Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид

Изключителните ползи
Синор.БГ / 28.06.2020 г.
Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид

Листни въшки по черешата Снимка: sinor

Според съвременната биогенна квалификация на сярата е отредено отговорно значение – по важност стои наред с азота, фосфора и калия. Тя е не само незаменим хранителен елемент, но и добър инсектицид, фунгицид и препарат за борба с акарите. Установено е при почвени и листни анализи, че наличието на сяра  е от 5 до 15 пъти под нормата, което прави този елемент един от най-ограничаващите добивите и вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.

Симптоми при недостиг на сяра

При земеделските култури се среща много често скрит глад на сяра, който води до понижаване на добивите и качеството. Сярата участва в азотния метаболизъм, ензимната активност и синтеза на протеини. Предполага се, че недостигът на сяра и азот са свързани, но се диагностицира трудно – при недостиг на сяра пожълтяват младите издънки и листа и често засъхват, а при недостиг на азот пожълтяването засяга по-старите, долните листа. И в двата случая общият растеж на земеделските култури е забавено.

Сярата като хранителен елемент за растенията

Сярата има многостранно влияние върху растенията и помага за:

– стимулиране растежа в ранен стадий на развитие на растенията, като ускорява фотосинтезата и развитието на кореновата и семенната системи;

– увеличаване на добивите и вкусовите качества;

– увеличаване на количеството азотфиксиращи бактерии при бобовите култури;

– подобрява имунитета на растенията и устойчивостта им при стрес, болести  и вредители;

– усвояване на азота и образуване на въглехидрати;

– закисляване на почвата при култури, обичащи кисела почва;

– синтез на витамини.

Серни торове

Използването на чиста сяра като хранителен елемент може да се използва само в дългосрочен план – тя е бавно усвоима, защото трябва първо да се окисли от почвените микроорганизми, а това отнема време. Колкото е по-фина и по-дълбоко заровена, толкова по-бързо ще се превърне в сулфат. На пазара се предлага нано сяра, която се усвоява сравнително по-бързо.

Корените на растенията могат да усвояват сярата само като сулфатни йони, а чрез листата се улавя от въздуха серен диоксид

Основните видове серни торове са три вида – сулфатно-серни (съдържат комбинация от сяра с азот и калий, които се разтварят бързо в почвата), калиев сулфат (подходящ за култури, имащи нужда от калий и сяра, но не и от азот), амониев сулфат.

Кога листните въшки стават опасни за овошките

Сяра съдържа и оборският тор, но количеството й е твърде променливо. Амониевият тиосулфат се разлага в почвата и образува приблизително равни количества елементарна и сулфатна сяра. Калциевият сулфат е сравнително слабо популярен – съдържа само 15% сяра и е вторичен продукт при производството на суперфосфат.

Много култури се нуждаят от по-големи количества сяра за пълноценното си развитие. Лукът и чесънът имат нужда от този елемент за образуване на алицини, които са естествени антибиотици за хората. Органосерните съединения в растенията оказват влияние върху аромата, вкуса и подобряват устойчивостта срещу болести и неприятели. Всички зелеви култури съдържат серни съединения и имат по-високи потребности. Повече сяра е необходима и на бобовите култури за азотната фиксация от атмосферата, както и на всички житни култури, царевица, захарно цвекло, картофи и др.

Сяра в биологичното земеделие като инсектицид и фунгицид

Колоидната сяра се справя прекрасно и унищожава вредители като листни  въшки, трипс, бълхи и други дребни вредители. Незаменимо средство е и в профилактиката и борбата с различните видове растителноядни акари, защото повечето други средства са достатъчно токсични за растенията и човека.

Колоидната сяра се справя прекрасно с обикновената и брашнеста мана. Тя може да се използва в началото, в средата и в края на сезона. В началото и средата на вегетацията се използват по-малки дози 30 г на 10 л вода, а в края на сезона дозата се увеличава до 50 г на 10 л вода.

Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид
68268
 

Последни материали
Виж
При пшеницата спадът е наполовина, ечемикът отчита срив от близо 70 на сто
ЕС сви вноса на зърно с близо една трета от началото на сезона
Осигурена е по-ранна реколта при ръст на качеството и добивите
Български сортове памук дадоха силни резултати в Украйна
За залесяването на засегнатите площи от мащабния пожар в Пирин
Горският разсадник в Симитли ще осигури 400 000 фиданки за догодина
Въпреки масово измръзналата реколта в региона през пролетта
Изложението на дунавските овощари пак събра производителите в Русе
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Свързани материали
Виж
Русия забрани износа на техническа сяра, ключова за производството на торове
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Когато не я набавят от въздуха
Не трябва да пропускаме сярата при планиране на торенето
Практика
Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра
Практика
Приложения на колоидната сяра в овощната градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини