Международният съвет по маслините (International Olive Council - IOC), в сътрудничество с Провинциалния съвет на Кордоба — традиционен район за отглеждане на маслини — и по покана на Луис Планас министър на земеделието, рибарството и храните на Испания се свиква министерска среща на 20 ноември 2025 г. в Кордоба, Испания.
Предвид нарастващите глобални предизвикателства, срещата в Кордоба събира множество министри и техни представители, за да подчертае общата ангажираност на страните членки и наблюдатели на IOK в подкрепа на сектора на маслините като стълб на устойчивото земеделие, продоволствената сигурност, устойчивостта на климата и развитието на селските райони. Тя признава маслиновото дърво не само за неговата агрономична и икономическа стойност, но и като символ на мир, културно наследство и биоразнообразие.
Срещата подчертава ролята на сектора в насърчаването на здравословното хранене, опазването на екосистемите и създаването на работни места, като призовава за по-голямо сътрудничество в областта на научните изследвания, иновациите, хармонизирането на търговията и опазването на околната среда. Тя подчертава също така нарастващото влияние на готвачите и ресторантьорския сектор върху формирането на потребителското съзнание за качеството на зехтина и кулинарните иновации.
Международният съвет по маслините е единствената в света международна междуправителствена организация в областта на зехтина и трапезните маслини. Създаден е в Мадрид, Испания, през 1959 г. под егидата на Организацията на обединените нации. До 2006 г. е бил известен като Международен съвет по зехтина или IOOC, когато името му е променено.
Съветът е решаващ фактор, допринасящ за устойчивото и отговорно развитие на маслиновото производство, и служи като световен форум за обсъждане на въпроси, свързани с разработването на политики, и за справяне с настоящи и бъдещи предизвикателства. Той прави това чрез:
Настоящите членове на IOC включват водещите международни производители и износители на зехтин и трапезни маслини. Членовете производители на IOC представляват около 94% от световното производство на зехтин, разположено предимно в Средиземноморския регион.




