Начало » Новини » Коментари
17.06.2024 г.

В България няма и едно стопанство, регистрирано с интегрирано производство

Наръчник Кампания 2024
В България няма и едно стопанство, регистрирано с интегрирано производство

Снимка: sinor.bg

До миналата година в регистъра на Националната служба за растителна защита не е вписано и едно стопанство, което да прилага практики на интегрирано производство, въпреки че по Стратегическия план за развитие на селските райони е предвидена интервенция за подпомагане на отглеждането на сортове, устойчиви към климатични условия чрез практики за интегрирано производство. Това съобщиха от агроминистерството при представянето на компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда и климата, които ще се подпомагат през 2024 г.

Припомняме, че, интервенцията предвижда субсидии при отглеждане на сортове, развити с цел устойчивост при специфични климтични условия (от видовете зърнено-житни култури и слънчоглед) чрез утвърдените практики за интегрирано управление на вредителите. Очаквания принос от прилагането на практики от интегрираното управление на вредители и намаляване на рисковете и на въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда и употребата на по - опасните такива се очаква да се реализира най-общо чрез постигане на баланс между екологичните и икономическите нужди при употреба на продукти за растителна защита.

Екосхемата за запазване на почвения потенциал

Въвеждането на устойчиви култури и сортове може да подобри съхранението на водорода в почвата чрез ускоряване на атмосферното поглъщане на въглерод, да се осигурява устойчива продукция и да допринесе за намаляване на загубите в добива и качеството в екстремни години, поради различията в адаптивността им. Различните региони в страната се нуждаят от култури и сортове, адаптирани към различни стресови фактори. Видовете и сортовете, отглеждани, за да се противопоставят на промените в климатичните условия, биха могли да бъдат една от най- ефективните стратегия за адаптиране към изменението на климата.

Прилаганите практики ще важат за земеделци с приключени през 2024 г. ангажименти по старите две мерки - „Агроекология и климат“ и „Биологично производство“ от ПРСР. Минималният размер на подпомагане по интервенцията е от минимум 10 декара, или 1 хектар. До миналата година максималният размер на подпомагане по интервенцията беше 3 хил. дка, или 300 ха, докато за Кампания 2024 г. този праг се вдига на 6 000 дка, или 600 ха. Допустими са само земеделски стопанства, при които всички площи с допустимите култури се управляват съгласно принципите на интегрираното производство, така че да се осигури допълнителен екологичен ефект чрез значителен принос и от страна на земеделския стопанин, четем в инструкциите.

Субсидиите ще се отпускат за прилагане на два типа операции – разликата е само в размера на обработваемата площ.

При първата операция е заличена забраната за употреба на препарати за раститетлна защита, като се допускат използваните от биофермерите препарати. Тази операции е приложима за стопанства с общ размер от 100 дка, или 10 ха, или в по-големи стопанства със същия размер, в които има поет ангажимент през 2023 г.

Компенсаторните плащания са следните – в градини с плодове на хектар ще се отпускат по 723,48 евро, или 72,35 евро на дка. При отглеждане на зеленчуци – субсидията на ха е 991,90 евро, или 99,19 евро на дка. При отглеждане на билки за хектар плащането е 578,78 евро, или 57,88 евро на дка. За десертно грозде на хектар компенсаторното плащане ще бъде 651,13 евро, или 65,11 евро на дка.

При втората операция площите са по-големи – достигат до 600 дка, или 6 хилди декара. Там компенсаторните плащания за плодови градини са 135,49 евро/ха, или 13,55 евро на декар. При зеленчуци - 342,57 евро/ха, или 34,26 евро на дка; за билки – 108,39 евро/ха, или 10,84 евро на дка; за отглеждане на десертно лозе – 121,94 евро/ха, или 12,19 евро на дка.

Земеделският производител има право при етикетиране на растенията и растителните продукти, произведени при спазване принципите на интегрираното производство, като ги обозначи с думите "ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО", изписани с главни букви на български език. Означаването се отнася за начина на земеделско производство и не характеризира качеството на самия растителен продукт.

Не може да се означават със знак "ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО" растения и растителни продукти, които не са произведени съгласно изискванията за интегрирано производство. Когато удостоверението за интегрирано производство е отнето, произведената продукция не може да бъде означена и предлагана на пазара със знак "ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО".

Земеделските стопани спазват принципите за интегрирано управление на вредителите в съответствие с изискванията за извършване на интегрирано производство, определени в националното законодателство. Всички изисквания и съответно задължения са уредени в Наредба № 9 от 26 февруари 2021 г. за интегрирано производство на растения и растителни продукти и контрола върху интегрираното производство. Земеделските стопани отглеждат сортове, развити с цел отглеждане при специфични условия от видовете: зърнено-житни култури и слънчоглед в съответствие с изискванията на интегрираното производство, регламентирани в Наредба № 9 от 26 февруари 2021 г. за интегрирано производство на растения и растителни продукти и контрола върху интегрираното производство. Списък със сортовете се утвърждава (и актуализира при необходимост) в националното законодателство.

Проследяване пътя на продукцията.

Производителите на растения и растителни продукти водят отчетност, която позволява да се проследят:

продавачът, произходът, видът и количеството на закупените продукти за растителна защита, биоагенти, торове и други материали, имащи отношение към земеделското производство и тяхното използване;

купувачът, видът, количеството и направлението на продадените растения и растителни продукти.

При директни продажби на краен потребител се отчита общото количество растения и растителни продукти, продадено за деня.

Генералният директор на НСРЗ издава заповед за отнемане на издаденото удостоверение за срок една година при установяване на две нарушения във връзка със ЗЗР в рамките на един вегетационен период.

Заповедта за отнемане на издаденото удостоверение за срок една година може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Лице, на което е отнето удостоверението, може да кандидатства за ново след изтичането на срока, за който е отнето, по реда на чл.7 от Наредба № 15 за условията и реда за интегрирано производство на растения и растителни продукти и тяхното означаване.

В България няма и едно стопанство, регистрирано с интегрирано производство
4666
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Важни нормативни промени
Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите
Изисквания за интегрираното управление на вредителите
На всеки 100 декара ниви оставяте 5 метра, които не се пръскат и торят
Нормативни промени
Агенцията по храните ще води регистър на фермерите с интегрирано агроекологично производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини