Начало » Новини » Страната
11.12.2020 г.

Дано разберете нещо от прессъобщението за приключилата ТРГ по Стратегическия план

Досада за бизнеса
Дано разберете нещо от прессъобщението за приключилата ТРГ по Стратегическия план

sinor

Въпреки че всичко от досегашното подпомагане за младите фермери беше отбелязано от аналитици и земеделци като пълно фиаско, администрацията бодро реши да не променя нищо от нормативите, по които работеше досега. Това се разбира от двете прессъобщения след днешното заседание на Тематичната работна група по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г. Припомням, че журналистиката трябва да отразява реално случилата се дискусия, а не да преписва прессъобщения, от които на драгия читател изобщо не му става ясно какви мнения са изразили участниците и дали са съгласни с предложените от чиновниците проекти. Но понеже заседанията са закрити за журналистите, представяме ви нищо не казващите прессъобщения, сътворени от администрацията.

С видеоконферентна връзка бил дискутиран проектът на мярка „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“. И понеже „базовите й критерии осигуряват ефективно определяне и насочване на финансирането към целева група земеделски стопани, при нея остава досегашното възрастовото изискване на кандидатите. В годината на първо подаване на заявление те следва да не са навършили повече от 40 години. Не се променя и условието за периода на създаване на стопанството - не повече от 5 години преди кандидатстване по схемата”, се посочва в прессъобщението.

Запазва се и прагът от 300 декара, или 30 хектара, максимален размер за площите при изплащане на подпомагането по тази интервенция. Така плащането се насочвало предимно към малките и средни по размер стопанства на млади земеделски стопани. И през следващия програмен период се запазва изискването за професионален опит и/или образование в аграрния сектор. При годишното плащане за първите до 30 ха допустими за подпомагане площи се въвежда ежегодно нарастваща ставка допълнително за младите фермери. Надбавката отразявала баланса между нуждата от мотивация на младите земеделски стопани за привличане и запазване в сектора, четем в мотивите.

Обсъдена била и интервенцията  „Основно подпомагане на доходите  за устойчивост“, сегашната СЕПП. Целта й според чиновниците била включването в базовото подпомагане на всички площи, върху които се извършва земеделска дейност, както и осигуряване на основните екологични и климатични  изисквания, произтичащи от предварителната условност.

На заседанието на Тематичната работна група била представена и интервенцията за „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост.“ Опитът от прилагането на Схемата за преразпределително плащане през периода 2014-2020 г. показа че плащането, като добавка за първите 30 ха към основното плащане на площ, допринася съществено за повишаване на подпомагането от директни плащания и подобряване на доходите на малките и средни по размер стопанства – отново в мотивите.

„В съответствие с дефинираните потребности предложената интервенция предвижда подпомагането да бъде насочено към стопанства с размер до 500 ха, или 5 хиляди декара, които ще получават подпомагане за първите 30 ха, решили днес чиновниците. По този начин се подобрявала финансова стабилност на малките и средни стопанства и се осигуряват устойчиви условия за работа и се създават предпоставки и стимули за разширяване на тяхната дейност и пазарна ориентация. За периода на изпълнение на националния Стратегически план, България щяла да запази и в същото време ще надгради постигнатите резултати до момента.

Обидно е ТРГ да се провеждат формално

ТРГ днес е гледала и проектите на мерките „Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет“ и „Професионално обучение и придобиване на умения“ в Стратегическия план на новата Общо селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

С прилагане на мярката „Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет“ ще се подобри информираността на земеделските стопани за възможността им за участие в схемите и мерките за подпомагане в новата ОСП. Подпомагането ще включва и консултантските услуги за разработване на безплатни бизнес планове и управление на проекти за малки и млади земеделски стопани. Предвидено е и предоставяне на съвети по въпроси, свързани с дигитализацията и възможността за участие в проектни предложения, насочени към иновации в селското стопанство в контекста на Системата за трансфер на знания и иновации в селското стопанство.

„Прилагането на мярката „Професионално обучение и придобиване на умения“ се обуславя от потребността за повишаване на професионалната квалификация на предприемачите и заетите лица в селскостопанския отрасъл чрез адаптиране на формите за трансфер на знания към специфичните секторни особености”, четем в мотивите.

Максималният размер на допустимите разходи за един бенефициент за извършване на дейности, свързани с предоставяне на обучения чрез провеждане на курсове и семинари за периода на прилагане на стратегическия план е 500 000 лв., а за демонстрационни дейности е 200 000 лв. Подпомагането ще се предоставя под формата на опростени разходи, като ще покрива 100 % от разходите, необходими за провеждане на дейностите.       

Трансферът на знания, които обучаващите организации ще предоставят ще бъде свързан и с приноса за смекчаване на последиците от изменението на климата и за адаптация към него, устойчиво управление на природните ресурси, опазване на околната среда и биологичното разнообразие.

Подпомагането обхваща дейности за професионално обучение в т.ч. за придобиване на професионална квалификация или професионално обучение, както и придобиване на умения в областта на селското стопанство и горите. Интервенцията предвижда възможност за провеждане на краткосрочни и дългосрочни курсове, информационни семинари и демонстрационни дейности. Предвидена е възможност за различни форми на обучения в дневна, вечерна, дистанционна/онлайн/ или комбинирана форма, в зависимост от вида  и продължителността им.

Обсъденото предложение предвижда като допустими бенефициенти да са организациите, които предоставят трансфер на знания и демонстрационни дейности, в т.ч. висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение, научни институти и опитни станции. За провеждане на демонстрационни дейности и информационни семинари, допустими бенефициенти са и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на селското стопанство или горското стопанство или опазването на околната среда или водите. Дискутирани бяха постъпилите предложения на участниците в Тематичната работна група. Те ще бъдат детайлно разгледани с цел отразяването им, подобряване качеството на изготвените интервенции и адресиране на нуждите на заинтересованите страни в сектора.

Дано разберете нещо от прессъобщението за приключилата ТРГ по Стратегическия план
6999
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ТРГ - Стратегически план
Неков: Заложеният растеж в земеделието ще се постигне само чрез коопериране
Позиция по бъдещата ОСП
Стоилко Апостолов: По зелените изисквания има снишаване, което не е от полза за фермерите!
Журналистическа позиция
Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП
Внезапен обрат
Отлагат за догодина тематичната група по Стратегическия план
Очакват се новите назначения
Трима от зам. министрите на земеделието са освободени, ТРГ се отлага за 23 декември
Браншът изригна срещу орязания бюджет за техника
България ще внесе в ЕК Стратегическия план за земеделието през феврурари 2022 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини