Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.06.2020 г.

Има начини да се справите с кореново гниене при доматите

Практика
Има начини да се справите с кореново гниене при доматите

sinor

Кореновото гниене е проблем, появяващ се при хладно и влажно време през вегетацията на доматите. Болестта се причинява от различни патогенни гъбички, намиращи се в почвата. При създаване на благоприятни условия те започват да се размножават бързо и нанасят сериозни щети на растенията. От него страдат както младите, така и вече възрастните растения.

Причината са различни видове гъбички, проявяващи се по различен начин – склеротиниоза, сечене при разсада, вкорковяване на корените, фузарийно кореново и базично гниене при оранжерийно отглеждане на доматите. Външните белези са забавено развитие, пожълтяване на долните листа или увяхване на листата.

От сеченето растенията могат да загинат непосредствено преди поникване или по-късно при възникване на неблагоприятни условия като например ниски или  високи температури, силна почвена влажност, гъсто разположение и голяма солева концентрация на почвения разтвор. При възрастните домати загива кората в основата на стъблото, без обаче да е засегната проводящата тъкан.

Причини за появата на кореново гниене

Причините, предизвикващи кореново гниене могат да бъдат различни, но най-често това са:

1. Заразена почва или използване на недозрял компост – патогенните гъбички могат да се запазят в почвата като склероции до 10 години и да навлязат в активна фаза при поява на подходящи условия. Важно е да се следи в компоста да не попадат заразени растения, защото патогените ще се съхранят там и ще продължат своето развитие.

2. Гъсто засаждане и прекомерно поливане – гъстотата на засаждане влияе върху почвената влажност и затруднява проветряването. При облачно и дъждовно време поливането трябва да се сведе до минимум. По-добре засушаване, но не преовлажняване.

3. Тежка и кисела почва - най-често възниква гниенето възниква върху плътни, тежки и кисели структури. В този случай е необходимо по-често разрохкване и внасяне на пясък, торф, изгнили стърготини, доломитово брашно, креда, дървесна пепел, яйчени черупки и др. Те ще направят почвата по-рохкава и ще я разкислят.

Отлично разкисляват и стуктурират почвата различните видове сидерати – бобови, лупина, синап, фацелия, овес и ръж. След прибиране на реколтата може да се планира посев на тези “зелени торове”, които ще оздравят и обогатят почвата.

Заразените разсади пренасят инфекцията при засаждане на постоянно място и при начален стадий на развитие болестта не се забелязва.

Методи за борба

Лечението на кореновото гниене дава резултат само в начален стадий на развитие. Патогенните гъбички се разрастват скоростно и растенията бързо изостават в развитието си и загиват.

1. При установяване на кореново гниене поливането трябва да се преустанови незабавно и да се премахнат всички болни и слаби растения. При висока плътност на засаждане е важно тя да се намали.

2. Разхлабване на почвата и обработване с 1%-ен разтвор на: бордолезов разтвор, калиев перманганат или меден сулфат.

При висока киселинност се добавя дървесна пепел или креда.

3. Използването на фунгициди изисква стого придържане към инструкциите за употреба и зависи от степента на развитие на растенията. На ранен етап на развитие се прилагат: Ридомил Голд, Колоидна сяра, Фундазол и др.

Използването на биофунгициди може да се прилага през 10-на дни. Триходермин се прилага за обработване на кореновата система и за надземните части.

При сериозно увреждане на кореновата система може да се спаси част от реколтата ако се използват здравите надземни части, като се отрежат с остър нож на височина 15-25 см, отстраняват се долните листа, бутони или завръзи и се поставят в съд с вода. След седмица се появяват корени и могат да се засаждат. Добре е почвата да се обработи с биофунгицид. При използване на препарати за ускорено на коренообразуване резниците се засаждат директно.

Превантивни мерки 

Тези мерки включват комплекс от действия, обхващащи причините, които пораждат кореновото гниене: влажност на почватаи режим на поливане, контрол на киселинността, разрохкване на почвата и дезинфекция, избор на устойчиви сортове.

Заболяването прогресира бързо и за предотвратяването му е необходимо растенията да се подхранват правилно за стимулиране на имунитета.

Има начини да се справите с кореново гниене при доматите
44714
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Практика
Как да защитим разсада от сечене и кореново гниене
Практично
Активният въглен помага срещу сечене и кореново гниене по разсадите
Практика
Как да предпазим разсада от кореново гниене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини