Начало » Новини » Страната
14.01.2021 г.

Как да вярваш на търговците, като и в хипермаркетите германските катрофи се предлагат като български

Становище на асоциацията
Как да вярваш на търговците, като и в хипермаркетите германските катрофи се предлагат като български

sinor

Манипулациите на българския пазар край нямат, затова не ни изненадва и новата мода на големите търговски вериги, които са започнали да предлагат вносни картофи като български. За това сигнализираха от Националната асоциация на картофопроизводителите, които при проверки са установили, че в няколко магазини от страната германски картофи се предлагат като родно производство. Независимо от законодателството, което би трябвало да санкционира търговците за невярна информация върху етикетите.

Ще припомним, че лъжливата практика с произхода на зеленчуците си върви от години, когато по пазарите всеки фасул се продаваше като смилянски, картофите - като самоковски, а дините и пъпешите – че са от Любимец.

Според председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков картофите не са български, защото те познават сортовете, произвеждани в страната, а и цените в хипермаркетите са доста над изкупните, по които родните производители продават.

Измамата според Джиков идва от доставчиците на веригите, а не от самите хипермаркети. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините. „Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите. За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – за да проследят цялата верига откъде идват картофите”, подчерта Тодор Джиков.

От асоциацията призовават веригите да направят собствени проверки на доставчиците, тъй като те разполагат със Система за управление на качеството Global GAP, която проследява продуктите от щанда до полето.

С подобни лъжливи документи не е осъществен контрол дали в картофите няма нитрати, тежки метали и пестициди. „Нямаме нищо против германските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени. Хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани“, обясни Тодор Джиков.

От Националната асоциация на картофопроизводителите призовават потребителите да продължат да търсят и избират българските продукти. По този начин подпомагат родното производство и стопаните, които вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи заради отпуснатите големи субсидии на местните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. Добрите и нормални добиви през 2020 г. се сблъскаха с един ненормален пазар. Той беше продиктуван от COVID-19. За съжаление, пандемията нанесе изключително голям удар специално върху картофопроизводството у нас, коментира Тодор Джиков.

Изкупните цени в Европа и у нас

Всички експерти в ЕС са предупредили своите правителства, че най-тежко ще се усети кризата при производителите на картофи, цветя, вино и мляко. Основните консуматори на картофите са ресторантите и хотелите. Всички сме свидетели, че имаше карантина и нямаше туристи. Това се отрази на картофите с много ниски цени и липсата на пазар. Заради кризата от коронавируса повечето правителства в ЕС нотифицираха нови държавни схеми, отвориха се нови мерки и се отпуснаха големи субсидии. Всичко това, за да се помогнат производителите от всички засегнати сектори.

Минималната помощ от държавата

В България се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За сравнение, Белгия нотифицира помощ от 5 евроцента на келагрям продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро на дка. Именно оттук се получава една голяма разлика, която рефлектира върху сектора у нас, поясниха от организацията.

Конкуренцията, която е на българския пазар в момента, и ниските цени на вносната продукцията поставят в невъзможност нашите производители да си продават наличните картофи”, обяснява още Тодор Джиков.

Как да вярваш на търговците, като и в хипермаркетите германските катрофи се предлагат като български
16262
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини