Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.04.2020 г.

Не подценявайте акарите по овошките!

Не подценявайте акарите по овошките!

Вегетацията на овощните видове започна. Започна и възпроизводственият цикъл на вредителите, в това число и на акарите. Те са ненасекомни неприятели, които стопаните често изпускат от внимание, когато подготвят сезонните растителнозащитни мероприятия. Познаването на акарите като видов състав, развитие и начин на вреда позволява лесно вписване на мерките против тях в общата схема за поддържане на насажденията.

Червеният овощен акар е най-опасен за ябълките. Може да бъде открит и по лозата. Развива 6 – 9 поколения годишно. Храни се като смуче сок от растителната тъкан. В зависимост от температурата развитието на едно поколение става за около две – три седмици. Преминава стадиите ларва, нимфа и възрастно. Всички стадии са вредни.

Грижи и профилактика на костилкови овощни видове през април

Как да познаем вредителя ? В популярните кръстословици акарите са представени като паячета. Те наистина са родствени с паяците. Имат четири двойки крака. Мъжките и женските индивиди се различават. Със силна лупа или бинокуляр ще бъдат разграничени мъжките, чието тяло е удължено, а в задния край – стеснено и оранжево-червеникаво. Женският акар има овално-яйцевидно тяло. То е яркочервено и с характерно окосмяване на гърба. Косъмчетата излизат от белезникави брадавички. Окосмяването не е безразборно, а в седем напречни реда.

Яйцата са зимни и летни. Яйцето е сферично, с характерна бял космовиден израстък. Зимните са червени, а летните - светлочервени до жълти. Ларвата е удължена с овална форма и има три чифта крака.

Къде да търсим вредителя ?

За да смучат сок, акарите убождат растителната тъкан. На мястото на убождането остава белезникава точица. При висока плътност цялата петура става осеяна с такива точици. От разстояние листата изглеждат пергаментови. По-късно покафеняват и окапват преждевременно. При лозата излюпените ларви нападат младите листенца. Смучат сок предимно от долната страна на листата, но могат да бъдат открити и по горната им страна.

Повредите на листата изтощават растенията. Нарушен е прирастът, издребняват плодовете, влошават се техните вкусови качества. Най-тежката последица е загиването на изтощените растения при екстремни зимни условия.

Борбата с червения овощен акар включва превантивни мерки и употреба на акарициди. Към превантивните спада обследването на насажденията в периода на покой. Зимните яйца (5) при овощните могат да бъдат открити по кората на клонките, предимно едногодишни и двугодишни (6). Яйца могат да бъдат открити в разклоненията, където са по-защитени от неблагоприятните външни условия. При лозата яйцата са снесени по чеповете и пъпките, понякога са укрити в цепнатини.

Родствени на червения овощен акар (1) са кафявият (2) глоговият (3 и 4) и жълтият лозов.

Основните резитби в насажденията намаляват зимуващия запас. Много добър е ефектът от пръскането с растителнозащитни масла в периода на покой. След изсъхването на маслото то запечатва и задушава зимуващите вредители, включително и техните яйца.

Като ориентир за необходимостта от зимно пръскане е наличието на 50 яйца на клонки дълги около 7 см, а за вегетационните – 3 подвижни форми на лист. В регистрите на БАБХ, както и в агроаптеките стопаните могат да намерят подходящите акарициди, както и правилата за безопасна и ефикасна употреба. Добре е те да са смесими с останалите продукти за растителна защита.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София

Не подценявайте акарите по овошките!
18388
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
Ефективни народни средства
Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари
Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини