Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.05.2020 г.

Искате богата доматена реколта – имате я!

Съвети към градинаря
Искате богата доматена реколта – имате я!

sinor

Плододаването при доматите зависи от много фактори, затова е хубаво да си отговорите на следните два въпроса – как да действате в случаите, когато изискванията на агротехнологиите и правилата за защитата на растенията се спазват, и на какви тънкости трябва да се обърне внимание за получаване на по-богата реколта?

Проблемите с недостатъчните добиви обикновено възникват по две причини – пренебрегване на важни правила или  незнание на някои особености при отглеждането.

Запазване на първите съцветия

Проблемът с добивите може да бъде свързан с това, че на първата китка не връзват домати. Случва се, когато растенията се засаждат на постоянно място прераснали – рано засяване или късно пресаждане. На тази китка връзват най-качествените и пълноценни плодове и обикновено задават темповете на по-нататъшното развитие и плододаване.

Подхранване с бор

Борът е елемент, който свири първа цигулка в процеса на връзване и нарастване на плодовете и 2-3 листни и коренови подхранвания за сезон са жизнено необходими. Той играе важна роля и за образуване на цветния прашец, а наред с това стимулира появата на нови точки на растеж и допринася за увеличаване на захарността на плодовете.

Доматите се пръскат 1-2 пъти по време и след втора китка с разтвор на борна киселина – 10 г се разтварят в малко топла вода и се смесват с 10 л вода.

Силна коренова система

Няма никакво съмнение, че силната и здрава коренова система може да осигури изхранването на повече и по-едри плодове. Как може да се засили развитието и – чрез  подходящо подхранване и поливане с върбова вода, окопаване, загърляне, както и мулчиране.

Окопаването също има своите секрети – трябва да се окопават растенията в периодите на нарастване на кореновата система, защото тя не расте постоянно. В началото на развитие корените растат усилено, а после забавят своя ръст и започва активно нарастване на вегетативната маса. После развитието на кореновата система отново се активира – до момента на появата на цветовете и завръзите. Когато това е направено навременно, тогава нарастването на кореновата система е максимално и може да осигури изхранването на богата реколта.

Мулчирането също има свой принос, защото предотвратява образуването на почвена кора, не се нарушава структурата на почвата, не се оголват корените при поливане, а също не израстват плевели.

Колтучене

Колтученето, или прищипване на ненужните издънки, е нужно, защото по този начин растенията престават да изразходват енергия за изхранване на излишната зелена маса и по този начин се концентрират върху “полезната дейност”.

Колтученето може да се прави наведнъж или поетапно, като издънките не се отстраняват до стъблото, а се остава 0,5-1 см.

Премахване на листа

Премахването на листата се прави със същата цел, както и прищипването – за отдаване на цялата енергия към цветовете и плодовете. В допълнение, долните листа, контактуващи със земята често се превръщат в проводник на инфекции.

Опитните производители и специалисти съветват да се премахват по 1-3 долни листа седмично, като се достигне първото съцветие. Така се премахва излишният товар от растенията, като това се прави рано сутрин, в сухо и топло време, за да могат раните да заздравеят. Има едно правило, че до оформяне на завръзите всички листа над тях трябва да са налични.

Листно подхранване

Листното подхранване с микроелементи помага за получаване на по-ранна реколта и защитава от болести. Добре е да се прави през 7-9 дни при спокойно време вечер. За подхранване се използва: калциева селитра, калиева селитра или калиев монофосфат (1 чаена лъжичка на 10 л вода), 1 л суроватка + 20 капки йод на 10 л вода.

Важно е да се знае, че листното подхранване позволява по-бързо доставяне на хранителни вещества на растенията.

“Десерт” за плододаване

За активна вегетация интензивното подхранване е подходящо, но за плододаване не се препоръча. Подходящи са следните схеми:

1. Подхранване с пепел – за 1 м2 са достатъчни 3-4 супени лъжици с периодичност един път на две седмици. Дървесната пепел придава на плодовете плътност и сладост.

2. Две банки с вместимост 1 л  дървесна пепел се заливат с гореща вода, а след изстиване се разрежда до 10 л, като се добавят 10 г разтворена борна киселина, 10 мл йод и престоява едно денонощие. Полученият разтвор се разрежда 10 пъти и се полива в норма – 1 л на растение.

3. В голям стъклен съд се поставят 100 г  свежа мая, 100 г захар и се доливат 3 л отстояла вода, загрята до 35-40 градуса. Поставя се на топло място за ферментация, като периодично се разбърква – разрежда се в съотношение 200 мл на 10 л вода и се полива по 1 л на растение.

Отглеждане на домати “на своя земя”

Установено е, че доматите обичат да растат върху своите растителни остатъци. След приключване на сезона здравите части на растенията се наситняват, разнасят се равномерно и се заравят в земята, а на следващата пролет това ще бъде най-доброто място за отглеждане на домати. Отстранените здрави части (листа и колтуци) по време на вегетацията също могат да се полагат под мулча.

Искате богата доматена реколта – имате я!
30733
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини