Мраморната миризливка напада повече от 100 растителни вида – плодни, ягодоплодни, зеленчукови, тиквови, декоративни растения, както и зърнени култури.

Тази година много сериозно са пострадали ябълките, райската ябълка, домати, смокини, киви, сливи, кайсии, праскови, круши, череши.

При храненето си вредителите пробиват с хобота си кората на плодовете или листната повърхност, инжектират храносмилателни ензими, които втечняват растителните тъкани, след което изсмукват хранителните вещества.

При овощните култури се наблюдават подутини, хлътнали участъци, обезцветяване или тъмни петна. Под кората тъканта некротира, става суха, подобна на памук и губи вкусовите качества. При цитрусите, райската ябълка и смокиня плодовете остават недоразвити и преждевременно окапват. Подобни са симптомите при гроздето и ягодоплодните.

При лешниците вредителят уврежда ядката в стадий на млечна зрелост и тя  спира развитието си.

При зеленчуците най-напред се образуват светли гъбести участъци, които постепенно некротират поради отмиране на тъканта под повърхността на плода и се развива плодово гниене.

При царевицата зърната не се развиват, променят цвета си и изостават в растежа. Подобни са симптомите при пшеницата, ечемика, бобовите култури.

Общите загуби на реколта в 33 страни за година надхвърля 21 милиарда долара, но това далеч не обхваща всички причинени щети от мраморната миризливка.

Загива ли белокрилката през зимата

През 2017 г в Грузия кафявата миризливка унищожава лешниковата реколта. Само в щата Ню Йорк загубите от ябълки, гроде, праскови, череши, краставици, царевица и боб е около 1 милиард долара, а в цялата страна загубите възлизат на 33-37 милиарда годишно.

На Балканите популацията нараства много бързо. В съседна Гърция годишните загуби само от киви възлизат на около милион евро, но статистически не са обхванати всички култури.

Пръскането с препарати не помага, защото те остават на повърхността, а вредителите пробиват и изсмукват соковете от вътрешността.

Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците
21336

Последни материали
Виж
Спад е отчетен и при износа и вноса
Производството на месо в Германия е намаляло през 2020 година
Сушата в Бразилия натиска добивите и тласка световните цени нагоре
В Украйна царевицата от новата реколта поскъпва покрай пшеницата
Коментар от sinor.bg
Международния съвет по зърното с нова прогноза за глобалната реколта
При проверки по празниците
Откриха над километър и половина мрежи за калкан по северното Черноморие
В едната от фермите за носачки заболяването е установено за четвърти път
Унищожават 70 000 кокошки в 2 нови огнища на птичи грип в Пловдивско
Допускат се само неучаствали или неполучили помощ фермери при първия прием
Отварят втори прием по подмярка COVID 1 от 17 май
Свързани материали
Виж
Практика
Как да преборваме нашествието на миризливките
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам