Плододаването при доматите зависи от много фактори, затова е хубаво да си отговорите на следните два въпроса – как да действате в случаите, когато изискванията на агротехнологиите и правилата за защитата на растенията се спазват, и на какви тънкости трябва да се обърне внимание за получаване на по-богата реколта?
Проблемите с недостатъчните добиви обикновено възникват по две причини – пренебрегване на важни правила или незнание на някои особености при отглеждането.
Запазване на първите съцветия
Проблемът с добивите може да бъде свързан с това, че на първата китка не връзват домати. Случва се, когато растенията се засаждат на постоянно място прераснали – рано засяване или късно пресаждане. На тази китка връзват най-качествените и пълноценни плодове и обикновено задават темповете на по-нататъшното развитие и плододаване.
Подхранване с бор
Борът е елемент, който свири първа цигулка в процеса на връзване и нарастване на плодовете и 2-3 листни и коренови подхранвания за сезон са жизнено необходими. Той играе важна роля и за образуване на цветния прашец, а наред с това стимулира появата на нови точки на растеж и допринася за увеличаване на захарността на плодовете.
Доматите се пръскат 1-2 пъти по време и след втора китка с разтвор на борна киселина – 10 г се разтварят в малко топла вода и се смесват с 10 л вода.
Силна коренова система
Няма никакво съмнение, че силната и здрава коренова система може да осигури изхранването на повече и по-едри плодове. Как може да се засили развитието и – чрез подходящо подхранване и поливане с върбова вода, окопаване, загърляне, както и мулчиране.
Окопаването също има своите секрети – трябва да се окопават растенията в периодите на нарастване на кореновата система, защото тя не расте постоянно. В началото на развитие корените растат усилено, а после забавят своя ръст и започва активно нарастване на вегетативната маса. После развитието на кореновата система отново се активира – до момента на появата на цветовете и завръзите. Когато това е направено навременно, тогава нарастването на кореновата система е максимално и може да осигури изхранването на богата реколта.
Мулчирането също има свой принос, защото предотвратява образуването на почвена кора, не се нарушава структурата на почвата, не се оголват корените при поливане, а също не израстват плевели.
Колтучене
Колтученето, или прищипване на ненужните издънки, е нужно, защото по този начин растенията престават да изразходват енергия за изхранване на излишната зелена маса и по този начин се концентрират върху “полезната дейност”.
Колтученето може да се прави наведнъж или поетапно, като издънките не се отстраняват до стъблото, а се остава 0,5-1 см.
Премахване на листа
Премахването на листата се прави със същата цел, както и прищипването – за отдаване на цялата енергия към цветовете и плодовете. В допълнение, долните листа, контактуващи със земята често се превръщат в проводник на инфекции.
Опитните производители и специалисти съветват да се премахват по 1-3 долни листа седмично, като се достигне първото съцветие. Така се премахва излишният товар от растенията, като това се прави рано сутрин, в сухо и топло време, за да могат раните да заздравеят. Има едно правило, че до оформяне на завръзите всички листа над тях трябва да са налични.
Листно подхранване
Листното подхранване с микроелементи помага за получаване на по-ранна реколта и защитава от болести. Добре е да се прави през 7-9 дни при спокойно време вечер. За подхранване се използва: калциева селитра, калиева селитра или калиев монофосфат (1 чаена лъжичка на 10 л вода), 1 л суроватка + 20 капки йод на 10 л вода.
Важно е да се знае, че листното подхранване позволява по-бързо доставяне на хранителни вещества на растенията.
“Десерт” за плододаване
За активна вегетация интензивното подхранване е подходящо, но за плододаване не се препоръча. Подходящи са следните схеми:
1. Подхранване с пепел – за 1 м2 са достатъчни 3-4 супени лъжици с периодичност един път на две седмици. Дървесната пепел придава на плодовете плътност и сладост.
2. Две банки с вместимост 1 л дървесна пепел се заливат с гореща вода, а след изстиване се разрежда до 10 л, като се добавят 10 г разтворена борна киселина, 10 мл йод и престоява едно денонощие. Полученият разтвор се разрежда 10 пъти и се полива в норма – 1 л на растение.
3. В голям стъклен съд се поставят 100 г свежа мая, 100 г захар и се доливат 3 л отстояла вода, загрята до 35-40 градуса. Поставя се на топло място за ферментация, като периодично се разбърква – разрежда се в съотношение 200 мл на 10 л вода и се полива по 1 л на растение.
Отглеждане на домати “на своя земя”
Установено е, че доматите обичат да растат върху своите растителни остатъци. След приключване на сезона здравите части на растенията се наситняват, разнасят се равномерно и се заравят в земята, а на следващата пролет това ще бъде най-доброто място за отглеждане на домати. Отстранените здрави части (листа и колтуци) по време на вегетацията също могат да се полагат под мулча.