Хипоглицин А е растителен токсин, който се съдържа в части от различни растения съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Позовавайки се на данни от научни проучвания експертите обръщат внимание върху неблагоприятни ефекти след прием на този токсин при хора и някои видове пасящи животни. Нови изследвания откриват следи от хипоглицин А в мляко от крави, консумирали семена от дървото обикновен явор (Acer pseudoplatanus). Необходими са още данни, за да се оцени реалният риск както за животните, така и за хората.
Произход и токсичност
Хипоглицин А се среща в неузрелите плодове на аки (Blighia sapida) и личи (Litchi chinensis), както и в семената на различни кленови видове (сем. Sapindaceae). Поглъщането му от хора може да доведе до тежки интоксикации, включително до смърт. Документирани са случаи в Карибския регион и Индия, свързани с консумация на плодове личи.
В Европа разпространението на семена от явор съвпада с есенния сезон – период, в който пасищните животни могат да приемат токсина чрез паша.
Случаи при коне и оценки на EFSA
Работната група по растителни продукти към EFSA (WG Botanicals) докладва за няколко смъртни случая при коне в Дания (2014 и 2020 г.), пасли в райони с обилно наличие на яворови семена. При пострадалите животни в кръвта и урината са открити хипоглицин А и неговият токсичен метаболит MCPA.
Подобни случаи са регистрирани и в Ирландия, където сухото време е довело до масово разпространение на семената. До момента няма данни за токсичност при хора след контакт с яворови семена.
EFSA отчита и белгийска публикация, описваща възможна токсичност при жребчета, хранени с мляко от кобили, поели яворови семена, както и потенциален риск за безопасността на храните.
Данни за краве мляко
Проучване от 2021 г. установява измерими количества хипоглицин А в краве мляко след прием на яворови семена. Това поставя въпроса дали млечните крави, отглеждани на пасища с явори, могат да пренасят токсина и в млякото, което се използва за човешка консумация.
Към момента липсват достатъчно данни за:
колко токсин поемат кравите,
как се метаболизира в организма им,
в какви количества се отделя чрез млякото.
Това налага провеждане на допълнителни проучвания и повишено внимание от страна на животновъдите.




