Начало » Новини » Интервю
14.08.2020 г.

Кумчев: Искрено се надявах Борисов да прокара реформата, която предлагам от 8 години

Позиция
Кумчев: Искрено се надявах Борисов да прокара реформата, която предлагам от 8 години

sinor

Четири месеца след срещата на производителя на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев с премиера Бойко Борисов в края на април, пред когото той представи идеята си за аграрна реформа и спешно подпомагане на бранша заради корона вируса COVID-19, експертът е в пълно неведение защо министерството на земеделието не възприе и една десета от предложенията му.

„Искрено вярвах, че методът ми за определяне на индивидуалните субсидии за земеделските производители, основани на приходите от продадена продукция, бяха възприети с голямо одобрение от премиера”, посочи в интервю за Синор.бг Красимир Кумчев. И добави как след срещата на 30 април т.г. Борисов е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да информира медиите подробно за неговото предложение и за това как ще бъде приложено на практика.

Красимир Кумчев: Защо Цел №1 не е увеличаване на БГ производството до 40%?

„Вместо това, в наредбата за мярка COVID-19, обнародвана в края на миналата седмица, се видя, че парите отново ще се дават на площ, сиреч на калпак, което по никакъв начин не стимулира хората да работят за осигуряване на продоволствието на страната”, коментира Кумчев. И допълни, че с това разпределение вратата за кражби на субсидии остава широко отворена, защото липсва сериозен контрол и парите се дават за площи, чиито култури само се садят, без да се полагат грижи за продукцията и това минава, защото администрацията не би могла да провери 100% от зааявеното.

„След като всички законно действащи фермери протестирахме срещу фиктивните полета с тикви, картофи и лук, за които се плащат огромни пари по обвързаната подкрепа, от фонда започнаха формални проверки на засадените площи, но кражбите са нагли и не спират. Попитайте всеки реално действащ фермер и той веднага ще ви посочи „чертожниците” в неговата община, а странно защо държавната администрация не ги вижда”, риторично пита градинарят от Пловдивско.

Неслучайно той набляга на схемите с точенето на средства по обвързаната подкрепа, защото практиката не е от вчера. И с цел тя да бъде пректратена, точно преди 8 години Кумчев патентова икономически обоснования си „Метод за определяне на индивидуалните субсидии за земеделските производители”. Целта на това подпомагане е субсидиите да се отпускат въз основа на количествата, реализирана на пазара земеделска продукция, като самата помощ бъде 30% от стойността на продажбите.

Въпреки че експертът нееднократно е представял патента си в министерството на земеделието, на финансите, а през април т.г. и пред премиера Борисов, отстрещната страна остава безмълвна.

Историята със схемите

 „Ако досега тази система беше въведена, кражбите на национални и европейски средства отдавна щяха да са спрени и България днес нямаше да изпадне в положението на последната в ЕС по доходи, а родният пазар да изпитва силен дефицит от български плодове и зеленчуци.

„Помните празните рафтове на търговските вериги в цяла Западна Европа по време на пика на коронавируса през март и април т.г. Никой икономист преди тази криза дори не беше помислил, че светът ще изпадне в подобна продоволствена криза”, посочи Кумчев. И мрачно прогнозира, че, ако през зимата пазарите се затворят заради коронавируса и останалите грипни щамове, най-бедните слоеве от българското общество ще изпаднат в жестока криза, която „дано да не доведе до гладни бунтове”, посочи експертът, когото всички в бранша уважават като един от доайените в производството на плодове и зеленчуци в страната.

Според градинаря от Пловдивско министерството на земеделието е в дълг към фермерите и обществото, защото чрез сега действащата система за подпомагане „се налива масло в огъня на определени лобита, но не и на законно работещите фермери”. И това негово мнение се споделя и от зърнопроизводителите, с които администрацията непрекъснато се опитва да ги противопоставя и разделя, а те се нуждаят от обединение.

Според Красимир Кумчев обясненията на министъра на земеделието, че „неговата идея за субсидирането трябвало да се съобрази с директивите на Европейската комисия, за да бъде приложена”, е извинителен ход нещата да останат постарому.

През април, когато настоявах помощта за COVID-19 да се даде веднага, защото всяко закъснение е фатално за производството на плодове и зеленчуци, ни беше обяснено, че плащанията на реализирана продукция трябвало да се одобрят от Брюксел. Но точно по същото време на Гърция спешно бяха отпуснали 150 милиона евро за фермерите и аз питам това било ли е съгласувано с Брюксел и ако да, защо нашите мерки за COVID-19 ще се дават едва сега, а не през май като при колегите от южната ни съседка”, попита Кумчев.

Другите фермери за схемите

Въпреки липсата на чуваемост от страна на агроведомството по отношение на неговите идеи, земеделецът очевидно ще продължи да остоява исканията си, защото „сега е време да заложим адекватните политики за управление на българското земеделие през следващия програмен период”. Именно затова и преди дни Кумчев качи на страницата си в интернет  призив към бранша и отговорните институции със следните искания.

- Да се осигури продоволствената сигурност на държавата;

- Да се спрат кражбите в отрасъл “Селско стопанство”;

- Рязко да се повиши количествато на родното производство, особено в чувствителните сектори;

- Да бъдат стимулирани само и единствено реалните производители на храна.

Според мен, сегашните 180 души от тематичната работна група към министерството на земеделието, избрани да подготвят бъдещата Национална стратегия за развитието на земеделието до 2027 г., са длъжни да наблегнат на политиките за осигуряване на достатъчно бълграски храни на пазара”, посочи Кумчев. В противен случай, българските земеделци няма да се отлепят от последното място по доходи и стандарт.

Според експерта „тези 180 членове, призвани да разработят стратегическия план за следващия програмен период, трябва ясно да посочат целите на този план. А те са осигуряване на продоволствената сигурност на държавата чрез рязко повишаване на родното производство и спиране на кражбите. Защото в момента България е зависима не само енергийно, но и продоволствено и ако търговията през зимата отново блокира заради пандемията, щандовете по маганизите ще останат празни”, посочи Кумчев.

Подобно на други негови колеги, които имат памет за възможностите на родното земеделие, и Кумчев изрази негодуванието си, че държавата с най-златната земя на планетата продължава да е на автипилот, без да изрази точно целите, по които да се развива селското стопанство. „Затова и за последните 30 години от картата на България изчезнаха 900 български села. А моята голяма мечта е след още 7 години селата да запазят своя брой, а някои от тях дори да започнат отново да се заселват, защото земеделието е не само поминък, но и история, и култура и много млади хора отчитат това”, допълни градинарят.

Основната болка на експерта от Пловдивско е, че ако осигуряването на продоволствената сигурност не се фиксира като крайна цел за следващия програмен период, старото статукво ще направи всичко възможно нещата да вървят като досега, т.е. да се осигуряват проекти за “богопомазаните” и да се осигурява “чадър” над “схемаджиите” за безнаказани кражби на европари. А това според Кумчев означава, че след седем години секторите “плодове и зеленчуци” и “животновъдство”  ще бъдат напълно ликвидирани – като българските села през последните десетилетия.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Кумчев: Искрено се надявах Борисов да прокара реформата, която предлагам от 8 години
26840
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Защо лозарите защитиха директора, управлявал институцията от 1 юни до 6 октомври 2022 г.?
В писмо до депутатите Георги Тодоров отчита свършеното в агенцията по лозата за четири месеца
Мнението на бранша
Градушка в началото на април е сигнал към чиновниците да застраховат реколтата за 2022 г.
Бивш председател на НАЗ
Красимир Аврамов: Цените на пшеницата паднаха с още 30 лева само пред два дни
Гроздобер
Предстои среща на Красимир Коев с гроздо- и винопроизводители в Силистра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини