До 10 август браншовите организации трябва да дадат мненията си по проекта за нова наредба, свързана с бъдещите зелени практики, за които в новия програмен период се заделят значителни субсидии. Става въпрос за Наредбата за интегрирано производство на растенията и растителните продукти и контрола върху интегрираното производство, което би трябвало да ограничи ползването на пестициди и други средства за растителна защита в земеделието.
Според тази наредба „интегрираното производство се извършва на икономически важни земеделски култури (зърнено-житни, зърнено-бобови, зеленчукови – при полско и оранжерийно производство, овощни, ягодоплодни, технически и етерично-маслени) и на други земеделски култури при идентифицирана потребност, за които има разработени ръководства за интегрирано управление на вредителите. За опазване на културите земеделските стопани задължително трябва да прилагат както общите, така и специфичните принципи за интегрирано управление на вредителите”.
Самите ръководства се подготвят от Селскостопанска академия, а контролът по изпълнението на интегрираното производство се възлага на Българската агенция за безопасността на храните.
Ръководствата съдържат информация за агробиологичните изисквания и агроекологични условия на културата или група култури; за превантивните мерки за ограничаване разпространението на вредителите при съответната култура - агротехнически (сеитбооборот, използване на подходяща земеделска техника, балансирано торене и поливане и др.); санитарно-хигиенни; ключови биоагенти, полезна ентомофауна и акарофауна; използване на устойчиви/толерантни сортове растения, и на стандартни/сертифицирани семена и посадъчен материал, и др; мониторинг и наблюдение на икономически важните вредители - системи за наблюдение, прогноза и сигнализация, прагове на икономическа вредност (ПИВ);
Наръчник за зелени практики - втора част
При контрола на вредителите се използват биологични (биоагенти), физически, биотехнически и други нехимични методи и средства. По отношение на изискванията към ползваните средства за растителна защита ръководствата е важно приоритетно да се пръска с биоагенти, основни вещества, продукти за растителна защита (ПРЗ) на база микроорганизми и продукти за растителна защита с нисък риск; да се ограничи използването на ПРЗ от професионална категория на употреба, като при доказана необходимост от прилагане на такива, с предимство да се използват продукти за растителна защита от непрофесионална категория на употреба; да се документират наблюденията за конкретните вредители и стратегии за борба с резистентността, приложените средства за контрол и оценка на ефективността.
Ето какво са длъжни да спазват земеделските стопани, които извършват интегрирано производство на растения и растителни продукти, независимо от видовете земеделски култури, които произвеждат.
1. Да засаждат или засяват културите при оптимална гъстота, съгласно технологията на отглеждане и да използват подходящи устойчиви или толерантни сортове растения, и стандартни или сертифицирани семена и посадъчен материал;
2. Да отглеждат културите в почви с подходящи агрохимически показатели;
3. извършват своевременно всички необходими агротехнически мероприятия;
4. Да прибират реколтата в техническа зрялост;
5. Да спазват необходимите санитарно-хигиенни изисквания и изнасят растителните остатъци извън площите, да ги обработват и/или заорават в почвата;
6. Да подбират торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, според етапа на развитие на растението и наличността на хранителни вещества в почвата, съгласно схемата за наторяване от плана за интегрирано производство;
7. Да осигуряват оптимална почвена реакция за културите и ако е необходимо, варуване или гипсуване на почвата, в съответствие с резултатите от агрохимическите изследвания;
8. Да поддържат селскостопанските машини, специализираната техника и оборудването за прилагане на продукти за растителна защита чисти и в изправно състояние;
9. Да предприемат мерки за опазване на полезните организми и да съхраняват тяхната естествена жизнена среда;
10. Да извършват системни наблюдения за наличието на вредители;
11. По време на вегетация на растенията, най-малко веднъж седмично те са длъжни да обследват съответното поле за проследяване на динамиката на развитие и разпространение на вредителя;
12. Да водят дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене по образец утвърден съгласно чл. 3;
13. Да прилагат най-подходящите растителнозащитни мероприятия, като предпочитат използването на агротехнически, механични или биологични средства и ограничават използването на химични средства до минимума, необходим за поддържане на популацията от вредители под прага на икономическа вредност;
14. Да използват информацията, съдържаща се в издаваните от ОДБХ периодични бюлетини и/или други материали за оповестяване на появата, разпространението и развитието на икономически важните вредители по земеделските култури и средствата за борба с тях;
15. Да изграждат и поддържат екологична инфраструктура във и около стопанството за подпомагане на биологичния контрол срещу вредителите, като:
а) около полетата с площ, по-голяма от 10 хектара, се оставя ивица с широчина 5 метра (път около полето, канал или наклон на канал, гранична площ или площ за маневриране на машините), в която не може да се използват минерални торове и продукти за растителна защита;
б) в защитната площ могат да се поставят къщички за птици или пръчки за кацане на птици (най-малко 10 броя на хектар);
16. съхраняват документите, свързани с покупката на посадъчния материал, семената, продуктите за растителна защита, торовете и материалите за варуване и гипсуване, и фитосанитарните паспорти на растенията и растителните продукти, в срок от 5 години;
17. Длъжни са още да съхраняват опаковките на семената до прибирането на реколтата;
18. Да съхраняват резултатите от агрохимическото изследване най-малко до получаване на данните от следващото изследване;
19. Да извършват дезинфекция, дезинсекция и/или дератизация на складовете, в които съхраняват растенията и растителните продукти, произведени чрез интегрирано производство.
За тези интегрирани подходи фермерите трябва да водят отчетност, която позволява да се проследят:
1. продавача, произхода, вида и количеството на закупените продукти за растителна защита, биоагенти, торове и други материали, използвани при интегрираното производство;
2. купувача, вида, количеството и направлението на продадените растения и растителни продукти.
За прилагането на интегрирания подход фермерите ще ползват и консултантски услуги, като в наредбата подробно са разписани процедурите за сключване на договорите.
Регистрираните земеделски стопани имат право да обозначат растенията и растителните продукти, които са произвели съгласно изискванията на раздел II, със знак, съдържащ думите „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО“, изписани с главни букви на български език. Знакът е част от етикета на земеделската продукция. Той обаче не характеризира качеството на земеделската продукция. Не може да се поставя знак „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО“ на растения и растителни продукти, които не са произведени чрез интегрирано производство или са отгледани от фермер, който не е вписан или е заличен от регистъра, воден по Закона за защита на растенията.