Начало » Новини » Света
11.09.2020 г.

Как европейската програма LIFE помага на малките фермери в ЕС срещу бедствията

Опитът в ЕС
Как европейската програма LIFE помага на малките фермери в ЕС срещу бедствията

Биомаса Снимка: sinor

Екстремните метеорологични явления като суши и бури оказват опустошително въздействие върху европейското земеделие. За много фермери щетите и загубите могат да застрашат съществуването и те да фалират. За да защитят поминъка си от изменението на климата, екипът на LIFE AgriAdapt е измислил няколко практически начина да помогне на фермерите да се справят с този проблем, съобщи европейският сайт за земеделие Аг-прес.

През 2013 г. Европейската комисия прие стратегия на ЕС за това как да се адаптира към изменението на климата. А през 2021 г. планира да въведе още по-амбициозен план, който да помогне на бизнеса, градовете и хората да се приспособят към ситуацията. Стратегията на ЕС за биологично разнообразие до 2030 г. също има за цел да насърчи биологичното земеделие и да увеличи разнообразието от видове на земеделска земя. Инициативата на ЕС за опрашители има за цел да спре намаляването на важни опрашващи насекоми като диви пчели и пеперуди, които помагат за растежа на културите.

Междувременно екипът зад LIFE AgriAdapt е помогнал на повече от 120 ферми в Германия, Испания, Естония и Франция да се справят с проблема с изменението на климата.

За пример експертите дават опита на германската фермерка Бийт Лайбъл, управляваща ферма близо до Хайлброн в югозападната част на страната. И начина, по който тя е преминала към по-екологично земеделие. Ето и краткото интервю, направено с Лайбъл за европейския сайт.

Г-жо Лайбъл, как ви повлия климатичните промени?

В моята ферма от доста време се справям с последиците от изменението на климата. Преди три или четири години, когато имаше силни есенни бури, видях нагледно отрицателното въздействие върху моята земя. Преживяхме и две години суша, което беше наистина трудно. Това екстремно време ни доведе до трудни условия на сеитба, по-малко добив и по-ниско качество на реколтата. И тези притеснения ни насочиха да търсим алтернативи.

Как се включихте в LIFE Agri Adapt?

Един ден четях местен вестник за селското стопанство и забелязах реклама, търсеща фермери, които да се свържат с LIFE Agri Adapt . Знаех, че имам нужда от помощ, затова реших да се свържа с екипа.

Как проектът ви е помогнал да се адаптирате към изменението на климата?

Благодарение на проекта сега знам много повече за изменението на климата от преди. Тези нови знания ме накараха да реша да премина към екологично земеделие. Сега отглеждаме люцерна, както и бобовите растения, които съществено подобряват структурата на почвата, което я прави по-добра при екстремни метеорологични условия. Произвеждаме и наши собствени органични торове от говежди тор, така че които намалява нивото на химикалите при наторяване.

В бъдеще планираме да произвеждаме органичен компост, за да отглеждаме нашите култури.

Опитът на Димитър Мачуганов с люцерната

Можете ли да ни кажете как точно се осъществи проверката на климатичните промени?

Проверката на изменението на климата има за цел да повиши информираността на земеделските производители за изменението на климата. Анализът разглежда данните за добива, информацията от държавната статистическа служба, както и прогнозите за времето и климата. Използвайки тези данни, екипът на LIFE AgriAdapt извърши анализ на фермата ми и след това ми даде предложения относно промените, които мога да направя, за да се адаптирам по-добре към ефектите от изменението на климата.

Екипът е разработил и полезен уеб инструмент, който дава много информация за мерките за адаптация, как работят и тяхното въздействие. Можете също да проверите знанията си с тест, който намирам за интересен и много полезен.

Има ли подобрения, за които вече можете да ни кажете?

Забелязах, че растящата люцерна прониква по-добре в почвата. Растенията  абсорбират вода по време на обилен дъжд, предпазвайки земята от ерозия. Трябва да има и други положителни промени от органичния тор и компост, но е необходимо повече време, за да се видят.

Какви са вашите надежди за бъдещето?

Надявам се на стабилни добиви и добри продажби. Освен това искам почвата ми да бъде здрава, а земята да съдържа много различни флора и фауна. Основното ми желание е работата в тази ферма да продължи да защитава поминъка на семейството ми.

Информацията е подадена от Европейската изпълнителна агенция за МСП EASME, създадена от Европейската комисия, за да управлява от нейно име няколко програми на ЕС в областта на подкрепата и иновациите на МСП, околната среда, действията в областта на климата, енергетиката и морското дело.

Как европейската програма LIFE помага на малките фермери в ЕС срещу бедствията
8009
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Мащабен проект в Северозападна България
Германци ще инвестират 1 милиард евро в соларен парк край язовир „Огоста”
Онлайн се провежда
От 5 до 16 септември може да участвате в 10-та Лятна академия на Германския институт за оценка на риска
Пореден шок
Търговци прекъсват договорите си с родни картофопроизводители в защита на германските
Проектът е отличен с германската Награда за бъдещето за 2021 г.
Естествен каучук от глухарчета като перспективен бизнес за фермери
Становище на асоциацията
Как да вярваш на търговците, като и в хипермаркетите германските катрофи се предлагат като български
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини