Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2017 г.

Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра

Практика
Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра

sinor

Ниското ниво на киселинност на почвата при големи количества валежи води до изтегляне на сулфатите от почвата и след зимния сезон може да се стигне до недостиг на сяра. Какво трябва да предприемем, за да не се случва това?

Сярата е важен елемент в белтъчините и участва в много от процесите на синтез в растенията. Всякакви пречки по отношение на достъпността на този химически елемент се отразяват върху фотосинтезата и синтеза на серни аминокиселини. Сярата отговаря по-конкретно за усвояването на азота от растенията и затова нейният недостиг или закъснялото й внасяне отслабва интензивността на поглъщане на азота и забавя циркулирането му в растенията. Чрез подхранването със сяра се повишава съдържанието на белтъчини в зърната, както и добивите като цяло.

Растенията използват сярата през целия вегетационен период, но най-интензивен е този процес в началото на цъфтежа. Затова трябва да я осигурим на посевите именно тогава, за да успеят да използват ефективно азота. При недостиг на грам сяра растенията не успяват да усвоят по 10 грама азот.

При пшеницата основното подхранване със сяра става при влагането на първите дози азотни торове, като тон засято зърно се нуждае от 4,5 килограма сяра.

Особена необходимост от сяра има рапицата – около 50-70 килограма на хектар. При това подхранването трябва да стане доста преди началото на пролетната вегетация. Най-често се влага заедно с други елементи като магнезий и калий. Растенията поемат магнезия заедно със сярата, а калият като нея отговаря за поглъщането на азота от почвата и използването му от растенията. Дозата на влаганата сяра обаче зависи и от типа почва, като варира от една трета до една четвърт от внесените дози азот. Например при влагане на 180 килограма азот на хектар са необходими от 45 до 60 килограма сяра.

От богатите на сяра торове си струва използването на амониев сулфат, който е в състояние да задоволи напълно нуждите на растенията от химическия елемент. Преди началото на пролетната вегетация се използва и английска (горчива) сол (разтворим магнезиев сулфат). През периода на цъфтеж растенията се подхранват отново с нея, но с пръскане. 

Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра
6384

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
След протестите
Омбудсманът ще сезира антимонополната комисия за картел при розоварите
Предстоящо
От 8 до 10 юни се провежда 12-то издание на празника на горнооряховския суджук
Китайска онлайн платформа стъпва в България
Родопското Момчиловци може да привлече туристи от Китай
Прогноза за времето
Обилни дъждове на 24 и 25 май, на места придружени с градушки
Иновативен метод на отглеждане представи немският експерт д-р Бокман на Бизнес форумът за говедовъдство
По повод протестите
Розопроизводителите ще получат по 1 лев помощ на декар, ако са регистрирани
Свързани материали
Виж
Заради продължаващата суша
Състоянието на пшеницата в 2 от ключовите производствени щата в САЩ е изключително лошо
Прогноза за времето
Последният за сезона дебел сняг спаси посевите от преждевременно развитие
Студовете в Германия могат да довършат вече пострадалите от влагата есенници
С малки изключения времето в ЕС е благоприятно за презимуването на посевите
Прогнози
Няма опасения за състоянието на есенниците в Украйна въпреки топлото време
Милена Горанова, земеделски производител от Кнежа
Жътвата ще закъснее с около 10 дни тази година
Приключило е второто пръскане на културите срещу болести, виреещи във влажна среда
Полегнали посеви с пшеница и ечемик в Свищовско след обилните валежи напоследък
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам