Начало » Новини » Коментари
15.12.2022 г.

В писмо до депутатите Георги Тодоров отчита свършеното в агенцията по лозата за четири месеца

Защо лозарите защитиха директора, управлявал институцията от 1 юни до 6 октомври 2022 г.?
В писмо до депутатите Георги Тодоров отчита свършеното в агенцията по лозата за четири месеца

sinor.bg

Всички помним едно от последните заседания на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание, провело се на 30 ноември тази година с широкото участие на браншовите организации в земеделието и продължило часове, на което ръководството на Министерството на земеделието отговаряше на редица неудобни въпроси, поставени от фермерите. Покрай десетките проблемни теми на това заседание беше обсъждана и ситуацията в сектора на лозарството, където с кадрови рокади в началото на октомври служебният министър Явор Гечев свали от поста предишния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Георги Тодоров и възстанови Красимир Коев, управлявал тази структура повече от десет години. Това отстраняване обаче буквално взриви негодуванието на част от лозарите, които в началото на ноември се събраха на протест пред сградата на министерството в София, предупреждавайки, че браншът умира, не без съучастието на дългогодишното ръководство на държавната агенция в периода 2012-2022 г.  

И когато пред депутатите в земеделска комисия министърът трябваше да обясни защо Тодоров е отстранен, краткият му отговор беше:„Работата в агенцията беше заспала”. Всеки човек обаче има право на отговор, затова и Георги Тодоров изпрати вчера открито писмо до председателя на земеделската комисия Росен Костурков, до всички браншови организации на гроздо- и винопроизводителите и до медиите с кратък отчет на свършеното от него за четирите месеца - от първи юни до 6 октомври 2022 г.

Още в началото на писмото си Тодоров пояснява, че използва правото си да сподели гледната си точка не поради желание за реваншизъм, а с твърдото убеждение, че единственото оръжие срещу кризата в сектор „Вино” е изсветляване на реалното положение, прямо и отговорно отношение и никакво прикриване на истината”. „В тази връзка, с огромна изненада по време на изслушването чух казани неистини по мой адрес, които не бих желал да останат неизяснени”, поясни експертът. Дебело подчертавайки, че по време на краткия си мандат като изпълнителен директор на ИАЛВ той се е срещал със служебния министър Явор Гечев само веднъж - на 4 август 2022 г., при встъпването му в длъжност, на протоколна среща, на която са представени всички първостепенни и второстепенни бюджетни разпределители към Министерството на земеделието. Затова у Тодоров буди съмнение дали министърът не е бил правилно информиран за неговата работа, преди да се реши на кадровата промяна.

Ето и част от действията, предприети от Тодоров след първи юни тази година. След срещите му с браншовите организации още през юни той разбира, че цели две години в агенцията не е довършена важна обществена поръчка за изграждане на съвременен лозарски регистър, каквито са изискванията на Закона за виното, приет в далечната 2012 г. Цели две години – от 2020 г. досега, бивши чиновници от МЗм  са бавели изпълнението на процедурата, в резултат на което регистър и досега няма. Въпросът е, че страната ни търпи санкции от Брюксел, ако той не е актуализиран, обясни за Синор.бг Георги Тодоров.

Съществуващият регистър на лозари и винопроизводители, по който от агенцията са давали на фонд „Земеделие” данни за площите, за които са плащани субсидии, е бил екселски файл, създаден в далечната 2002 г. като база данни. Но е без задължителните защити срещу манипулации, тъй като по онова време информационните технологии не са били съвършени. Затова и информацията в него лесно е можело да бъде променяна от всеки служител в агенцията, обясниха експерти.

При протеста малките лозари масово недоволстваха от факта, че регистърът изобилства от заявявани за подпомагане площи, върху които дори няма лозя. И всичко това е рефлектирало върху субсидирането на реално работещите производители, които заради мизерната помощ масово фалират през последните години, поясниха при протестите лозари. Затова и първата задача на Тодоров е била да организира обществената поръчка с предмет на дейност „Разработка и внедряване на информационна система за обслужване на дейностите по поддържане на лозарски регистър“ и в крайна сметка фирмата-изпълнител на новия регистър е избрана и одобрена от редовния министър на земеделието Иван Иванов. Договорът с фирмата е подписан на 15 септември. Така за по-малко от два месеца бавената две години обществена поръчка вече намира изпълнител.

Екипът на Тодоров решава още един проблем. За изминалите години в ИАЛВ не е била въведена нито една електронна административна услуга, въпреки че през 2014 г. агенцията е изхарчила 299 625 лв. като бенефициент по програма „Административен капацитет“. С тези пари е трябвало да се електронизират три (от 18-те) административни услуги на ведомството. Към първи юни т.г.обаче Тодоров не е заварил и една подобна услуга. Само за месец това се променя – защото със съдействието на Министерството на електронното управление още през юли ИАЛВ започва да предоставя услуги за бизнеса по електронен път.

През лятото се подготвя и проект за постановление с нова тарифа за таксите за предоставяните услуги от ИАЛВ. Тарифата е трябвало да се прилага още през 2012 г., когато влиза в сила Законът за виното, но „за тези 10 години ведомството е предлагало услуги, без да се заплащат, и така държавният бюджет е ощетяван”, пише в писмото си Тодоров. Освен този пропуск министерствата на земеделието и на икономиката не са разработвали и правилник за прилагане на закона, въпреки че всяко водещо едомство е длъжно да го направи до три месеца след неговото обнародване. За да промени тези фрапантни пропуски, новият екип е подготвил проектопостановление с новите тарифи, прието е в края на юли т.г. от редовния кабинет. И то успешно прилага от 1 септември 2022 г.

За първи път през лятото на тази година ИАЛВ предприема действия и за сключване на междуведомствени споразумения с ДФЗ, НАП, Агенция Митници“, „Дирекция лицензиране и контрол” в Министерството на икономиката и индустрията - за подобряване на координацията и повишаване ефективността на контрола при вноса на вино в страната. „Насочени бяха огромни усилия и ресурси за контрола и проследимостта на наличните и внасяните вина от трети страни в страната”, пояснява Тодоров. За зла участ, точно в деня, когато той е бил на среща с директора на Агенция „Митници”, „експерт от министерството по телефона ме уведоми, че ме освобождават от поста”.

Ето и друга част от постигнатото през 4-те месеца на това лято. Изградена е пречиствателна и омекотяваща инсталация в лабораторията в Пловдив, която да гарантира достоверността при извършваните анализи на вина – крайно необходимо за бранша! Със съдействието на бившия земеделски министър Иван Иванов, пред когото Тодоров е представил аргументирано искане за увеличение на възнагражденията на всички служители в агенцията, това е постигнато и кадрите са получили достойно заплащане за труда си.

През лятото инспекторите на ИАЛВ са установили и 79 нарушения и са издали 27 акта за административни нарушения. За справка, през цялата 2021 г. са издадени 11 подобни акта.

Тодоров е започнал процедура за сертифициране по ISO9001, която да гарантира, че работата на чиновниците в агенцията е съобразена с всички закони на страната. Този сертификат веднага би разкрил, че ИАЛВ няма правилник за прилагане на закона, че не е актуализирала тарифите си, че няма регистър, както и други подобни нарушения. За съжаление, процедурата е прекратена от новия (стар) изпълнителен директор, посочи в писмото си Георги Тодоров.

По повод изявленията пред депутатите от земеделската комисия, че Тодоров не се бил интересувал от Стратегическия план за развитие на земеделието, в писмото си експертът заявява, „че никога не съм казвал, нито пред министъра, когото видях само веднъж, нито пред заместника му, нито в медийните си изяви, че Стратегическият план за развитие на земеделието не ме интересува. Винаги съм подчертавал важността на този документ и огромната роля, която би имал за развитие на сектора, ако в него правилно и целесъобразно бъдат заложени необходимите мерки за подпомагане. Друг е въпросът дали аз или екипът ми от ИАЛВ сме имали възможност да работим по него. Само неофициално сме получавали информация за изготвянето му от председателя на Националната лозаро-винарска камара, който като член на Тематичната работна група ме уверяваше, че всичко е под контрол и той е в непрекъсната комуникация със служебния министър.

Припомняме, че след протеста на Националното сдружение на българските лозари от Националната лозаро-винарска камара излязоха с позиция, че не подкрепят протеста и го оценяват като форма на въздействие срещу институциите.

В края на писмото си Тодоров риторично пита „дали не е по-удачно изпълнителният директор на ИАЛВ да бъде в постоянна връзка със служебния министър по изработването на Стратегическия пллан?”

В този текст не успяхме да изредим в подробности всички управленски решения, взети от младия ръководител на ИАЛВ в краткия му мандат. Важното е, че направеното от него беше видяно от немалка част от българските производители и той беше защитен от новосъздаденото браншово сдружение, в което членуват основно малките и средни лозарски стопанства в страната, Защото в негово лице те най-накрая са срещнали администратор, милеещ за оцеляването и на този подсектор от земеделието.

Синор.бг неведнъж е акцентирал върху факта, че когато фермерите застанат зад гърба на определен управленец, това трябва да говори много за неговите умения. А и самият бизнес все по-рядко има насреща си действени и морални хора, на високи позиции в родната администрация, които работят в тяхна защита. За да разберете, че Тодоров не желае да се конфронтира или да обвинява когото и да било, ще заключим с финала на неговото писмо, - „с всички описани дотук действия имах за цел единствено възстановяване на сектора и извеждането му като приоритетен за държавата отрасъл. Убеден съм, че това е правилна и целесъобразна кауза, която, ако бъде защитена, наистина ще доведе до значителни и добри резултати за всички заети с производството на винено грозде, вино и продукти от грозде и вино.

Искам да поднеса моите извинения на представителите на браншовите организации и на екипа ми, че не успях да осигуря сигурност на започнати проекти и сега те няма да бъдат продължени. Да поднеса извинения на колегите от ИАЛВ, които ми повярваха, а сега ежедневно ги питат кога ще напуснат агенцията! Каузата обаче си заслужаваше!”.

Екатерина Стоилова

В писмо до депутатите Георги Тодоров отчита свършеното в агенцията по лозата за четири месеца
7694
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
ДФЗ
От 1 февруари се отваря приема по мярката за инвестиции във винарни
ИАЛВ няма практика да контактува с производителите чрез телефонни разговори
Вписването в Лозарския регистър е безплатно
Важно!
Закупуването на права за засаждане на лозя е до 31 декември 2015
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини