Начало » Новини » Коментари
18.01.2022 г.

Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП

Журналистическа позиция
Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП

Ако някой си мисли, че в журналистиката виреят празни кратуни, да си смени професията Снимка:sinor.bg

След като шест часа браншовите организации в земеделието вчера са обсъждали основни теми за бъдещата политика в областта на селското стопанство по време на заседанието на Тематичната работна група (ТРГ), поредният пресцентър на новата власт очевидно е решил да НЕ ИНФОРМИРА земеделската общност точно какво е обсъждано. Защото, ако прочетете така нареченото прессъобщение, пуснато от ведомството до медииите, ще се изумите от липсата на конкретика за това точно какво е решено в този диспут.

Освен лозунги и завоалирани клишета, няма и една дума за това как отделните браншове са коментирали предложенията за таваните на плащанията, за бъдещите интервенции, т.е. субсидирането и държавната подкрепа за дребния, малкия, средния, големия и олигархичния модел на земеделски стопанства. И за безброй други важни политики, които българските фермери без представителност в ТРГ искат да научат. А ние, журналистите, задължително трябва да им посредничим в това тяхно желание, като го отразим фактологически, а не дизайнерски, както си мислят от пресцентъра.

Но как да го направим при следното лозунгово начало на прессъобщението, в което е изваден следният цитат от изказване на заместник-министъра на земеделието Момчил Неков - „Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора“. Това заяви пред 150 представители на сектор „Земеделие“ по време на заседание на Тематичната работна група  по изработване на Стратегическия план по ОСП за периода 2023 - 2027 г.”

Имаше идея за десети вариант при таваните - нула информация по темата

Общите фрази не свършват дотук. Неков обяснил още, „че се работи по формиране на нов дизайн  интервенции на Стратегическия план, обработват се всички предложения, направени от браншовите организации”. Тук ще припомним, че земеделците не се интересуват от дизайна, а от същността на интервенциите, които можеха професионално да бъдат представени в това прессъобщение. А не пресцентърът да имитира дейност с нищо неказващите бисери, с които ни бомбандират по повод миналото заседание.

И тъкмо си мислим, че най-после ще излезе нещо конкретно от фразата, че „на последващите заседания ще предложим компенсаторните механизми и ставките по тях, защото е важно максимално да удовлетворим очакванията на сектора в рамките на бюджета, с който разполагаме“, уви, следва празна картина и отлагане на данните за следващо заседание на ТРГ.

Нищо не се получава и от втория панел на заседанието, когато инфото от пресцентъра продължава с общи фрази от рода „бяха коментирани допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост (без да се посочи поне един коментар от фермери), както и определянето на  горната граница и прогресивно намаляване на плащанията (отново удар в празното пространство, защото не е ясно какво е определено). Засегнати бяха и темите за обвързаното с производство подпомагане по схемата овце-майки и/или кози-майки (и никакви дании за изчисления, анализи, сравнения с досегашното подпомагане). На работното заседание били представени и предложенията за дефинициите на „активен фермер“, „земеделска дейност“, „хектар, допустим за подпомагане“, „земеделска площ“, които ще бъдат използвани в Стратегическия план на България по линия на ОСП за  2023-2027 г. Добре, че ние журналистите четем еврозаконодателството, та знаем какви са новите определения – иначе и това щеше да виси във въздуха като информация за медиите.

Без да навлизаме повече в подробности около творението на пресцентъра, от името на колегите журналисти, искаме да попитаме пресцентъра на министерството на земеделието дали четат пресинформациите, които осигуряват колегите им от Министерския съвет за журналистите, защото там очевидно имат представа как се пише едно съобщение до медиите. И по никакъв начин не се упражняват в писане на лозунгови текстове, които не носят и грам полезна информация за агросектора.

Не смятаме че във ведомството липсват експерти, които са запознати с основния принцип на журналистиката, а именно – да предоставя на читателите си пълна, точна и проверена информация. Може би е време да се явите на поправителен - в името на професионализма и уважението към хората, които трябва да получават актуална информация за бъдещите политики в земеделието.

Екатерина Стоилова

Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП
9493
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини