Начало » Важно за фермера » Животновъдство

Хипоглицин А в пасищата: риск за млечните животни и качеството на млякото

Синор.БГ / 19.11.2025 г.
Хипоглицин А в пасищата: риск за млечните животни и качеството на млякото

Хипоглицин А е растителен токсин, който се съдържа в части от различни растения съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Позовавайки се на данни от научни проучвания експертите обръщат внимание върху неблагоприятни ефекти след прием на този токсин при хора и някои видове пасящи животни. Нови изследвания откриват следи от хипоглицин А в мляко от крави, консумирали семена от дървото обикновен явор (Acer pseudoplatanus). Необходими са още данни, за да се оцени реалният риск както за животните, така и за хората.

Произход и токсичност

Хипоглицин А се среща в неузрелите плодове на аки (Blighia sapida) и личи (Litchi chinensis), както и в семената на различни кленови видове (сем. Sapindaceae). Поглъщането му от хора може да доведе до тежки интоксикации, включително до смърт. Документирани са случаи в Карибския регион и Индия, свързани с консумация на плодове личи.

В Европа разпространението на семена от явор съвпада с есенния сезон – период, в който пасищните животни могат да приемат токсина чрез паша.

Случаи при коне и оценки на EFSA

Работната група по растителни продукти към EFSA (WG Botanicals) докладва за няколко смъртни случая при коне в Дания (2014 и 2020 г.), пасли в райони с обилно наличие на яворови семена. При пострадалите животни в кръвта и урината са открити хипоглицин А и неговият токсичен метаболит MCPA.

Подобни случаи са регистрирани и в Ирландия, където сухото време е довело до масово разпространение на семената. До момента няма данни за токсичност при хора след контакт с яворови семена.

EFSA отчита и белгийска публикация, описваща възможна токсичност при жребчета, хранени с мляко от кобили, поели яворови семена, както и потенциален риск за безопасността на храните.

Данни за краве мляко

Проучване от 2021 г. установява измерими количества хипоглицин А в краве мляко след прием на яворови семена. Това поставя въпроса дали млечните крави, отглеждани на пасища с явори, могат да пренасят токсина и в млякото, което се използва за човешка консумация.

Към момента липсват достатъчно данни за:

колко токсин поемат кравите,

как се метаболизира в организма им,

в какви количества се отделя чрез млякото.

Това налага провеждане на допълнителни проучвания и повишено внимание от страна на животновъдите.

Хипоглицин А в пасищата: риск за млечните животни и качеството на млякото
616
 

Последни материали
Виж
25 хил. ще бъдат заличени
Швейцария ще намали броя на кравите заради митата на САЩ
Новият Tow and Blow 650i – мобилна защита от слана, вече достъпна на българския пазар
Рестарт на спора за ваксинация
Депутат поиска с 12 въпроса отговори за шарката по овце
Международният съвет по маслините се събира на 20 ноември в Кордоба
Хипоглицин А в пасищата: риск за млечните животни и качеството на млякото
Къде е Стратегията за поливането?
Земеделската комисия в парламента гледа Бюджет 26: Ще поиска ли пари за напояване?
Свързани материали
Виж
Обществена подкрепа за „Дивата ферма“ с петиция до държавата
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Премахват се ограниченията за клане
Регламентират пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода
Опасни растения за животните на паша
ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОВЦЕТЕ
Раззелени ли се, най-доброто е пашата
Варианти на свободно отглеждане, приложими у нас
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини