Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.05.2020 г.

Какво е полезно да засадим между доматите

Точно навреме
Какво е полезно да засадим между доматите

sinor

Растенията имат различна съвместимост – с едни се “разбират” добре, а към други проявяват непоносимост. Съвместимите растения допринасят определени ползи едно на друго – едното може да привлича насекоми, които опрашват другото или едното да отблъсква вредителите, нападащи другото. Възможно е кореновите системи на някои от тях да работят прекрасно заедно.

Смесеното засаждане между домати и други култури има допълнителни преимущества – ускорява израстването им, както и подобрява качеството на плодовете. Важно за целта е да се знаят и подбират подходящите компаньони.

Цветя, съвместими с доматите

Много красиво цъфтящи растения са репеленти, отблъскващи насекомите и засаждането им редом с доматите помага да се намалят пораженията от вредители.

Невенът има ненатрапчиво присъствие в градината и подобрява не само естетиката, но и други обитатели в нея. Той е добър компаньон на повечето културни растения. Миризмата му отблъсква много вредители. Учените са установили, че невенът отделя лимонен – вещество, безопасно за опрашителите, но прогонва трайно белокрилката и доматения молец (дупчи и уврежда плодовете).

Съвместимост при другите зеленчуци

Невенът бори не само вредителите по надземните части на доматите, но корените му отделят вещество, отблъскващо кръглите червеи и нематоди, които нараняват и изяждат корените му.

В борбата срещу нематодите и малките почвени червеи ефикасно действа и тагетисът – цветовете му отделят фитонциди, които ги отблъскват. Прецъфтелите цветове се закопават в между доматите и по този начин оздравяват почвата, борейки се с болестотворните гъби, които предизвикват фузарийното и вертицелийно увяхване.

Специалистите са установили, че метличината, космоса, рудбекията и астрите, засадени в бизост до доматите водят допълнителна борба, като привличат насекоми, хранещи се с вредители.

Подправки, които се съчетават добре с доматите в градината

Подправките са растения, които добавят приятни ароматни нотки на храната ни, но много от тях са и отлични компаньони като растения. Класическото съчетание на домати и босилек работи не само в кухнята, но и в градината. Ефективно действа срещу доматения сив червей, известен още като подземна нощенка. Поречът (лекарствена краставица) има същото действие.

Няма научна обосновка, но по наблюдение и мнение на производители босилекът, засаден между доматените растения, подобрява вкусовите качества на плодовете.

Доказано е, че ментата не само повишава общия имунитете на доматените растения, но подобрява вкуса на плодовете. Тя може да се засажда между растенията, а също да се използва за мулчиране.

Маточината и монардата, явяващи се близки родственици на ментата, също привличат опрашители, подобряват вкуса и благоприятстват интензивното развитие на доматите.

Друга подправка, която добре расте заедно с доматите, е магданозът. Той ускоряват развитието на растенията и привлича хищни насекоми, които се хранят с вредители.

Съвместими с доматите зеленчуци

Лукът и чесънът са сред най-добрите партньори на доматите. Лукът, засаден сред доматите, ги защитава ефективно от акари, голи охлюви и щипалки. Много популярно трио са още чесънът, босилекът и доматите. Чесънът е ефикасен срещу въшки, акари и нематоди.

В повечето случаи съвместимостта на растенията се основава на знанията и опита, но научните изследвания в биоземеделието набират сили и са важен фактор за отглеждането на качествена и чиста продукция.

Какво е полезно да засадим между доматите
81005
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини